Με ρεκόρ συμμετοχής αθλητών και αθλητριών από 42 χώρες ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής από την Ακρόπολη, ο 32ος διεθνής αγώνας δρόμου υπεραποστάσεως «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2014», που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο στις 19.00 το βράδυ με την άφιξη στη Σπάρτη και του τελευταίου αθλητή εντός του χρονικού ορίου των 36 ωρών του αγώνα.

Συγκεκριμένα στην εκκίνηση μπροστά από το Ηρώδειο βρέθηκαν 348 αθλητές και αθλήτριες που άρχισαν την επίπονη προσπάθεια τους με βροχή. Στόχος τους είναι να καλύψουν Παρασκευή και το Σάββατο τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη, απόστασης 246 χιλιομέτρων και να τερματίσουν μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα.

Ο Ιταλός Ιβάν Γκουντίν που έχει κερδίσει δύο φορές το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ (το 2010 και το 2011) με σωστή τακτική έχει πάρει κεφάλι στον αγώνα από το 87ο χλμ και σχεδόν στα μισά του αγώνα στο 105ο χλμ προηγείται των υπολοίπων δρομέων που των ακολουθούν. Δεύτερος πίσω του βρίσκεται ο Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής των 24 ωρών Γιάν Ολσεν.

Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν ο Γερμανός Ντίτμαρ Γκέμπελ, οι Ιταλοί Ντανιέλε Παλαντίνο, Μάρκο Μποφίλιο και ο Πολωνός Αντρέι Ρατζικόφσκι ενώ ο Ελληνοαμερικανός Ντιν Kαρνάζης βρίσκεται στην 62η θέση.

Πρώτη γυναίκα και 15η στην κατάταξη βρίσκεται η Τζέιν Κλάσιλα από την Φινλανδία.

Οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες για τους αθλητές καθώς έφυγαν από την Αθήνα με βροχή και συνεχίζουν με δυνατό αέρα. Πολλά θα κριθούν το βράδυ στο Παρθένιο Όρος, πάνω σε υψόμετρο με χαμηλή θερμοκρασία σε κακοτράχαλα μονοπάτια, χωρίς ορατότητα.

Ο αγώνας (που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού) διεξάγεται πάνω στα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς πολλά ξένα ραδιοτηλεοπτικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία καλύπτουν τη διοργάνωση που αναβιώνει ένα κομμάτι από την Ελληνική ιστορία.

Αρκετός κόσμος βρέθηκε το πρωί στο Ηρώδειο, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και χειροκρότησε τους αθλητές που ξεκίνησαν τον επίπονο αγώνα, ενώ το ίδιο συμβαίνει με τους κατοίκους, που εμψυχώνουν και χειροκροτούν τους αθλητές, στις πόλεις και στα χωριά που περνούν, με κατεύθυνση τη Σπάρτη.

Ο Αθλητικός Οργανισμός και η νέα Δημοτική αρχή της Σπάρτης θα διοργανώσει εκδήλωση που θα γίνει το Σάββατο το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί η απονομή στους αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν στον αγώνα