Ενωτικός, ώστε να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ελάχιστα επιθετικός, γιατί λίγες ημέρες (29, 30/7) πριν από τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή αυτό δεν είχε κανένα νόημα. Ενας Δημήτρης Μελισσανίδης αρκετά διαφορετικός σε σύγκριση με το απώτατο παρελθόν, καθ’ όσον δεν έκρυψε ένα δάκρυ συγκίνησης όταν θυμήθηκε το ταξίδι της ΑΕΚ στο Βελιγράδι εν καιρώ πολέμου: «Τώρα θα με ξεφτιλίσουν, αλλά δεν πειράζει…» είπε κοφτά.

Το θέμα, ωστόσο, χθες το μεσημέρι στην Αίγλη του Ζαππείου ήταν το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Ενα έργο που έχει αναγγελθεί η προσπάθεια κατασκευής του, αλλά ακόμη δεν υπάρχει φως.

Τι συνάγεται από τα όσα κατέθεσε ο κορυφαίος παράγοντας της ΑΕΚ;

Πρώτον, θέλει να πουν όλοι «ναι» για το γήπεδο και να μην υπάρξει κάποια αντίρρηση. Δεν επιθυμεί κόντρες.

Δεύτερον, έχει ανάγκη τα 20 εκατ. της περιφέρειας, δηλαδή τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας Δούρου στην προ μηνών απόφαση του κ. Σγουρού. Αλλιώς, δεν…

Τρίτον, παραδέχθηκε πως έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου κατά 85%. Το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, η «Αγια-Σοφιά» της μνήμης και του πολιτισμού όπως λένε στην ΑΕΚ, αναμένεται να κοστίσει περί τα 65 εκατ. Τα 20 εκατ. θα προέρχονται από την περιφέρεια, άρα ο κ. Μελισσανίδης είτε με το θέμα της εμπορικής ονομασίας του γηπέδου είτε με χορηγίες έχει βρει το ποσό και του λείπουν κάτι λίγα.

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι το γήπεδο θα γίνει. Η ΑΕΚ γεννήθηκε στα δύσκολα και γι’ αυτό είμαστε νικητές. Νικητές στα δύσκολα. Ζητάμε συναίνεση. Θα βρεθεί. Ολος ο προϋπολογισμός στηρίχθηκε στα 20 εκατ. της περιφέρειας. Αν δεν δοθούν, κάτι που δεν νομίζω, γιατί είναι κάτι νομότυπο, σημαίνει πως δεν θα θέλουν να κάνουμε γήπεδο. Δεν μπαίνω σε πολιτικά παιχνίδια και δεν μας αφορούν» είπε σε μια αποστροφή των τοποθετήσεών του ο κ. Μελισσανίδης, δείχνοντας πόσο υπολογίζει τα χρήματα (και) της περιφέρειας.

Σε άλλο σημείο, έκανε «φωτογραφικές» συγκρίσεις: «Για να γίνει ένα νέο γήπεδο χρειάζονται πολλά περιφερειακά έργα. Οταν έγινε στο Καραϊσκάκη, τα περιφερειακά έργα που αναπτύχθηκαν ήταν πολλών εκατομμυρίων. Αερογέφυρες, μετρό, αντιπλημμυρικά. Ο δήμος δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε ένα έργο όπου θα πέσουν πολλά εκατομμύρια. Είναι διεστραμμένα μυαλά όποιοι δεν το θέλουν. Ολες οι ομάδες να έχουν γήπεδο. Δεν θέλω δουλειές από την ΑΕΚ».

