«Αυθαίρετα τα στέγαστρα Καλατράβα» δηλώνει ο υφυπουργός Αθλητισμού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/08/2014 13:47 |
«Αυθαίρετα τα στέγαστρα Καλατράβα» δηλώνει ο υφυπουργός Αθλητισμού
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός μίλησε για την κατάσταση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων 10 χρόνια μετά το Αθήνα 2004.

Θέση για το θέμα της απαράδεκτης κατάστασης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων - καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα πήρε την Κυριακή υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου παραδέχτηκε τα προβλήματα που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν και το γεγονός ότι πολλά από τα στάδια κατασκευάστηκαν χωρίς πρόβλεψη για μετα-ολυμπιακή χρήση και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κατ’ αρχάς έχουμε να κάνουμε με δύο ξεχωριστά μεταξύ τους ζητήματα:

Το πρώτο αφορά το παρελθόν, αφορά τα δεδομένα που κληρονομήσαμε, αφορά το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαστικά πρέπει να κινηθούμε σήμερα. Και το δεύτερο αφορά ακριβώς το τι κάνουμε σήμερα, μέσα σ’ αυτό το αναγκαστικό πλαίσιο, για να επιλύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα.

Είναι βεβαίως αλήθεια ότι η ολυμπιακή προετοιμασία έγινε με εντελώς διαφορετικά οικονομικά δεδομένα και υπό την πίεση του χρόνου. Πολλές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν χωρίς πρόβλεψη για την μετα-ολυμπιακή τους χρήση. Επίσης πολλές από αυτές, όπως ακόμα και τα εμβληματικά στέγαστρα Καλατράβα του ΟΑΚΑ, κατασκευάστηκαν αυθαίρετα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί καν να εκδοθεί άδεια για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και επισκευής. Αυτό είχε ως συνέπεια στις περισσότερες περιπτώσεις να μην έχουν γίνει έργα συντήρησης και επισκευής από το 2004 μέχρι σήμερα.Αυτά τα προβλήματα πλέον τα επιλύουμε, ξεμπλέκοντας κουβάρια μιας ολόκληρης δεκαετίας:


-Με νομοθετική ρύθμιση που ήδη ψηφίστηκε τακτοποιούνται οι αυθαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις, που ήταν και προϋπόθεση για να εκδοθούν οι άδειες για έργα συντήρησης και επισκευής.

-Ειδικά για την συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, που επαναλαμβάνω είχε να γίνει από το 2004, διασφαλίσαμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής, συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ. Άλλες 600 χιλιάδες ευρώ έχουμε δεσμεύσει από την έκτακτη χρηματοδότηση του 2014 για τις άμεσες ανάγκες επισκευής και συντήρησης του ΟΑΚΑ, για χώρους όπως το κλειστό προπονητήριο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μόνωσης.

-Παρατείνουμε την αθλητική χρήση του Αγίου Κοσμά μέχρι το τέλος του 2015 και αξιολογούμε τις διαθέσιμες λύσεις για τη μετεγκατάσταση, αλλά και για τη χωροθέτηση του προπονητηρίου της Εθνικής Ποδοσφαίρου.

-Τέλος, για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που μένουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η διαδικασία αδειοδότησης του ΟΑΚΑ, του ΣΕΦ και του Καυταντζογλείου πέρασε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ για την καλύτερη αξιοποίησή τους.

Ειδικά για τις εγκαταστάσεις στο Ολυμπιακό Χωριό, αφού επιτέλους ξεκαθαρίστηκε νομικά, μόλις πριν από ενάμιση μήνα το ζήτημα της αρμοδιότητας τους, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ σε σύσκεψη που είχαμε την Παρασκευή δεσμεύθηκε να αναλάβει την ευθύνη του καθαρισμού του χώρου, της επισκευής και της αποκατάστασης, για να παραχωρηθεί στη συνέχεια η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε άλλο φορέα ή ΟΤΑ, ο οποίος θα αναλάβει και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης.

Από τη μια λοιπόν οι περισσότερες εγκαταστάσεις που παρουσιάζονται στα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, όπως το Μπιτς-Βόλεϊ το Φάληρο, το Σόφτμπολ, το Κανόε-Καγιάκ, ο Σχινιάς, είτε έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση, είτε βρίσκονται στη διαδικασία της αξιοποίησής τους.

