«Το μετάλλιο αυτό ανήκει σε όλους τους Έλληνες και θέλω να τους το αφιερώσουμε. Δείξαμε για μια ακόμα φορά τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες όταν αγωνίζονται ομάδικά».

Ο πρωτεργάτης της επιτυχίας της κατάκτησης του ασημένιου μεταλλίου από τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου του Βερολίνου, στο Open Water, ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Γέμελος (στον οποίοι οι αθλητές του αφιέρωσαν το μετάλλιο) θέλησε να μοιραστεί τη χαρά του με όλους τους συμπατριώτες μας, εξ ου και η ομαδική – με νόημα – αφιέρωση.

Για το τι μπορούν πραγματικά να πετύχουν οι Έλληνες ενωμένοι.

Το ασημένο τρίο

Η τριάδα των Σπύρου Γιαννιώτη, Αντώνη Φωκαϊδη και Κέλλυς Αραούζου έκανε ξανά αυτό που γνωρίζει πολύ καλά να κάνει τα τελευταία χρόνια, να κατακτά μετάλλιο και να γεμίζει υπερηφάνεια άπαντες στη χώρα μας. Χρυσό στο ευρωπαϊκό της Βουδαπέστης το 2010, ασημένιο πέρυσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βαρκελώνης και τώρα ξανά στη 2η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου ήταν το αποτέλεσμα και η ανταμοιβή των τριών πρωταθλητών μας για τους κόπους και τη σκληρή προπόνηση μιας ολόκληρης χρονιάς, ομολογουμένως σε δύσκολες συνθήκες..

Βγαίνοντας από τα νερά του ποταμού που διασχίζει την περιοχή του Γκρουνάου, η αλλαγή συναισθημάτων ήταν φανερή στα πρόσωπα των τριών Ελλήνων κολυμβητών μετά και τις κούρσες στα ατομικά αγωνίσματα, από τις οποίες οι πρωταθλητές μας δεν έδειχναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

Η Κέλλυ Αραούζου, σαφώς ευχαριστημένη από την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, το αφιέρωσε στον πρωτεργάτη των ελληνικών επιτυχιών, Νίκο Γέμελο: «Είναι αυτό που λέμε, ότι ορισμένες φορές θα πρέπει να φεύγουμε με ένα μετάλλιο, τουλάχιστον» ήταν τα πρώτα λόγια της 23χρονης πρωταθλήτριας, που συνέχισε:. «Πέρα από την πλάκα η σκυτάλη αυτή έχει δουλέψει πάρα πολύ, είναι το τρίτο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι η Ολλανδία στη δεδομένη κούρσα δεν πιανόταν, άρα πήραμε την καλύτερη θέση σε αυτούς τους αγώνες. Είμαι πολύ ευχαριστημένη, μου βγήκε αυτό που θα ήθελα να κάνω εξαρχής στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, να κατακτήσω ένα μετάλλιο. Το αφιερώνω στον προπονητή μου, γιατί ακόμα και μετά από τις αποτυχίες είναι ο μοναδικός που πιστεύει σε εμένα»

Ο Σπύρος Γιαννιώτης, ανέβηκε για 4η φορά στο βάθρο ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την παρουσία του στο OPEN WATER και το Βερολίνο αποτελεί έναν ξεχωριστό σταθμό της καριέρας του, καθώς πριν από 12 χρόνια, στη γερμανική πρωτεύουσα, μαζί με τους Γιάννη Κοκκώδη, Νίκο Ξυλούρη και Άκη Οικονόμου είχαν κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ200μ ελεύθερο, το πρώτο για την ελληνική κολύμβηση στην ιστορία της διοργάνωσης.

