Για πρώτη φορά κατά την τελευταία δωδεκαετία η Εθνική Ελλάδας αρχίζει τις υποχρεώσεις της για την προκριματική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης έχοντας συγκομιδή μόλις ενός βαθμού έπειτα από τρεις αγωνιστικές. Ωστόσο το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η εικόνα που επί του παρόντος παρουσιάζει η ομάδα του ιταλού κόουτς Κλάουντιο Ρανιέρι δεν πείθει ότι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο προκειμένου να πετύχει την ολική επαναφορά.

Η Εθνική Ποδοσφαίρου, όσο απίθανο κι αν ακούγεται – δεδομένων των αντιπάλων της που κάθε άλλο παρά μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αποτελούν, αλλά και του νέου συστήματος που δίνει το εισιτήριο στις δύο πρώτες χώρες κάθε ομίλου, ενώ στέλνει την τρίτη στα μπαράζ -, κινδυνεύει να υποστεί έναν εξευτελιστικό αποκλεισμό από την τελική φάση του Euro της Γαλλίας, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Καταρχάς, σε αγωνιστικό επίπεδο η Ελλάδα θα υποστεί σημαντική βαθμολογική καθίζηση καθώς από τη 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης όπου φιγουράρει σήμερα, εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από την 30ή. Το γεγονός αυτό θα κάνει σαφώς πιο δύσκολη τη ζωή της Γαλανόλευκης που στις επόμενες κληρώσεις, αρχής γενομένης από αυτή του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στη Ρωσία, δεν θα συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρών αλλά θα τίθεται αντιμέτωπη με ισχυρές εθνικές ομάδες (π.χ. Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Αγγλία κ.λπ.), τις οποίες μέχρι πρότινος απέφευγε.

Επίσης πλήγμα θα υποστεί και το πρεστίζ μιας ομάδας που την τελευταία δεκαετία δεν έλειψε ποτέ από τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (2004, 2008, 2012), έδωσε το «παρών» σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (2010, 2014), ενώ από το 2006 μέχρι σήμερα βρίσκεται μονίμως στο τοπ 20 του κόσμου. Ακόμη και οι έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές θα πάψουν να βρίσκονται στο προσκήνιο, αφού η Ελλάδα είναι πιθανό να ξαναγίνει ποδοσφαιρικά… Ελλαδίτσα. Τεράστια όμως θα είναι και η οικονομική ζημιά που θα υποστεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και κατ’ επέκταση το ελληνικό ποδόσφαιρο που χρηματοδοτείται από την ΕΠΟ (εθνικές ομάδες, ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ποδοσφαιρικές ενώσεις κ.λπ.). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ομοσπονδία θα απολέσει προσδοκώμενα έσοδα άνω των 7 εκατ. ευρώ σε περίπτωση αποκλεισμού από το Euro της Γαλλίας.

Αν μη τι άλλο, έπειτα από μία δεκαετία, η Εθνική Ποδοσφαίρου βρίσκεται αντιμέτωπη με σενάρια αγωνιστικού και οικονομικού τρόμου…