Ομάδες-δηλητήριο! Ομάδες που εξόντωσαν τους αντιπάλους τους δραστικά και δίχως καμία ευαισθησία. Ομάδες που πέρασαν στην Ιστορία για την αποτελεσματικότητά τους, τον τρόπο που αποκρυπτογραφούσαν το DNA των υποψήφιων θυμάτων τους και τα τελικά χτυπήματά τους που ήταν συντριπτικά.

Η Ουγγαρία της δεκαετίας του ’50 ήταν ομάδα ιοβόλος: χτυπούσε και το θύμα (η αντίπαλη ομάδα) παρέλυε. Οι Μαγυάροι του Πούσκας και του Κότσις συγκαταλέγονται στον όχι και τόσο μακρύ κατάλογο, είναι η αλήθεια, των 11άδων-ολετήρων, των 11άδων που όλοι θα ήθελαν να είναι οπαδοί και κανείς αντίπαλος. Οι Ούγγροι έχουν να θυμούνται αποτελέσματα όπως το… φιλικό 6-3 επί της Αγγλίας και το 8-3 επί της Γερμανίας. Η Εθνική Ουγγαρίας είναι αυτή που πρώτη εφάρμοσε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και είναι εκείνη που έχει την υψηλότερη βαθμολογία όλων των εποχών στη σχετική λίστα.

Ομάδα-δηλητήριο η Ρεάλ. Η Ρεάλ με τα 10 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης ή Τσάμπιονς Λιγκ, όπως ονομάζεται τώρα το κορυφαίο διασυλλογικό τρόπαιο της γηραιάς ποδοσφαιρικής ηπείρου. Ομάδες-δηλητήριο και ο Αγιαξ, η Λίβερπουλ, η Εθνική Ολλανδίας του Ρίνους Μίχελς, η Εθνική Βραζιλίας της 10ετίας του ’60.

Αυτές οι ομάδες, εκτός του ότι προκάλεσαν ανεξέλεγκτες συναισθηματικές αντιδράσεις στους οπαδούς τους –θαυμασμό, υστερία, λατρεία -, εκτός από το γεγονός ότι πυροδότησαν αλυσιδωτές εκρήξεις ντοπαμίνης στον οργανισμό των φίλων τους, εξώθησαν τους εχθρούς τους να μελετήσουν, να επιδοθούν σε αέναη έρευνα και πειράματα μέχρι να εφεύρουν το αντίδοτο που θα καθιστούσε ανίσχυρο το δηλητήριο που σκοτώνει.

Κάποιοι το κατάφεραν. Είναι αυτοί που οδήγησαν την Εθνική Ουγγαρίας, για παράδειγμα, στη θρυλική ήττα στον τελικό του Μουντιάλ το 1954. Κάποιοι άλλοι βρήκαν τον τρόπο να ανακόψουν την εξάπλωση του τοξικού Total Football (για τον αντίπαλο) της Εθνικής Ολλανδίας και να καταστήσουν άκυρη την πορεία προς το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Εντελώς συμπτωματικά, οι «επιστήμονες» που κατέστησαν αδρανή τα δηλητηριώδη βέλη Ούγγρων και Ολλανδών ήταν Γερμανοί.

Επίσης εντελώς συμπτωματικά Γερμανοί είναι αυτή την εποχή οι κατέχοντες τη μυστική συνταγή του δηλητηρίου που εξοντώνει. Η Εθνική Γερμανίας κεραυνοβόλησε την φιλόδοξη Εθνική Βραζιλίας με το εκμηδενιστικό 7-1, η Μπάγερν, της οποίας οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές στην Εθνική Γερμανίας διαπρέπουν, διέσυρε τη Ρόμα εντός των τειχών της Ρώμης με το ισοπεδωτικό 7-1 επίσης!

Και τώρα οι «επιστήμονες του ποδοσφαίρου» έχουν επιδοθεί καταρχήν στη μελέτη του τρόπου παιχνιδιού των Γερμανών, του τρόπου που δρα το δηλητήριο, και στη συνέχεια θα δρομολογήσουν τα πειράματα έως τη στιγμή που θα βρεθεί και αυτό το αντίδοτο.

Και συνήθως το αντίδοτο εφευρίσκεται. Πολλές φορές όμως τους επιστήμονες προλαμβάνει ο χρόνος ο οποίος καθιστά ανενεργούς δηλητηριώδης παίκτες όπως ο Ντι Στέφανο, ο Πούσκας, ο Πελέ, ο Γκαρίντσα, αφήνοντας τους επιστήμονες με την πίκρα πως αυτούς δεν κατάφεραν να τους αποκρυπτογραφήσουν και να τους αδρανοποιήσουν.

Και η μαγική επιστήμη του ποδοσφαίρου συνεχίζει εντυπωσιακή την εξέλιξή της, γοητεύοντας ειδικούς και μη…