Ο 34χρονος πρωταθλητής κόσμου στα 10χλμ. στις δηλώσεις του απένειμε τα εύσημα στην προσπάθεια της Κέλυς Αραούζου, καθώς στο ομαδικό μετρά ο χρόνος του 3ου, και σχεδόν πάντα είναι η αθλήτρια της κάθε ομάδας: «Η Κέλυ έκανε όλη τη δουλειά. Στα πρώτα 1.500μ πίστεψα ότι κολυμπούσα γρήγορα ως πρώτος και σκεφτόμουν εάν η Κέλλυ θα αντέξει. Προσπαθούσαμε όλη την ώρα να την σπρώξουμε ψυχολογικά κι όλα πήγαν καλά» είπε ο Σπύρος Γιαννιώτης και συνέχισε: «Το ομαδικό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από το ατομικό αγώνισμα και η κατάκτηση ενός ακόμα μεταλλίου δείχνει ότι γίνεται καλή δουλειά. Μπορεί σε ατομικό επίπεδο σε αυτούς τους αγώνες να μην ήρθαν τα αποτέλεσμα που θέλαμε, αλλά έτσι είναι οι αγώνες, ποτέ δεν μπορείς να λες ότι θα είμαι συνέχεια στα μετάλλια. Αυτή η χρονιά ήταν μεταβατική, ο μεγάλος στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Καζάν την επόμενη χρονιά. Το πρόσημο είναι θετικό για την εθνική ομάδα του OΡΕΝ WATER σε αυτή τη διοργάνωση».

Ο Αντώνης Φωκαϊδης, με τη σειρά του αναφέρθηκε στη σημασία κατάκτησης αυτού του μεταλλίου:

«Το ομαδικό συνεχίζει την παράδοση που έχει δημιουργήσει και για αυτό υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση. Στο τακτικό μέρος όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιό μας. Εγώ κολυμπούσα πίσω από την Κέλλυ και προσπαθούσα να μην τη χτυπήσω. Αυτό το μετάλλιο μάς δίνει δύναμη για τη συνέχεια, θα ήθελα να το αφιερώσω στον προπονητή μου και στην οικογένειά μου».

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Γέμελος κάνοντας ένα μίνι απολογισμό για την παρουσία της ελληνικής ομάδας στο ΟPEN WATER (ολοκληρώνεται την Κυριακή με τη συμμετοχή του Γιώργου Αρνιακού στην κούρσα των 25χλμ.), τόνισε: «Το ομαδικό για άλλη μια φορά έδειξε τη δύναμή του, όλα σήμερα πήγαν καλά, στο κενό που είχαμε χθες προσπαθήσαμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Η ελληνική κολύμβηση συνεχίζει να φέρνει επιτυχίες μέσα από δύσκολες συνθήκες κι αυτό δίνει ιδιαίτερη αξία σε κάθε μετάλλιο. Γι αυτό πέρα από τα παιδιά, θα ήθελα να το αφιερώσω σε όλους τους Έλληνες, αυτό το μετάλλιο ανήκει σε όλους τους Έλληνες . Για μια ακόμα φορά δείξαμε πως αν ο Έλληνας δουλεύει ομαδικά, μπορεί να καταφέρει πολλά, τα πάντα».

Θρίαμβος με αγώνα τακτικής

«Ασημένια» λοιπόν εθνική ομάδα στα 5 χιλιόμετρα της ανοιχτής θάλασσας (Open Water) στο Βερολίνο, με τον Σπύρο Γιαννιώτη, την Κέλλυ Αραούζου και τον Αντώνη Φωκαϊδη να χτυπούν δεύτεροι την πλατφόρμα του τερματισμού και να χαρίζουν το πρώτο μετάλλιο της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου του Βερολίνου.

Η εθνική ομάδα που συμμετέχει στα αγωνίσματα του open Water, αποδείχθηκε πιστή στα ραντεβού της με τα μετάλλια σε μεγάλη διοργάνωση (σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο) και το Σάββατο το μεσημέρι σκόρπισαν χαμόγελα σε όλη την Ελλάδα, τερματίζοντας στη 2η θέση και κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου.

Oι Σπύρος Γιαννιώτης, Αντώνης Φωκαϊδης και Κέλλυ Αραούζου πέρασαν στη 2η θέση τα 2.5χλμ σε 28:01.8, κάτι λιγότερο δύο δευτερόλεπτα πιο αργά από την Ολλανδία (27:59.9), ενώ στην 3η θέση ήταν η Γερμανία 28:03.3, με την Ιταλία να έχει μείνει πιο πίσω 28:16.2.