Και από την άλλη, για τις εγκαταστάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν, είτε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είτε από άλλους φορείς, πλέον επιλύουμε τα θεσμικά προβλήματα μιας ολόκληρης δεκαετίας και προχωράμε στη συντήρηση και επισκευή τους, διασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους, στο πλαίσιο βέβαια της δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας».

30
zirazou
15/08/2014 05:57
Afou den epese pano stis athineikes mousxapokefales sas pali kala na lete xaxa
KKK
12/08/2014 01:21
Μήπως να ακυρώναμε και τους Ολυμπιακούς αγώνες επειδή έγιναν σε αυθαίρετα στάδια και γήπεδα; Μήπως να γκρεμίσουμε και την Ακρόπολη γιατί ούτε αυτή έχει άδεια από την πολεοδομία; 
kk
12/08/2014 00:07
Αχ κι αυτοι οι Αθηναιοι του 5ου π.χ αιωνα.. οικοδομησαν αυθαιρετα στην Ακροπολη και τωρα η κυβερνηση ΝΔ εχει κληρονομησει μια τραγικη κατσταση, η οποια εγινε ακομα πιο δραματικη μετα την ενοποιηση των αρχαιολογικων χωρων... tragic....
MGStyl
11/08/2014 23:41
κυριε ανδριανε, μαλλον σαν αυθαιρετος φαινεσαι εκει που αναριχηθηκες. καταστρεψατε τη χωρα και η συνκυβερνηση σας δινει το συνγχωροχαρτι. αλλα κι'αλλα τετοια λαθη στον μυλο του λαικισμου. ευγε σου βαγγελη,σ'ειχα και για εξυπνο.-
nemecic
11/08/2014 22:09
Και καλά κ. Αδριανέ, εκείνος ο αεικίνητος Πρωθυπουργός του play station τι έκανε 7 χρόνια στην καρέκλα του εκτός από το να παίζει; Για τους κατοπινούς τι να πούμε, τους έφαγε κρίση...
Pakistan
11/08/2014 21:16
Pakistan.....
Μωρος
11/08/2014 13:53
Έλα μωρε.....
βασιλης τρεμπελας
11/08/2014 12:46
στο φακελο που καταθετει η καθε χωρα την υποψηφιοτητα της εγραφε μεταολυμπιακες χρησεις για το καθε σταδιο.το ζηταει η δ.ο.ε.στον δικο μας τι εγραφε?
Αντιγόνη
11/08/2014 11:29
Φταίει η ανεπάρκεια και η ανικανότητα των υπαλλήλων των υπουργείων, της πολεοδομίας, οι νομικοί σύμβουλοι, και γενικά οι πάσης φύσεως εμπλεκόμενοι κατά τη διερεύνηση της νομιμότητας των εν λόγω κτιρίων. Τι θα πει αυθαίρετο δημόσιο κτίριο, αφου γι αυτα τα κτίρια οι εμπλεκόμενοι στην έκδοση της άδειας είναι το ίδιο το δημόσιο, απλά αλλάζει η υπηρεσία. Να σας πω τι θα πει; Ότι ένας τότε υπάλληλος ή εμπλεκόμενος θεώρησε ότι η εν λόγω κατασκευή καλύπτονταν απο μια άδεια για πέργκολα και σήμερα ένας άλλος θεώρησε ότι χρειάζεται να μπει στη δόμηση και αυτομάτως κρίνεται αυθαίρετη μια τόσο πολυσυζητημένη κατασκευή που όσο κι αν την έχουν διασύρει πολλοί συνάδελφοι θα ήθελαν να έχουν δημιουργήσει. Και τι θα πει ότι επειδή κάποιος θεωρεί αυθαίρετο ένα τέτοιας εμβέλειας έργο, ένα σήμα κατατεθέν δεν μπορεί να συντηρηθεί ως αυθαίρετο; Ας το συντηρήσουν αυθαίρετο, ας αναλάβει κάποιος υπουργός την ευθύνη να αυθαιρετησει για το κοινό καλό και όχι να εγκληματησει για το προσωπικό του συμφέρον. Λες και κοτζάμ Καλατραβα θα ξέχασε να κάνει στατική μελέτη. Τι νομίζετε ότι επειδή κάποιος δεν την προσκόμισε είναι επικίνδυνο τέτοιο έργο , απο τέτοιο επιτελείο; Έτσι δημιουργούνται τα αυθαίρετα στην Ελλάδα, γιατι εκτός απο αυτους που έχουν πραγματικά αυθαίρετα, έχουμε και τους ανεύθυνους γραφειοκράτες ανεπαρκείς δημοσιους υπαλλήλους και ελεγκτές (συποθα κ.λ.π) που ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ χρόνια αυθαίρετα ...
