Ο προπονητής της Ολλανδίας, Λουίς Φαν Γκάαλ είχε κρατήσει μία αλλαγή για το τέλος. Ετσι λοιπόν στις καθυστερήσεις της παράτασης του προημιτελικού με την Κόστα Ρίκα, αντικατέστησε τον βασικό τερματοφύλακα Σίλεσεν με τον αναπληρωματικό, Τιμ Κρουλ που αγωνίζεται στη Νιούκαστλ.

Ο Φαν Γκάαλ δικαιώθηκε, καθώς ο Κρουλ απέκρουσε δύο πέναλτι (Ρουίς και Ουμάνια), η Ολλανδία νίκησε 4-3 την Κόστα Ρίκα (κανονικός αγώνας και παράταση 0-0) και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Μουντιάλ. Την Τετάρτη στο Σάο Πάολο την περιμένει η Αργεντινή.

Η εικόνα του ματς, στο α’ μέρος, ήταν όπως την περιμέναμε. Η Ολλανδία είχε την κατοχή της μπάλας, πίεζε, αλλά δύσκολα έβρισκε διαδρόμους στην περιοχή της Κόστα Ρίκα.Όταν χρειάστηκε, ο σπουδαίος τερματοφύλακας, Κέιλορ Νάβας, έδειξε και πάλι την κλάση του: Στη διπλή φάση του 21′ με Φαν Πέρσι και Σνάιντερ, στο σουτ του Ντεπάι (28′), στο φάουλ του Σνάιντερ (39′) και πέφτοντας στα πόδια του Φαν Πέρσι στο 42′.Η Κόστα Ρίκα, είχε μία καλή φάση, αλλά ο Φαν Πέρσι, έδιωξε τον κίνδυνο στο γύρισμα του Μπόρχες (34′).

Στο β΄μέρος, μέχρι το 80′ δεν είχαμε φάση. Η αμυντική τακτική της Κόστα Ρίκα, ήταν και πάλι αποτελεσματική, ενώ ούτε και η ολλανδική εστία απειλήθηκε. Μετά το 80′ όμως, οι Ολλανδοί είχαν δοκάρι σε εκτέλεση φάουλ του Σνάιντερ, δύο ευκαιρίες με Φαν Πέρσι αλλά και δεύτερο δοκάρι με τον επιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν ο Τεχέδα έδιωξε τη μπάλα, πριν περάσει τη γραμμή, η οποία στη συνέχεια προσέκρουσε στο οριζόντιο δοκάρι (καθυστερήσεις).

Στην παράταση, η Ολλανδία συνέχισε να πιέζει και η Κόστα Ρίκα να αμύνεται. Ο Νάβας ήταν και πάλι αποτελεσματικός όταν χρειάστηκε, ο Σνάιντερ είχε και πάλι σουτ στο δοκάρι στο 119′ , ενώ δύο λεπτά νωρίτερα, η Κόστα Ρίκα είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Ουρένια.

Στις καθυστερήσεις της παράτασης ο Φαν Γκάαλ έκανε την κίνηση ματ. Ο 26χρονος Τιμ Κρουλ, αντικατέστησε κάτω από τα δοκάρια τον Σίλεσεν για τη διαδικασία των πέναλτι. Και τελικά ο Φαν Γκάαλ δικαιώθηκε. Εδω αξίζει να θυμηθούμε,και τον σπουδαίο προπονητή της ΑΕΚ, Φράντισεκ Φάντροκ, ο οποίος την περίοδο 1976-77 στον αγώνα με την αγγλική ΚΠΡ έκανε το ίδιο. Λίγο πριν από τη διαδικασία των πέναλτι, είχε αντικαταστήσει τον Στεργιούδα με τον Χρηστίδη. Ο τελευταίος, απέκρουσε δύο πέναλτι και η ΑΕΚ προκρίθηκε στην επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Τα πέναλτι:

Μπόρχες 1-0

Φαν Πέρσι 1-1

Ρουίς απέκρουσε ο Κρουλ

Ρόμπεν 1-2

Γκονζάλες 2-2

Σνάιντερ 2-3

Μπολάνιος 3-3

Κάιτ 3-4

Ουμάνια απέκρουσε ο Κρουλ

Ολλανδία: Σίλεσεν (120’+1′ Κρουλ), Ντε Φρέι, Φλάαρ, Ιντι (106′ Χούντελααρ), Κάιτ, Μπλιντ, Βάιναλντουμ, Σνάιντερ, Ρόμπεν, Ντεπάι (76′ Λενς), Φαν Πέρσι.

Κόστα Ρίκα: Νάβας, Ακόστα, Γκονζάλες, Ουμάνια, Γκαμπόα (79′ Μίριε), Ντίας, Μπόρχες, Τεχέδα (97′ Κουμπέρο), Ρουίς, Μπολάνιος, Κάμπελ (66′ Ουρένια).

ι