Ο Χάμες είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση. Συνδυάζει τη λάμψη ενός Μπέκαμ με το ταλέντο ενός Ρονάλντο.

Η ισπανική πρωτεύουσα έχει παρασυρθεί σε ένα Χάμες-μάνια. Την ημέρα της παρουσίασής του από τη Ρεάλ Μαδρίτης πουλήθηκαν 900 φανέλες με το όνομα James στην πλάτη, ενώ σε λιγότερες από 48 ώρες οι παραγγελίες έφτασαν τις 350.000 σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Για να γίνει αντιληπτό το φαινόμενο Χάμες αρκεί να αναφέρουμε πως ο αριθμός των φανελών που έχουν προπωληθεί με το όνομα του Κολομβιανού αντιστοιχεί στο 35% των φανελών που έχει πουλήσει η Ρεάλ με το όνομα του Κριστιάνο Ρονάλντο σε… πέντε χρόνια.

Η εικόνα του Χάμες πουλάει τρελά και οι εταιρείες κάνουν ουρά στο κατώφλι του για να ταυτίσουν τα προϊόντα τους μαζί του. Ο πρώτος σκόρερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου διαφημίζει την Adidas, τη Rexona, ψωμί, γάλα…

Τις επόμενες ημέρες θα κάνει επίσης το πρώτο του επιχειρηματικό βήμα. Στις προθήκες των σουπερμάρκετ θα βρίσκεται ένα νέο ενεργειακό ποτό, το 10 Gold, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τον Χάμες και την οικογένειά του και στα συστατικά του περιέχονται γκουαρανά, ταυρίνη και καφεΐνη.

Η εκρηκτική άνοδός του στον χώρο της διαφήμισης οφείλεται στον Φερνάν Μαρτίνες, έναν από τους πιο γνωστούς ατζέντηδες και υπεύθυνο των δημοσίων σχέσεων του Χούλιο Ιγκλέσιας τη δεκαετία του ’80. Εχει συνεργαστεί επίσης με τον γιο του τελευταίου, Ενρίκε Ιγκλέσιας, τη γνωστή ηθοποιό Σοφία Βεργκάρα, ενώ είναι υπεύθυνος για τη μοναδική επίσκεψη του Πολ ΜακΚάρτνεϊ στην Κολομβία.

Ο Χάμες ξεχωρίζει ακόμα και στον τρόπο που έγινε γνωστή η μεταγραφή του.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που την ανακοίνωση δεν την έκανε ο σύλλογος ή έστω ο Τύπος, αλλά ένας διπλωμάτης. Πρόκειται για τον πρεσβευτή της Κολομβίας στην ισπανική πρωτεύουσα, Φερνάντο Καρίγιο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας μετέτρεψε τον νεαρό ποδοσφαιριστή σε μεγάλο πρωταγωνιστή στη χώρα του. Είναι δημοφιλέστερος ακόμα και από τον πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ενώ οι δραστηριότητές του και φυσικά η μεταγραφή του στη Ρεάλ εκτόπισαν από την πρώτη θέση της ειδησεογραφίας τις διαπραγματεύσεις της FARC με την κυβέρνηση για την κατάπαυση του πυρός.

Ο Χάμες παντρεύτηκε στα 19 του την Ντανιέλα Οσπίνα, αδελφή του συμπαίκτη του στην Εθνική, Νταβίντ.

Η εντυπωσιακή παρουσία της στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου δεν πέρασε απαρατήρητη και πολλές ισπανικές εφημερίδες έγραψαν την επομένη ότι είναι η μόνη σύζυγος ποδοσφαιριστή μετά τη Βικτόρια Μπέκαμ που έκανε τέτοια εντύπωση.

Το ζευγάρι έχει μία κόρη, την ενός έτους Σαλώμη και κάθε φορά που ο Χάμες πετυχαίνει γκολ φιλάει το τατού με το όνομά της που έχει στο αριστερό του χέρι.

Πιτσιρικάς αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυλισμού και χρειάστηκε τη βοήθεια ειδικού για να το ξεπεράσει. Πιθανόν να οφειλόταν στη φυγή του πατέρα του, παλιού ποδοσφαιριστή Ουίλσον Ροδρίγες, που τον εγκατέλειψε στα τρία του χρόνια.

Αργότερα η μητέρα του Πιλάρ Ρούμπιο παντρεύτηκε τον Χουάν Κάρλος Ρεστρέπο, ο οποίος φρόντισε τον Χάμες σαν δικό του παιδί.

Αυτός ήταν που του άνοιξε τον δρόμο στο ποδόσφαιρο, όταν τον πήγε στην Ποδοσφαιρική Ακαδημία Τολιμένσε.

Η πρώτη ομάδα του ήταν η Ενβιγάδο, στην οποία πήγε στα 14 του. Στα 17 του είχε ήδη καταθέσει τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του και τα λαγωνικά της Μπάνφιλντ τον έφεραν στην Αργεντινή. Τον υπέβαλαν σε δίαιτα με πρωτεΐνες και ακολούθησε πρόγραμμα με βάρη για να δυναμώσει.

Την πρώτη χρονιά ήταν μέτριος, τη δεύτερη όμως ηγήθηκε της Μπάνφιλντ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η Εσπανιόλ ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που του πρόσφερε εισιτήριο για το υπερατλαντικό ταξίδι. Η τραπεζική εγγύηση που κατέθεσε ωστόσο δεν έγινε δεκτή. Τότε επενέβη η Πόρτο, αλλά και ο διάσημος πορτογάλος ατζέντης Ζόρζε Μέντες που ανέλαβε όλα τα υπόλοιπα.

Τρία χρόνια στο λιμάνι της Πορτογαλίας εκτόξευσαν την τιμή του στα 45 εκατ. ευρώ, όσα έδωσε πέρυσι η Μονακό. Δεν το μετάνιωσε. Σε δώδεκα μήνες έβγαλε σχεδόν τα διπλά, αφού τον πούλησε στη Ρεάλ για 80 εκατ. ευρώ. Το αστέρι της επόμενης δεκαετίας φωτίζει ήδη τον ουρανό του Σαντιάγκο Μπερναμπέου.