Παίρνοντας για πρώτη φορά εφέτος ενέργεια και από τον Ντάνστον, ο Ολυμπιακός λύγισε την αντίσταση της Κούτσα Λαμποράλ (63-57) κάνοντας το 2/2 στην Ευρωλίγκα.

Ο Μίλαν Τόμιτς στο ντεμπούτο του ως προπονητής σε ευρωπαϊκό παιχνίδι μπροστά στον κόσμο, αποθεώθηκε από τους 5000 φίλους της ομάδας του. Σίγουρα ήταν ευχάριστη έκπληξη για τους παίκτες το γεγονός ότι με τέτοια κακοκαιρία και με τέτοιες εμφανίσεις της ομάδας, ήρθε αυτός ο κόσμος στο γήπεδο.

Ο Τόμιτς δεν δίστασε – και καλά έκανε – να ρισκάρει και να αφήσει εκτός αγώνα στο τελευταίο δίλεπτο τον καλύτερό του παίκτη εκείνη την στιγμή, τον Οθέλο Χάντερ. Ο οποίος δυσανασχέτησε σε μια αλλαγή που έγινε και ο Τόμιτς λίγο έλειψε να τον στείλει στα αποδυτήρια (δείχνοντας χαρακτηριστικά την κίνηση προς τον συνεργάτη του Χρήστο Μαρμαρινό, πως αν δεν του αρέσει να φύγει!).

Δεν τον ξαναέβαλε στο παιχνίδι, αλλά ο αντικαταστάτης του Μπράιαν Ντάνστον (που παρουσιάστηκε υπέρβαρος κατά την επιστροφή των παικτών από το καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει καλύψει εξ’ ολοκλήρου το πρόβλημα) «ξύπνησε» την κατάλληλη στιγμή και με προσωπικές ενέργειες «καθάρισε» τον αγώνα. Ιδιαίτερα με το φόλοου κάρφωμα στα 40’’ μετά από άστοχο τρίποντο του Σπανούλη που διαμόρφωσε το 61-55 και ουσιαστικά έβαλε τέλος στον αγώνα.

Τραβάει πολύ η μεταβατική περίοδος…

Η νίκη επί της Λαμποράλ (63-57) λοιπόν δεν έκρυψε το πρόβλημα του Ολυμπιακού. Που δεν είναι μόνο αγωνιστικό…

Η επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα και η μεταβατική περίοδος έχει τραβήξει πολύ με αποτέλεσμα αυτό να έχει αντίκτυπο στους παίκτες και ας προσπάθησε την παραμονή του αγώνα ο Μίλαν Τόμιτς να τους πείσει να ασχολούνται μόνο με το παιχνίδι.

Εχουν περάσει ήδη 15 μέρες από την ήττα-σοκ από τον Παναθηναϊκό και οι Πειραιώτες συνεχίζουν να μην πατούν καλά στα πόδια τους.

Δεν είναι όμως μόνο οι (πολλοί είναι αλήθεια) τραυματισμοί που έχουν αποδιοργανώσει την ομάδα και που σαφώς θα έχει άλλη εικόνα όταν επιστρέψουν οι Πρίντεζης, Ντάρντεν και Παπαπέτρου.

Το ψυχολογικό σοκ που έχει υποστεί η ομάδα επιτείνεται όσο οι αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν καταλήγουν οριστικά στο θέμα του προπονητή, είτε αυτός είναι κάποιος νέος, είτε ο νυν τεχνικός Μίλαν Τόμιτς.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως οι παίκτες ασχολούνται με το θέμα, το συζητούν μεταξύ τους και σαφώς δεν τους αφήνει απόλυτα συγκεντρωμένους σε αυτό που θέλουν.

Για αυτό και ο Μίλαν Τόμιτς, όταν είδε ξανά τον Σαν Εμετέριο να «πυροβολεί» από το τρίποντο και να δίνει το προβάδισμα εκεί στην Λαμποράλ (με 41-40) στο 26’, στο τάιμ άουτ που πήρε την πλήρωσε το πινακάκι του προπονητή που κρατούσε και το πέταξε κάτω.

Ηταν φανερό πως ο Μίλαν ήθελε να ξυπνήσει τους παίκτες του, βλέποντας πως είχαν παρεκκλίνει από την εξαιρετική άμυνα η οποία τους είχε δώσει ένα πιο άνετο προβάδισμα στο ξεκίνημα (17-7 και 24-12) απόρροια της υπεροπλίας στα ριμπάουντ που έφερνε η πίεση στην περιφέρεια, και όχι μόνο, των Ισπανών.