Ο κ. Μελισσανίδης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να μην πάρει 2,4 στρέμματα από το άλσος που τόσο έχει ανάγκη η ΑΕΚ ώστε να κατασκευάσει γήπεδο: «Τότε μπορούμε να κάνουμε γήπεδο χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν. Θα είναι μικρότερο, 22.000 θεατών, δεν θα έχει προδιαγραφές ΟΥΕΦΑ και θα γίνουμε ξανά πρόσφυγες. Είναι άδικο για 2,4 στρέμματα. Το γήπεδο είναι ιστορικής σημασίας να κατασκευαστεί εκεί όπου το έφτιαξαν οι πατεράδες μας».

Επιπλέον, είπε πως αναμένει να γίνει συνάντηση με τη δημοτική Αρχή (Α. Βασιλόπουλος), ενώ για τις επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Εκανα κι εγώ, σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πιστεύω πως θα ισχύσουν όσα έχουμε συμφωνήσει. Δώσαμε ό,τι μας ζητήθηκε».

Και ακόμη: Αρνήθηκε πως έχει προσωπικό στρατό («ο κόσμος της ΑΕΚ δεν λειτούργησε ποτέ έτσι, μικρή μερίδα οπαδών κινήθηκε λάθος και το μετάνιωσε»), ξεκαθάρισε πως έχει δεσμευτεί να αναβαθμίσει το άλσος, ενώ ξέσπασε με το «δεν υπάρχει ούτε υπόνοια για προσωπικό εμπορικό κέντρο. Μας έκλεψαν πρωταθλήματα και δεν είπαμε τίποτα, μας υποσχέθηκαν γήπεδο, το γκρεμίσαμε με τις ευχές τις Πολιτείας, δεν έγινε τίποτα, πάλι το ανεχθήκαμε. Μην μας ξανακλέψετε το γήπεδο».

Μεγάλο βάρος της επιχειρηματολογίας της ΑΕΚ σήκωσε ο μάνατζερ του έργου Δημήτρης Ανδριόπουλος. Με επιτυχία, καθώς ήταν κατατοπιστικός: «Υστερα από 90 χρόνια πρέπει να φτιάξουμε μοντέρνο το γήπεδο. Εχουμε καταθέσει τα πάντα και είμαστε έτοιμοι. Αν τα χαρτιά έχουν παραπέσει σε κάποιο γραφείο, να τα ξαναστείλουμε. Μιλάμε για 423 στρέμματα άλσους και 26,7 στρέμματα ερασιτεχνικού σωματείου από το 1934. Τώρα ανανεώνεται και δίνεται στο σωματείο έκταση 29,1 στρεμμάτων, άρα 2,4 στρέμματα άλσους. Το γήπεδο δεν χωράει γεωμετρικά σε μικρότερη έκταση. Τα 29,1 στρέμματα είναι το απόλυτα ελάχιστο. Οποιος λέει «κάντε το στο παλιό» είναι σαν να λέει «μην το κάνετε εκεί». Το άλσος είναι ασυντήρητο 30 χρόνια και καταρρέει.

Για το κόψιμο 52 δέντρων θα φυτέψουμε 5.000 δέντρα και θάμνους. Ζητήθηκαν από τη δημοτική Αρχή 250 θέσεις πάρκινγκ και θα το κάνουμε με δικό μας κόστος. Θα χρησιμοποιούμε το πάρκινγκ μόνο τις ημέρες των αγώνων. Οσο για τον συντελεστή δόμησης, το νέο έργο έχει 0,9 και ύψος 19,76, ενώ το παλιό ήταν 27 μέτρα. Η περιφέρεια έχει ένα πρόγραμμα 160 εκατ. ευρώ για γήπεδα, μέσα σε αυτά είναι και τα 20 εκατ. της ΑΕΚ. Δόθηκαν 75 στρέμματα στον Ολυμπιακό, 142 στη Λάρισα, τώρα γίνεται συζήτηση για συνολικά 29,1 στρέμματα».

Συμπέρασμα: Στην ΑΕΚ δεν σηκώνουν τη σημαία της κόντρας. Επιζητούν να πάνε με ήρεμους τόνους μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου. Και να πετύχουν τον στόχο τους.