Σ Α Ν
11/08/2014 14:52
Πολυ λογικα ακουγονται, αλλα να περιμενα να τα πει και να τα γραψει η υπευθυνη τεχνικη ομαδα -ανωτατου υπολογιζω επιπεδου- υποστηριξης ολων των εργων και σε ολες τις Ολυμπιακες Εγκαταστασεις. Κατι μου λει οτι τετοια δεν υπηρχε γιατι αφησαν ολα τα εργα την τελευταια στιγμη για αναθεσεις φιλικες κλπ και που καιρος για νομιμοτητα κατασκευης τους. Οπου ναναι , ομως, θα σπασει η φουσκα. Η ο αναιδης -για πολλους- υφυπουργος θα παραιτηθει γιατι παραποιησε την πραγματικοτητα απο τις αναμενομενες παρεμβασεις των αρμοδιων κυβερνητικων παραγοντων του λογιστη-ετσι τον αποκαλουσαν και το ευχαριστιοταν τοτε- κ. Σημιτη, η θα καταγραφουν και αυτα στον τομο των σκανδαλων της περιοδου 1995-2004, μαζι με τα αλλα.Παντως ειναι αρκετο που τα μαθαινουνε, οσοι εκλειναν τα αυτια τους τοτε , ενω ειχαν βγει στο ''μειντανι''Τοτε βεβαια ελεγαν οποιος εχει στοιχεια να παει στον εισαγγελεα. Σημερα μαλλον παρεγραφησαν νομιμως .Τουλαχιστον να τα μαθει και να τα θυμαται ο προδομενος λαος, που λεμε.
XA XA
14/08/2014 00:33
Μια που τα γράφεις (και το χαίρεσαι) μήπως να βγάλουμε και τη γέφυρα Ριο-Αντίριο αυθαίρετη, γιατί κι αυτή επί Σημίτη φτιάχτηκε άρα και γι αυτήν αυτός φταίει, έτσι για να το χαρείς κι αυτό? Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αλλά και για όλα τα μεγάλα έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Όλο και κάτι θα βρεθεί αν το ψάξουμε. Και η Αττική οδός και η Εθνική (ΠΑΘΕ) οδός που ουσιαστικά ξαναφτιάχτηκε όλο και κάτι θα κρύβει.
Σ Α Ν
18/08/2014 15:56
Αγαπητε χαρουμενε τα μεγαλα εργα που αναφερεις ''φτιαχθηκαν'' επι Σημιτη, αλλα προγραμματισθηκαν , προφανως νομιμως απο τις κυβερνησεις του αειμνηστου Καραμανλη και του Μητσοτακη. Να ξεχασουμε τις αντιδρασεις του ΠΑΣΟΚ στα Σπατα με τον κ. Παγκαλο απο το 1977 και του κ. Λαλιωτη, που μαζι με το Μετρο και την Αττικη οδο τα θεωρουσαν εργα βιτρινας της Δεξιας. Οι περισσοτεροι πια παραδεχονται οτι τα σοσιαλιστικα κομματα και κυριως το Πασοκ , μοιραζουν λεφτα και οχι σε ολους, αλλα μονο στους δικους τους, γιαυτο και ο κ. Παγκαλος ανεφωνησε το αμιμητο ''μαζι τα φαγαμε'' Δεν εχουν ολοι οι Ελληνες κοντη μνημη.
ΧΑ ΧΑ
19/08/2014 02:25
Δεκτό, δεκτό, δεκτό. Όλα τα καλά τα έχει κάνει η Δεξιά στην Ελλάδα και όλα τα κακά το ΠΑΣΟΚ. Όσοι διορίστηκαν επί Δεξιάς, διορίστηκαν αξιοκρατικά και όλοι οι υπόλοιποι με μέσο. Ακόμα και το ΕΣΥ και τα ΚΕΠ τα σχεδίαζε η Δεξιά αλλά έτυχε και τα έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι και τον Λαμπράκη το ΠΑΣΟΚ τον έφαγε αλλά τα κουκούλωσε ώστε να φανεί ότι το έκαναν άλλοι. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Πρακτικό Μυαλό
