Η εκκίνηση του Παναθηναϊκού στο φετινό πρωτάθλημα δεν διαφέρει και τόσο από την περυσινή σεζόν, οπότε οι Πράσινοι στις έξι πρώτες αγωνιστικές είχαν ήδη προλάβει να… πραγματοποιήσουν τρία στραβοπατήματα. Ωστόσο η μεγάλη διαφορά στην αντιμετώπιση των οπαδών του Τριφυλλιού και στην έντονη κριτική που ασκείται φέτος έγκειται στο ότι η περυσινή ήταν μια ομάδα άγνωστη και άγουρη, από την οποία δεν υπήρχαν υψηλές απαιτήσεις.

Φέτος όμως δεν υπάρχει πια η ίδια πίστωση χρόνου, ούτε και η υπομονή, καθώς ο πήχης ανέβηκε απότομα μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, την πορεία πρωταθλητισμού στον Β’ γύρο αλλά και τη θριαμβευτική επικράτηση (3-0) στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Γ. Καραϊσκάκης.

Για πρώτη φορά έπειτα από 17 μήνες το έργο του προπονητή Γιάννη Αναστασίου αμφισβητείται, όπως και όλο το οικοδόμημα που άρχισε να χτίζεται από το προπερασμένο καλοκαίρι.

Επί του παρόντος ο 41χρονος προπονητής στηρίζεται απόλυτα από τον κ. Αλαφούζο, ο οποίος ευελπιστεί σε αντίδραση των ποδοσφαιριστών και σε αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

«Εχετε δείξει τι μπορείτε να κάνετε και τι να περιμένουμε από εσάς, οπότε ήρθε η ώρα να φανείτε και πάλι δυνατοί» είπε μεσοβδόμαδα ο επικεφαλής της Παναθηναϊκής Συμμαχίας μιλώντας προς τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο, θέλοντας προφανώς να τους εμψυχώσει ενόψει του αυριανού ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Παράλληλα όμως η εν λόγω ομιλία καταδεικνύει και το μέγεθος της κρίσης που περνούν οι Πράσινοι.

Μάταια προσπαθεί ο κόουτς Αναστασίου να βγάλει (κι άλλους) λαγούς από το καπέλο του, όπως έκανε σε αρκετές περιπτώσεις την περασμένη σεζόν, οπότε μεταμόρφωσε μια ομάδα, που κατά το ξεκίνημα της θερινής προετοιμασίας θύμιζε… σχολική εκδρομή, σε ένα σύνολο που απέδωσε παραγωγικό, ελκυστικό, σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο σοβαρός τραυματισμός του υπερπολύτιμου Μάρκους Μπεργκ τον περασμένο Αύγουστο αποσυντόνισε πλήρως το Τριφύλλι, που δύο μήνες αργότερα αναζητεί ακόμη αλλά δεν βρίσκει τα εύκολα γκολ που πρόσφερε ο σουηδός φορ.

Επίσης, ο νεόκοπος κόουτς ουδέποτε κατόρθωσε να καλύψει το κενό του χρήσιμου Μεντί Αμπέντ (επέστρεψε στη Νιούκαστλ), που πρόσφερε τέρματα, ασίστ και μπόλικη δουλειά στο επιθετικό πρέσινγκ.

Σε αυτό βεβαίως συνετέλεσε και η αποτυχία της μεταγραφής του Ολλανδού Ουασίμ Μπούι, ο οποίος απέχει παρασάγγας από το να μετατραπεί σε Αμπέντ. Εξίσου αποτυχημένες πάντως είναι και οι υπόλοιπες θερινές μεταγραφές (Μπούρμπος, Στιλ, Μπερίσα), ενώ δεν διάγουν τις καλύτερες ημέρες του και οι βασικοί Ζέκα, Πράνιτς, Μέντες, Νάνο, Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος και κυρίως ο πολύς (βάσει βιογραφικού) Πέτριτς, που αποδεικνύεται ελάχιστος για αντι-Μπεργκ.

Υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες ο κόουτς Αναστασίου καλείται αν όχι να επαναλάβει τον περυσινό θρίαμβο, τουλάχιστον να διασώσει το γόητρο του Παναθηναϊκού σε ένα ποδοσφαιρικό ντέρμπι του οποίου το (αρνητικό) αποτέλεσμα ανέκαθεν δρομολογούσε εξελίξεις…