Δικαίωσε τον Τόμιτς

Ο Σαν Εμετέριο είχε φτάσει τα 3/3 τρίποντα σε εκείνο το σημείο όπου έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του, αλλά μην γελιόμαστε. Οι Ισπανοί μπορεί να έχουν το όνομα, μπορεί να διαθέτουν παίκτες έμπειρους όπως ο Σαν Εμετέριο ή ο Ερτέλ (τον οποίο παρεπιμπτόντως «εξαφάνισε» ο Ολυμπιακός), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ομάδα που θα έβαζε δύσκολα υπό άλλες συνθήκες στον Ολυμπιακό.

Εκεί πάντως (στο 40-41) τη λύση έδωσε ο Κώστας Σλούκας που άλλαξε επιθετικά το ρυθμό της ομάδας και την έβαλε πάλι στη θέση του οδηγού.

Οσο ο Ολυμπιακός έτρεχε στο πρώτο ημίχρονο όλα πήγαιναν καλά και οι συνεργασίες έβγαιναν άψογα και στην επίθεση. Ομως το «κόλλημα» επιθετικά προερχόταν από την άμυνα που μπλόκαρε όταν άρχισε να σουτάρει με επιτυχία πλην του –αναμενόμενου- εξαιρετικού σουτέρ Σαν Εμετέριο και ένας πρώην Ερυθρόλευκος, ο Ντόρον Πέρκινς, που ήρθε με 2/2 τρίποντα!

Ο Ολυμπιακός εκ των πραγμάτων (λόγω τραυματισμών) ήταν και πάλι μονοδιάστατος επιθετικά, αλλά πήρε την ενέργεια που ήθελε από την άμυνά του, με αποκάλυψη εκεί τον νεαρό Αγραβάνη (που δικαίωσε τον Τόμιτς για την επιμονή του να του δίνει αρκετό χρόνο) αλλά και τον Λοτζέσκι στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Βέλγο να παίρνει τον τίτλο του πολυτιμότερου δεδομένου ότι είχε πολύ θετική παρουσία και επιθετικά.

«Δείξαμε χαρακτήρα στην άμυνα παίζοντας καλά για 40 λεπτά και γενικότερα είχαμε σωστές αντιδράσεις και αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά» τόνισε ο Μίλαν Τόμιτς, την ώρα που ο Βαγγέλης Μάντζαρης υποσχόταν: «Εμείς θα ξαναφέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο».

Οσο για τον Μπράιαν Ντάνστον, παραδέχτηκε ότι: «Πρέπει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, ιδιαίτερα στον τομέα των ριμπάουντ», προφανώς μιλώντας κυρίως για τον εαυτό του…

Τα δεκάλεπτα: 17-10, 30-26, 45-43, 63-57

Ολυμπιακός (19/41δίπ., 4/17τρίπ., 13/20βολ., 30-13ριμπ., 8κλ., 13λάθ., 18ασ.): Πέτγουεϊ 1, Χάντερ 9 (4/5δίπ., 1/2βολ., 7ριμπ., 1λάθ., 1ασ.), Ντάνστον 10 (4/8δίπ., 2/4τρίπ., 6ριμπ., 3κλ., 1λάθ.), Σπανούλης 9 (1/6δίπ., 0/3τρίπ., 7/10βολ., 4ριμπ., 6λάθ., 2ασ.), Σλούκας 3 (1), Αγραβάνης 4 (7ριμπ., 1κλ., 2ασ.), Μάντζαρης 5 (1), Κατσίβελης, Λαφαγέτ 7 (1/5δίπ., 1/3τρίπ., 2/2βολ., 1ριμπ.), Λοτζέσκι 15 (6/8δίπ., 1/4τρίπ., 4ριμπ., 4κλ., 3λάθ., 2ασ.)

Λαμποράλ Κούτσα (10/35δίπ., 10/29τρίπ., 7/9βολ., 23-13ριμπ., 9κλ., 13λάθ., 14ασ.): Γουάιτ , Άιβερσον 8 (3/7δίπ., 2/3βολ., 7ριμπ., 1κλ., 1ασ.), Κοζέρ 5 (1), Σενγκέιλα 11 (3/9δίπ., 1/3τρίπ., 2/2βολ., 2ριμπ., 2κλ., 3λάθ., 1ασ.), Πέρκινς 7 (2), Χάμιλτον, Τιγ 4, Σαν Εμετέριο 14 (1/4δίπ., 4/6τρίπ., 3ριμπ., 1λάθ., 2ασ.), Ερτέλ, Τζόνσον, Μπερτάνς 8 (1/7δίπ., 2/9τρίπ., 5ριμπ., 2λάθ.)

Στα άλλα παιχνίδια του ομίλου του Ολυμπιακού:

Γαλατάσαραϊ-Βαλένθια 71-64, Νεπτούνας-Ερυθρός Αστέρας 83-81.

Η βαθμολογία:(σε 2 αγώνες): Ολυμπιακός 4, Λαμποράλ, Νεπτούνας, Ερυθρός Αστέρας και Γαλατάσαράι 3, Βαλένθια 2.