11/08/2014 09:15
Αφού έτσι και αλλιώς αντιαισθητικό είναι το στέγαστρο (σαν μια μεγάλη απλώστρα που δεν ταιριάζει καθόλου με το στάδιο από κάτω), γιατί δεν το πουλάνε ως σκραπ να μην το συντηρούμε; Επιπλέον, κανένας δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το στάδιο, π.χ. δεν είναι αντάξιο του επιπέδου του ΠΑΟ και της ΑΕΚ που ξαφνικά έγιναν Μπαρτσελόνες. Μήπως να κατεδαφιστεί ολόκληρο το ΟΑΚΑ;
E.M.
11/08/2014 08:10
Ομοιως αυθαιρετα (χωρις αδεια και χωρις τιτλους ιδιοκτησιας γης) ειναι και το Σταδιο TAE KWO DO και τα κακογουστα τετραγωνα κτιρια στις Τζιτζιφιες) που ακομη αναρωτιωνται για ποιον λογο κατασκευαστηκαν. Και το θρασος !! προσπαθουν να κτισουν νεα κτιρια και να διαμορφωσουν τερατωδη χωματουργικα εργα - με την ονομασια Αναπλαση Φαληρου. Ρημαζανε και ρημαζουνε ιδιαιτερα τωρα την μεσαια ταξη (με ΕΝΦΙΑ) για να γινονται τα πιο ανοητα,αχρηστα και κακογουστα δημοσια εργα !!!
Ξύσμα
11/08/2014 04:47
Και φυσικά "συζητηται" το θέμα μιας και και βγάλανε άρθρο πριν απο λίγες μέρες για τις ολυμπιακα γήπεδα στα εξωτερικά μέσα ενημέρωσης. Μόνο αυτά ρημαξανε; Σιγά σιγά Γκαζα θα καταλήξουμε σαν μια χωματερή.
Λάκης
11/08/2014 03:35
Ζήτω η ελληνική γραφειοκρατία! Ζήτω η ελληνική ανευθυνότητα! Ζήτω!!!
Α. Σ.
10/08/2014 23:54
Μας έχουν πνίξει το ψέμα και η βλακεία! Άκου ήσαν αυθαίρετα και για να συντηρηθούν έλειπαν οι απαραίτητες άδειες! "Θεέ μου, τί σου κάναμε;"
euro€
10/08/2014 23:28
Stegastra kolotraba kai erxomai! Xaxa akoma ena fiasko! Anti na feroume apo tim dusi to treno to tram podilatodromous odiki asgaleia emeis fernoume oti pio exezitimeno kai karagkioze
Γιωργος
10/08/2014 23:13
Αν ειμουν ελληνας υπουργος θα ντρεπομουν να δηλωσω αυτα που αναφερει ο ανδριανος. Ολοκληρο ολυμπιακο εργο που κοστισε μυρια ευρω ειναι αυθαιρετο και δεν μπορουν να το συντηρησουν γιατι δεν βγαινει αδεια?Τη αλλο θα ακουσουμε θεε μου στην χωρα αυτη.Στην αγγλικη γλωσσα δεν υπαρχει η λεξει ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ γιατι απλα οτι φτιαχνεται-κατασκευαζεται ειναι με ΑΔΕΙΑ.Καποτε ο Σιφουνακης προσπαθουσε να εξηγησει στο ευρωπαικο κοινοβουλιο την κατασταση με τα αυθαιρετα σπιτια στην ελλαδα και μετα απο 18 ωρες ομιλιας επειδη η ανθρωποι γελουσαν τον πεταξαν εξω απο το κοινοβουλιο.
Αλεξανδρος Σ
10/08/2014 21:43
Ευτυχως που τωρα ξεκαθαριζεται νομικα απο την βουλη το προβλημα συντηρησης των εγκαταστασεων αυτο ακριβως ηταν το εμποδιο και εγκαταλειφθηκαν τα λεφτα του ελληνικου λαου. Τι αλλο χρειαζεται να κανη ακομα η βουλη? Να αυτοεξοριστει να αυτοδιαλυθει να παει εκει που επιτελους της αξιζει. Η κοροιδια που υφισταται ο Λαος ειναι ανειπωτη.
παντελης
10/08/2014 21:15
Αυτά που λέει δείχνουν την παθογένεια το πολιτικού συστήματος. Αντί να εξηγεί διεξοδικά πώς θα παράξουν εισοδιμα ώστε να ενεργοποιηθούν χωρίς να επιβαρύνουν τον άφραγκος φορολογούμενο, αναλλωνεται στο να εξηγήσει ποια λεφτά φορολογουμένων θα ξοδέψει. Δεν καταλαβαίνουν οι κρετινοι ότι το χρήματά είναι πολύτιμο και πρέπει να ξοδεύεται στην παιδεία και την ανάπτυξη. Το ξοδεύουν ο,που τους κατέβει.
