Υπάρχουν πολλών ειδών μεταγραφές. Πρώτα απ’ όλα είναι αυτές που γίνονται για το προφανές, δηλαδή την ενίσχυση των ομάδων. Αλλες είναι αναγκαστικές. Φεύγει ένας παίκτης οπότε πρέπει να καλυφθεί η θέση του. Υπάρχουν αυτές που γίνονται με προοπτική το μέλλον. Είναι κι αυτές για το θεαθήναι.

Πρωταθλήτρια σε αυτού του είδους τις μεταγραφές είναι, άνευ αντιπάλου, η Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο πρόεδρός της Φλορεντίνο Πέρεθ, εμπνευστής της πολιτικής των Γκαλάκτικος, έχει επικριθεί σφόδρα για τις επιλογές του. Οχι άδικα, αν σταθούμε αποκλειστικά στον αγωνιστικό τομέα. Στην πολιτική των Γκαλάκτικος, ωστόσο, οφείλεται η οικονομική κυριαρχία του ισπανικού συλλόγου που είναι πρώτος σε έσοδα και αξία από κάθε άλλον αθλητικό οργανισμό στον κόσμο.

Η απόκτηση του Χάμες Ροδρίγες από τη Ρεάλ, η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα πιθανότατα σήμερα, εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής των Γκαλάκτικος.

Ομορφόπαιδο, γητευτής της μπάλας, μόλις 23 ετών, πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο έχοντας σημειώσει το ωραιότερο γκολ, ο Χάμες διαθέτει όλα τα προσόντα για να ανέβει στη σκηνή της Ρεάλ.

Στις προθήκες αθλητικών καταστημάτων στην ισπανική πρωτεύουσα άρχισαν να πωλούνται οι λευκές φανέλες της Βασίλισσας με το νούμερο 10 του Χάμες στην πλάτη. Είναι βέβαιο ότι τα 80 εκατ. ευρώ που συμφώνησε να πληρώσει η Ρεάλ στη Μονακό θα πιάσουν τόπο, τουλάχιστον στο τμήμα μάρκετινγκ. Γιατί στο ποδοσφαιρικό τμήμα η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη.

Ο χώρος σε ένα ρόστερ είναι πεπερασμένος. Αν έρθει ένας, πρέπει να φύγει ένας. Στη Ρεάλ δεν είναι πολλοί αυτοί που είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν έστω και ένα εκατοστό του χώρου που καταλαμβάνουν. Εκτός κι αν προέρχονται από την ακαδημία, οπότε εκεί το πράγμα αλλάζει.

Στις μουσικές καρέκλες που παίζονται αυτές τις ημέρες στο Βαλντεμπέμπας όλοι θεωρούν βέβαιο ότι αυτός που δεν θα βρει καρέκλα να καθήσει όταν θα σταματήσει η μουσική είναι ο Ισκο.

Είχε αποκτηθεί πέρυσι τέτοιον καιρό από τη Ρεάλ για 30 εκατ. ευρώ, για να παίξει τον ρόλο του Χάμες. Ο Κάρλο Αντσελότι που στο μεταξύ αφίχθη στο Μπερναμπέου είχε άλλα σχέδια. Ο μελλοντικός ηγέτης της Φούρια Ρόχα δεν χωρούσε στο σύστημα 4-3-3.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τον Χάμες. Για να αγωνιστεί ο Κολομβιανός και να δικαιολογηθούν τα τσουβάλια ευρώ που θα δοθούν στη Μονακό θα πρέπει η Ρεάλ να αλλάξει την αγωνιστική φυσιογνωμία της, η οποία της χάρισε πριν από μερικούς μήνες το δέκατο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ.

Η επιθετική τριπλέτα Μπέιλ, Ρονάλντο, Μπενζεμά δεν αλλάζει. Για να χωρέσει ο Χάμες θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα σε 4-2-3-1 για να πλαισιώσει τους Μπέιλ, Ρονάλντο πίσω από τον Μπενζεμά. Τότε όμως δεν θα χωράνε ο Ντι Μαρία και ο Κεντίρα, αφού τις δύο θέσεις μπροστά από την άμυνα έχουν καπαρώσει ο Τσάμπι Αλόνσο και ο Κρος. Ο τελευταίος όμως παίρνει χαμηλό βαθμό στα αμυντικά του καθήκοντα, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο τον Τσάμπι Αλόνσο για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Και είναι πολλά.