Η ιστορία της Λουζενάκ, της γαλλικής ομάδας που έχει έδρα το ομώνυμο χωριό των 650 κατοίκων, μοιάζει αρκετά με αυτή της Σταχτοπούτας. Το αν θα φορέσει το χαμένο της γοβάκι θα αποφασιστεί σήμερα από δικαστήριο της Τουλούζ.

Το χωριό Λουζενάκ είναι σφηνωμένο στα Πυρηναία, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Η τοπική ομάδα ΑΡ Λουζενάκ έκανε πέρυσι τη μεγάλη έκπληξη και κατάφερε να προβιβαστεί στη Λιγκ 2. Η άνοδός της χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους Γάλλους, αφού θεωρήθηκε ποδοσφαιρικό κατόρθωμα, πηγή έμπνευσης για όλους τους μικρούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους και απόδειξη πως στην εποχή της εμπορευματοποίησης μπορούν και οι μικροί να σηκώσουν κεφάλι. Η χαρά ωστόσο δεν κράτησε πολύ. Το όνειρο θρυμματίστηκε όταν η αρμόδια οικονομική επιτροπή του πρωταθλήματος (DNCG) δεν αποδέχτηκε την άνοδο της Λουζενάκ!

Η DNCG ιδρύθηκε από τη γαλλική ομοσπονδία το 1984 για να ελέγχει τη δημοσιονομική ακεραιότητα των επαγγελματικών συλλόγων.

Πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία των ομάδων με τη διασφάλιση πως οι δαπάνες δεν ξεπερνούν τα έσοδα.

Η Λουζενάκ ωστόσο υποστηρίζει πως η DNCG, της οποίας αμφισβητεί τη διαφάνεια των αποφάσεών της, χρησιμοποιεί την ισχύ της για να αποτρέπει νέες ομάδες να συμμετέχουν στην ελίτ του γαλλικού ποδοσφαίρου.

Η έφεση του μικρού γαλλικού συλλόγου στην απόφαση της DNCG απορρίφθηκε στις αρχές του μήνα, μία ημέρα πριν από τον προημιτελικό του Μουντιάλ μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Πηγή του κακού για τη Λουζενάκ είναι το γήπεδό της. Το Σταντ Πολ Φεντού χωράει μόλις 400 θεατές. Πέρυσι αναγκάστηκε να αγωνιστεί στο γήπεδο του γειτονικού Φουά, χωρητικότητας 3.000 θεατών. Η Λιγκ 2 ωστόσο απαιτεί ακόμα μεγαλύτερο γήπεδο.

Η Λουζενάκ αποφάσισε να δίνει τους αγώνες της στην Τουλούζ, 80 χιλιόμετρα μακριά από τη φυσική της έδρα. Ωστόσο, το ενοίκιο που πρέπει να πληρώνει αποτελεί, κατά την DNCG, δυσβάστακτο οικονομικό βάρος, γι’ αυτό δεν έκανε δεκτή τη συμμετοχή της στη Λιγκ 2.

Σε δικαστήριο της Τουλούζ θα παιχθεί απόψε η τελευταία πράξη του δράματος. Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα είναι τελεσίδικη: αν η Λουζενάκ χάσει, θα πρέπει να αποδεχτεί πως οι εντυπωσιακές της εμφανίσεις την περσινή σεζόν θα είναι χωρίς αντίκρισμα, ενώ το μέλλον της θα είναι πια αβέβαιο. Αν νικήσει, οι συμμετέχουσες στη Λιγκ 2 θα πρέπει να αυξηθούν από 20 σε 21, και να ξαναγίνει η κλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος δύο μόλις ημέρες πριν από τη σέντρα.

Παρά τα επιχειρήματα της Λουζενάκ για την αντιμετώπισή της από την DNCG, δεν είναι η πρώτη φορά που η οικονομική επιτροπή της γαλλικής ομοσπονδίας μπλοκάρει προβιβασμούς και μάλιστα μεγάλων ομάδων στη Λιγκ 1, όπως της Νις το 2002 και της Λανς φέτος. Μόνο που και στις δύο περιπτώσεις οι σύλλογοι κέρδισαν την έφεση.

Η Λουζενάκ, αντίθετα, φοβάται μήπως έχει την τύχη της Βαλάνς, της οποίας αρνήθηκαν επανειλημμένα την άνοδο στη Λιγκ 2 το 2004 και σύντομα διαλύθηκε.

Οποιο κι αν είναι το σημερινό αποτέλεσμα, η Λουζενάκ θα παραμείνει μια αξιαγάπητη ιστορία.

Μόλις πριν από πέντε χρόνια ήταν μια ερασιτεχνική ομάδα που αγωνιζόταν στο τοπικό πρωτάθλημα. Το 2009 ανέβηκε στην τρίτη κατηγορία, όπου έδωσε μάχη σε δύο σεζόν για να μην υποβιβαστεί. Τα οικονομικά προβλήματα άρχισαν να απειλούν την ύπαρξή της όταν εμφανίστηκε ο επιχειρηματίας από την Τουλούζ, Ζερόμ Ντικρό. Πέρυσι το καλοκαίρι το νέο αφεντικό της Λουζενάκ προσέλαβε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου την παλιά δόξα του γαλλικού ποδοσφαίρου, τον Φαμπιάν Μπαρτέζ, που κατάγεται από ένα διπλανό χωριό, τη Λαβιλανέ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Λουζενάκ έπρεπε να ανέβει στη Λιγκ 2 σε τρία χρόνια. Πέτυχε τον στόχο σε μόλις 12 μήνες.

«Οταν ήρθα εδώ, δυσκολευόμασταν να παραμείνουμε στην τέταρτη κατηγορία. Είναι απίστευτο που καταφέραμε να ανέβουμε στη δεύτερη κατηγορία. Ο κόσμος συχνά μας βλέπει ως τους αγρότες που παίζουν ποδόσφαιρο. Η επιτυχία μας θα κάνει πολλούς να σωπάσουν» δηλώνει ο έμπειρος αμυντικός της ομάδας Ζερόμ Ερζό.

Τη δεκαετία του ’80, η Οσέρ προβιβάστηκε από τα τοπικά πρωταθλήματα στην πρώτη κατηγορία και το 1996 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Γαλλίας. Εκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις μικρές ομάδες της χώρας –και φυσικά της Λουζενάκ.