Σ Α Ν
10/08/2014 19:54
Να μη δουμε και μια αλλη ουσια, οτι δηλαδη ο ''μπλοκακιας'' κ. Σημιτης, η κα Γιαννα Αγγελοπουλου και οσοι αλλοι υπευθυνοι εκαναν ενα εργο, αυθαιρετο ως κτισμα και τα αυθαιρετα ξερουμε οτι τα κατεδαφιζουν, παρ οτι υπηρχαν αντιδρασεις και γιαυτο και για το ποσο , που πληρωσαμε στον κ. Καλατραβα, τον φιλο ντε του κ. Γ.Α Παπανδρεου.Οσο για την συντηρηση αυτου του εργου, αλλα και των υπολοιπων, στην πρωτη 5ετια δεν χρειζονταν σηντηρηση, ε μετα ηλθε η 2ετια του κ. ΓΑΠ και εκτοτε πως να συντηρηθουν. Παντως θα υπαρξει επ αυτου η ανακοινωση για την αυθαιρεσια του κ. Σημιτη, η του κ. Βενιζελου, που εμεινε πισω , για να ''απολογειται'', η υπερασπιζεται την 10ετια του κ. Σημιτη, με τους Εξοπλισμου του Ακη, το Χρηματιστηριο τα Ολυμπικα εργα κλπ. κλπ.Ας περιμενουμε. Κατι θα πουν για την ιστορια.
ΑΝΤΟΝΙΟ
10/08/2014 18:50
Να δοθούν σε ιδιώτες....ΑΜΕΣΑ...!Μόνο οι ιδιώτες μπορούν και ξέρουν να τα αξιοποιήσουν....ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ!!!ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ, ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ-ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙ-ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΛΕΦΤΑ ΑΠ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ.!
Balkano
10/08/2014 18:18
Είναι απολύτως ΝΤΡΟΠΗ τα έργα αυτα και οι Ολυμπιακοί που ανέδειξαν διεθνώς τις δυνατότητες του Ελληνικού λαού και αναπτέρωσαν το ηθικό όλων των Ελλήνων να αφήνονται αναξιοποίητα να σκουριάζουν και να γίνονται φωλιές για ποντίκια και φίδια.
ΜΟΝΟΝ στην Ελλάδα ΔΕΝ αξιοποιούνται σαν πηγή εισοδήματος για την χώρα και τους Έλληνες. Γιατί ούτε κάν οι χρησιμοποιήσημες εγκαταστάσεις να μην αξιοποιούνται σαν γυμναστήρια απο τους ίδιους τους ?λληνες ?
Γιατί ΤΟΣΗ ΜΙΖΕΡΙΑ, ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΙΑ και ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ?
euro€
10/08/2014 23:35
Giati esu koitas O gauros na pernei protatlima ,kai poses pipes ekane I tade kai I deina ,kai ti dilose o kantilanaftis sto kafeneio tou maxala,kai ti kulota foraei I tade parousiastria kai deina
sick and tired
10/08/2014 18:08
drop dead
Σ
10/08/2014 16:46
Καλά αυτά που λέει ο κ. Αδριανός μόνο αστεία μπορεί να ειπωθούν. Η ουσία είναι ότι υπήρξε πολιτική απαξίωσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων από την κυβέρνηση Καραμανλή γιατί ήταν έργα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Τόσο στενομυαλιά δηλαδή!
Γρηγορης
10/08/2014 16:27
Μια ζωη οι ιδιες δικαιολογιες που εχουν καταντησει πλεον βαρετες. Δεν καταλαβαινω τι κληρονομησατε απο τους αλλους, μια ζωη εσεις κυβερνατε, κατα συνεπεια κληρονομησατε απο τους συναδελφους σας οι οποιοι ηταν το ιδιο ανικανοι σαν εσας.
Μην του μιλατε του παιδιου
10/08/2014 14:45
Ελλας το μεγαλειο σου.......