Ιστορίες με παίκτες που ώθησαν όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη να ασχοληθεί με την περίπτωσή τους λόγω ενός επιτεύγματος σε πολύ μικρή ηλικία υπάρχουν πολλές. Ο (25χρονος σήμερα) Αμερικανός Φρέντι Αντού έγινε το 2003 σε ηλικία 14 ετών ο νεαρότερος αθλητής που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο στην ιστορία του MLS καθώς η Ντι Σι Γιουνάιτεντ «ψήθηκε» από την περιρρέουσα φημολογία ότι πρόκειται για τον επόμενο Πελέ! Στο εξής θα βγάζει τα προς το ζην στο πρωτάθλημα της Σερβίας φορώντας τη φανέλα της Τζαγκοντίνα και ενώ στις ΗΠΑ αγνοούν πλέον την ύπαρξή του!

Οι κορυφαίοι ευρωπαίοι σκάουτ πάντως πιστεύουν ότι ο 15χρονος Μάρτιν Οντεγκααρντ θα έχει πολύ διαφορετική εξέλιξη. Πρόκειται για το παιδί θαύμα του νορβηγικού ποδοσφαίρου, έναν έφηβο που έχει καθηλώσει με τις εμφανίσεις του το κοινό της μεγαλύτερης τη τάξει λίγκας της χώρας φορώντας τη φανέλα της Στρόμσγκοντσετ. Σε 14 ματς μετράει ήδη 4 γκολ και 7 ασίστ και εξελίσσεται στον ηγέτη της περυσινής πρωταθλήτριας της χώρας, παρότι γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1998! Χθες έγινε γνωστός σε κάθε σημείο του πλανήτη όπου ποδοσφαιρόφιλοι ενημερώνονται για τα διεθνή νέα, καθώς η κλήση του στην εθνική ομάδα ανδρών της Νορβηγίας αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες με τεράστια απήχηση.

«Το αξίζει και το δικαιούται. Εχει ποδοσφαιρικό μυαλό ενός επαγγελματία πολλών ετών και οι ικανότητές του είναι εμφανείς. Σίγουρα έχει πολλά να μάθει και να βελτιώσει, πρέπει όμως από τώρα να αντιληφθεί τι τον περιμένει εκεί έξω» εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Οντεγκααρντ κλήθηκε στην εθνική ομάδα της χώρας ενόψει του φιλικού αγώνα με τη Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο ομοσπονδιακός τεχνικός Περ Ματίας Χόγκμο. Ο νεαρός απάντησε με ενθουσιασμό: «Δεν το περίμενα, το ήθελα πολύ, αλλά είμαι ακόμα μικρός. Αφού συνέβη, θα το χαρώ και ελπίζω να πάρω χρόνο συμμετοχής».

Ο 15χρονος επιτελικός μέσος με την πάσα-ξυράφι και το πολύ ισχυρό σουτ, παρότι μικρός το δέμας (βέβαια ακόμα είναι στην ανάπτυξη) έχει περάσει ήδη από το μικροσκόπιο της Μπάγερν Μονάχου και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καθώς δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα. Οι δύο ομάδες συνέχισαν να τον παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της σεζόν που βρίσκεται εν εξελίξει στη Νορβηγία στέλνοντας σκάουτ που κατέγραφαν τις επιδόσεις και την εξέλιξή του. Ωστόσο, πλέον δεν παίζουν μόνες τους. Τα νέα έκαναν τον γύρο του κόσμου και ήδη η Γιουβέντους, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, η Ντόρτμουντ και η Λίβερπουλ έχουν ενεργοποιηθεί. Πάντως, αν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι κάποιο από αυτά τα μεγαθήρια έχει προβάδισμα, τότε αυτή είναι η Λίβερπουλ, ομάδα που ο Οντεγκααρντ δεν κρύβει ότι υποστηρίζει από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Από εκεί άλλωστε πέρασε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ποδοσφαιριστές της χώρας, ο αριστερός μπακ-χαφ Γιον Αρνε Ρίισε, ο οποίος είχε φορέσει τη φανέλα των Κόκκινων για επτά σεζόν (2001-2007) και πλέον συνεχίζει την καριέρα του στη λονδρέζικη Φούλαμ. Να σημειωθεί ότι ο 15χρονος σταρ της χθεσινής ημέρας είναι γιος του Χανς Ερικ Οντεγκααρντ, μέσου με 20ετή καριέρα στην κορυφαία κατηγορία της Νορβηγίας και περισσότερα από 250 ματς στη Στρόμσγκοντσετ.