Η Εθνική ομάδα κράτησε το ρυθμό της και στο δεύτερο κομμάτι του αγώνα, το κάλυψε σε 28:03 και τερμάτισε συνολικά σε 56:05.5.

Η κατάταξη στην πρώτη εξάδα:

1.Ολλανδία 55:47.8

2. Ελλάδα 56:05.5

3.Γερμανία 56:14.8

4.Ουγγαρία 56:16.0

5.Ιταλία 56:20.9

6.Γαλλία 56:39.8

Τα αγωνίσματα του OPEN WATER (που ολοκληρώνονται την Κυριακή με τα 25 χιλιόμετρα, στα οποία θα συμμετάσχει από ελληνικής πλευράς ο Γιώργος Αρνιακός) φιλοξενήθηκαν σε έναν από τους πλέον παραδοσιακούς χώρους για τον αθλητισμό του Βερολίνου το «Ρεγκάτεστρεκε» στην περιοχή του Γκρουνάου στα νοτιοανατολικά της πόλης.

Εκεί, στο ποτάμι που θα γίνονται οι αγώνες, το 1936 είχε φιλοξενηθεί η κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

Με το πέρασμα των δεκαετιών οι Γερμανοί εκμεταλλεύτηκαν τον χώρο που πλέον αποτελεί σταθερά το κωπηλατικό κέντρο της πόλης.

Ενώ τα τελευταία χρόνια γίνονται αγώνες και για ταχύπλοα σκάφη, ενώ για πρώτη φορά φιλοξενήθηκαν εφέτος αγώνες Open Water.

Αναλυτικά τα ελληνικά μετάλλια στο Open Water (ανοιχτή θάλασσα) σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Το OPEN WATER έχει φέρει πλέον στην Ελλάδα τα οκτώ από τα 29 συνολικά μετάλλιά της σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα έχουν κατακτηθεί δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια. Πιο αναλυτικά:

Xρυσά:

2008 Ντουμπρόβνικ Σπύρος Γιαννιώτης (5 χλμ.)

2010 Βουδαπέστη Ομαδικό (5 χλμ.)

Ασημένια:

2010 Βουδαπέστη Κέλυ Αραούζου (5 χλμ.)

2012 Πιομπίνο Κέλλυ Αραούζου (5 χλμ.)

2012 Πιομπίνο Ομαδικό (5 χλμ.)

2014 Βερολίνο Ομαδικό (5χλμ.)

Χάλκινα:

2010 Βουδαπέστη Μαριάννα Λυμπερτά (5 χλμ.)

2010 Βουδαπέστη Σπύρος Γιαννιώτης (5 χλμ.)

Επιτυχία και στη συγχρονισμένη

Την θετικότατη 6η θέση στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος στο Ντουέτο της Συγχρονισμένης Κολύμβησης του 32ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Υγρού στίβου στο Βερολίνο κατέλαβαν τελικά οι Εβελίνα Παπάζογλου και Ευαγγελία Κουτίδη.

Οι Παπάζογλου και Κουτίδη, στην παρθενική τους εμφάνιση μαζί σε τελικό Ντουέτο σε Ευρωπαϊκό, εκτέλεσαν άψογα το όμορφο προγραμμά τους που είχε ως θέμα της χορογραφίας του τις γάτες και βαθμολογήθηκαν με 85,0333. Βαθμολογία που τους έφερε στην 6η θέση της τελικής κατάταξης, σε συνδυασμό και με το τεχνικό πρόγραμμα και σε σύνολο 12 συμμετοχών που πήραν μέρος στον τελικό.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Ρωσίδες Κορόμποβα και Κολεσνισένκο με 96,1000 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση με το ασημένιο βρέθηκαν οι Ουκρανές Ανανάσοβα και Βολόσινα με 92.9000 β., ενώ το χάλκινο πήραν οι Ισπανίδες Καρμπονέλ και Κλάμπουργκ με 92,1667.