Η νεοφώτιστη στη Λα Λίγκα Εϊμπαρ είναι μια ομάδα με προϋπολογισμό μικρότερο από τον μισθό του Μέσι, με γήπεδο χωρητικότητας μόλις 5.250 θεατών και ποδοσφαιριστές που η πλειονότητά τους αγωνίζονται δανεικοί.

Αυτή η ομάδα που θα γράψει ιστορία στο ισπανικό ποδόσφαιρο όταν στις 23 Αυγούστου θα υποδεχθεί τη Σοσιεδάδ στο πρώτο της εντός έδρας παιχνίδι στη Λα Λίγκα, χρειάστηκε πολύ περισσότερα από νίκες στους αγώνες για να της επιτραπεί η συμμετοχή στο πρωτάθλημα μετά την άνοδό της, τον Μάιο.

Τη στιγμή που οι ομάδες της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας χρωστούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο στην εφορία 663 εκατ. ευρώ, η Εϊμπαρ περηφανεύεται πως δεν χρωστά σε κανέναν. Παρ’ όλα αυτά, η λίγκα απαίτησε από την Εϊμπαρ, βάσει κανονισμών, να έχει διαθέσιμο κεφάλαιο 1,72 εκατ. ευρώ. Η μικρή ισπανική ομάδα έκανε αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσει τα χρήματα μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

Τελικά τα κατάφερε τη Δευτέρα πουλώντας σε φιλάθλους μετοχές αξίας 1,98 εκατ. ευρώ. Ηταν μια επιτυχία εξίσου σημαντική με τις νίκες της την προηγούμενη σεζόν στη β’ κατηγορία. «Οταν γνωρίζεις το οικονομικό χάος που επικρατεί στο ισπανικό ποδόσφαιρο, μοιάζει ειρωνικό και συνάμα άδικο να θέλει η λίγκα να αποβάλει μια ομάδα που δεν έχει χρέη» δηλώνει ο πρόεδρος του συλλόγου Αλεξ Αρανθάμπαλ.

«Πρόκειται για μια μάχη μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ όχι μόνο στον αγωνιστικό τομέα αλλά και στα γραφεία των δικηγόρων».

Κάθε μετοχή της Εϊμπαρ πουλήθηκε έναντι 50 ευρώ. Ο σύλλογος δεν επέτρεψε σε ιδιώτες να αγοράσουν μετοχές αξίας μεγαλύτερης των 100.000 ευρώ ώστε να μην αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, αποτρέποντας έτσι την εισβολή επενδυτών που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν την ομάδα.

Περίπου 8.000 φίλαθλοι αγόρασαν μετοχές. Αν και οι περισσότεροι είναι Ισπανοί, υπήρξαν και άνθρωποι από 47 χώρες που θέλησαν να βοηθήσουν τον μικρό ισπανικό σύλλογο συμπεριλαμβανομένων και 400 αμερικανών επενδυτών.

Η Εϊμπαρ είναι μια μικρή πόλη 27.000 κατοίκων που είναι σφηνωμένη σε μια κοιλάδα στη Χώρα των Βάσκων.

Λόγω μιας μικρής βιομηχανίας όπλων που υπάρχει εκεί, η προσωνυμία της ομάδας είναι Γκάνερς, όμοια με αυτήν της Αρσεναλ.

Την περσινή σεζόν το μπάτζετ της ήταν μόλις 3,9 εκατ. ευρώ, το μικρότερο από κάθε αντίπαλο. Φέτος θα αυξηθεί στα 16 εκατ. ευρώ, όταν ο Μέσι αμείβεται με 22,5 εκατ. ετησίως και η Ρεάλ έδωσε 80 εκατ. ευρώ για τον Χάμες.

Λόγω έλλειψης χρημάτων, η Εϊμπαρ στηρίζεται σε δανεικούς παίκτες. Στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί με τα χρώματά της υπό αυτή τη μορφή οι Τσάμπι Αλόνσο και Νταβίντ Σίλβα.

Λόγω των καλών αποτελεσμάτων πέρυσι, οι δανεικοί επέστρεψαν στις ομάδες όπου ανήκουν, με αποτέλεσμα η Εϊμπαρ να έχει αυτή τη στιγμή μόλις 16 παίκτες! Οι Γκάνερς ξέρουν όμως από δύσκολα…