Επτά λεπτά με έναν θρύλο του ΝΒΑ, μέλος του Hall of Fame, πρωταθλητή με τους Μαϊάμι Χιτς, εννέα φορές στο All Star Game και ισάριθμες στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ, είναι… πραγματικό βασανιστήριο. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο 46χρονος πια Γκάρι Πέιτον υπήρξε ο μεγαλύτερος «trash-talker» στην ιστορία του ΝΒΑ, που με τα φραστικά βέλη του κατακεραύνωνε την ψυχολογία των αντιπάλων του φτάνοντας στο σημείο να τα βάλει ακόμη και με τον Μάικλ Τζόρνταν, ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστα ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και «ΤΑ ΝΕΑ», εκ προοιμίου καθιστούσε αδύνατη την εξερεύνηση μιας τόσο ισχυρής προσωπικότητας.

Και όμως! Οι υπεύθυνοι του OTE TV, που έφεραν τον Πέιτον στην Αθήνα στο πλαίσιο του «NBA 3X» (18-20 Σεπτεμβρίου, Golden Hall, Μαρούσι), μερίμνησαν ώστε τα επτά λεπτά να… πολλαπλασιαστούν, σε ειδικό γεύμα που ακολούθησε των συνεντεύξεων. Το Γάντι (The Glove), όπως είναι το παρωνύμιο που του είχε χαρίσει ο ξάδελφός του, επειδή στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας του ΝΒΑ μεταξύ Σιάτλ Σουπερσόνικς – Φοίνιξ Σανς το 1993 η άμυνά του στον ηγέτη των Σανς Κέβιν Τζόνσον θύμιζε γάντι που αγκαλιάζει το ρόπαλο του μπέιζμπολ, ήταν πραγματικά απολαυστικό.

«ΟΥΤΕ ΕΠΑΦΗ». «Δεν μου αρέσει το ΝΒΑ όπως είναι σήμερα, γιατί κανείς δεν παίζει άμυνα. Ολοι σκέφτονται μόνο το πώς θα σκοράρουν. Το σύστημα ευνοεί τους επιθετικούς παίκτες, ώστε να μπορούν να σημειώνουν 50 και 60 πόντους. Κάθε επαφή σφυρίζεται φάουλ. Γι’ αυτό δεν θέλω να γίνω προπονητής», μας είπε ο παλαίμαχος άσος των Σόνικς (1990-2003), Μπακς (2003), Λέικερς (2003-2004), Σέλτικς (2004-2005) και Χιτς (2005-2007), με τους οποίους ευτύχησε να κατακτήσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή τη σεζόν 2005-2006.
«Εκανα πολλή υπομονή γι’ αυτόν τον τίτλο. Αλλοι τεράστιοι παίκτες, όπως ο Μπάρκλεϊ, ο Μαλόουν, ο Στόκτον και τόσοι ακόμη, δεν μπόρεσαν να γευθούν αυτή την ικανοποίηση. Εξίσου σπουδαία στιγμή για μένα ήταν η ημέρα που μου τηλεφώνησαν για να με ενημερώσουν ότι έχω εισαχθεί στο Hall of Fame» εξομολογήθηκε στα «ΝΕΑ» ο Πέιτον που ξέρει καλά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ». Ο Πέιτον, μάλιστα, έκανε μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη: «Ο φίλος μου ο Τζέισον Κιντ, ο οποίος ανέλαβε προπονητής στο Μιλγουόκι, θα μυήσει αυτό το παιδί, που δεν μπορώ να προφέρω σωστά το όνομά του, στη θέση του πλέι μέικερ. Και όμως, ναι. Ο μικρός θα αρχίσει να παίζει πόιντ γκαρντ αναλαμβάνοντας ευθύνες στη δημιουργία και στις αποφάσεις. Εχει σπουδαία προσόντα και είναι στο χέρι του να μάθει και να προοδεύσει. Τον παρακολουθώ από την πρώτη στιγμή και σίγουρα το μέλλον τού ανήκει»…