Το γκολ του Μάριο Γκέτσε έδωσε στη Γερμανία το τέταρτο αστέρι στην ιστορία των Μουντιάλ, όμως αυτό ήταν απλώς ο επίλογος της διοργάνωσης.

Και ασφαλώς τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αρκετά. Από τα ωραία γκολ που σημειώθηκαν, αλλά κυρίως τα πρόσωπα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

1. Το καταπληκτικό γκολ του Ρόμπι Φαν Πέρσι στο παιχνίδι με την Ισπανία. Ο επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκόραρε με απίστευτη κεφαλιά-ψαράκι ύστερα από σέντρα ακριβείας του Ντάλεϊ Μπλιντ.

2. Κροατία – Καμερούν 4-0 και ξαφνικά προς το τέλος του αγώνα όλοι παρακολουθούν δύο παίκτες του Καμερούν που είναι έτοιμοι να έρθουν στα χέρια! Ασού Εκοτό και Μουκαντζό αρχίζουν να διαπληκτίζονται, αλλά πριν αρχίσουν τις… μπουνιές προλαβαίνουν και μπαίνουν στη μέση οι συμπαίκτες τους.

3. Από το παιχνίδι Βραζιλίας – Μεξικού έλειψε μόνο το γκολ (0-0). Και γι’ αυτό την… ευθύνη αναλαμβάνει ο τεματοφύλακας του Μεξικού Γκιγιέρμο Οτσόα, ο οποίος είχε τουλάχιστον πέντε εντυπωσιακές επεμβάσεις. Ηταν από τις λίγες φορές που ένα ματς είναι «χορταστικό» χωρίς να έχει σημειωθεί γκολ.

4. Γκολ ο Γιώργος Σαμαράς και η Εθνική Ελλάδας προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στη φάση των 16 του Μουντιάλ. Ο Σαμαράς κέρδισε πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού στο τελευταίο ματς της φάσης των ομίλων. Η ελληνική ομάδα ήθελε μόνο νίκη για να περάσει: ο Σαμαράς ψύχραιμα πήρε την μπάλα, εκτέλεσε το πέναλτι και έστειλε την Εθνική στις 16 του Μουντιάλ.

5. Προσοχή… ο Λουίς Σουάρες δαγκώνει. Ο ουρουγουανός επιθετικός το διέπραξε για τρίτη φορά! Δάγκωσε τον ιταλό αμυντικό Τζιόρτζιο Κιελίνι και έως το τέλος Οκτωβρίου θα παρακολουθεί ποδόσφαιρο μόνο από τον καναπέ του σπιτιού του στη Βαρκελώνη. Εως τότε θα είναι τιμωρημένος από τη FIFA. Οταν θυμήθηκε να παραδεχτεί το λάθος του και να ζητήσει συγγνώμη, ήταν πλέον αργά.

6. Τα καμπανάκια χτυπούσαν συνέχεια για τη Βραζιλία στη φάση των ομίλων. Πιο δυνατό χτύπημα ακούστηκε στο ματς των 16 με τη Χιλή, όταν στις καθυστερήσεις της παράτασης ο Πινίγια είχε σουτ στο δοκάρι του Ζούλιο Σέζαρ. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, εξήντα άτομα που ήταν στο γήπεδο του Μπέλο Οριζόντε αντιμετώπισαν προβλήματα με την καρδιά τους.

7. Θρίλερ στη Φορταλέζα, στο ματς Ελλάδας – Κόστα Ρίκα για τη φάση των 16. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ισοφάρισε στα τελευταία λεπτά και έστειλε το ματς στην παράταση, με τον τερματοφύλακα των Κοσταρικανών Κέιλορ Νάβας να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Το 1-1 δεν αλλάζει και η πρόκριση κρίνεται στα πέναλτι. Ο Φάνης Γκέκας εκτελεί το τέταρτο, αλλά ο Νάβας με έξοχη προσπάθεια αποκρούει. Οι Κοσταρικανοί σκοράρουν στο επόμενο και παίρνουν την πρόκριση για την προημιτελική φάση.

8: Τα… ρέστα του Λουίς Φαν Γκάαλ. Λίγο πριν ο προημιτελικός Ολλανδίας – Κόστα Ρίκα οδηγηθεί στα πέναλτι, ο Φαν Γκάαλ δίνει εντολή στον τρίτο τερματοφύλακα Τιμ Κρουλ να αντικαταστήσει τον βασικό σε όλα τα ματς Σίλεσεν. Οι περισσότεροι εκφράζουν την έκπληξη τους γι’ αυτό, αλλά ο έξυπνος ολλανδός τεχνικός δικαιώνεται. Ο Κρουλ αποκρούει δύο πέναλτι και η Ολλανδία προκρίνεται στα ημιτελικά.

9. Μινεϊράσο! Αντε τώρα να πείσεις κάποιον που τον πήρε ο ύπνος και δεν είδε τον ημιτελικό Βραζιλίας – Γερμανίας ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν 1-7! Η γερμανική μηχανή «κεραυνοβόλησε» τους Βραζιλιάνους, που χωρίς να το καταλάβουν είχαν δεχτεί πέντε γκολ στο 29′. Η Βραζιλία δέχτηκε άλλα τρία γκολ στον μικρό τελικό από τους Ολλανδούς και τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της.

10. Επτάρα οι Βραζιλιάνοι, τελικό οι Αργεντίνοι και το πάρτι ανάβει! Οι οπαδοί της Αργεντινής πικάρουν τους Βραζιλιάνους τραγουδώντας όπου σταθούν και όπου βρεθούν ότι «ο Μαραντόνα είναι πιο μεγάλος από τον Πελέ» στον ρυθμό της κλασικής μελωδίας «Bad moon rising». Τίτλος του τραγουδιού «Βrasil decime que se siente» (Βραζιλία, πες μου π;vς αισθάνεσαι). Αβολα…