Τα «σκουπίδια» που πετούν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδρομής θα βλέπουν σε λίγα χρόνια ως έργα τέχνης οι δρομείς του αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας στην πορεία τους προς το Παναθηναϊκό Στάδιο! Εχοντας ως πρώτη ύλη τα μπουκάλια που έχουν ανακυκλωθεί τα τελευταία χρόνια στον Μαραθώνιο (πάνω από 1.000.000 την τελευταία οκταετία), οι διοργανωτές σε συνεργασία με την Ομάδα για τον Κόσμο σχεδιάζουν την κατασκευή έργων τέχνης κατά μήκος της διαδρομής, ώστε οι δρομείς να βλέπουν πώς αξιοποιούνται δημιουργικά τα «σκουπίδια» τους αντί να γεμίζουν τους δρόμους.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του κοινωνικού προσώπου της διοργάνωσης, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Γιάννης Σταματόπουλος τόνισε: «Προσπαθούμε κάθε χρόνο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Μαραθωνίου να είναι μικρότερο και να γίνεται όλο πιο πράσινος».

Εκτός από την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών και την αναβάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ο πρώτος Μαραθώνιος στον κόσμο που το εισήγαγε), η τρίτη παράμετρος που εισήχθη τα δύο τελευταία χρόνια είναι η εθελοντική ανακύκλωση αθλητικών παπουτσιών, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομάδας για τον Κόσμο Γιώργος Καζαντζόπουλος.

Γενικότερα, πάντως, τα οφέλη για τους υποστηρικτές και χορηγούς είναι αμφίδρομα, καθώς οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν συγκεντρώσει –μέσω της διοργάνωσης και της δικής τους ομάδας δρομέων –40.000 ευρώ, χρηματοδοτώντας έτσι επτά ερευνητικές αποστολές στο εξωτερικό και βοηθώντας το κοινωνικό τους έργο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός τους Αγης Τερζίδης.

Συνολικά πάνω από 200.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν πέρυσι για κοινωνικούς σκοπούς και εφέτος ο στόχος είναι ακόμα μεγαλύτερος.