Σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της «Θύρας 13». Μάλιστα, ο Αλαφούζος παρουσιάστηκε άκρως ενωτικός και υποβάθμισε τις υποτιμητικές δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως:

«Καταλαβαίνω ότι ήταν εκτός εαυτού και πάνω στα νεύρα του είπε μια κουβέντα παραπάνω. Όταν άκουσα τις δηλώσεις, τις βρήκα διασκεδαστικές. Ούτε θύμωσα, ούτε τίποτα». Επίσης, υπογράμμισε ότι εάν ο Παναθηναϊκός περάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα έχει λύσει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού της προβλήματος.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το πλάνο της σεζόν που ολοκληρώθηκε: «Είχαμε ένα πλάνο για να φτιάξουμε μια ομάδα δεμένη με καλούς αθλητές, με ήθος, και παρόλο που ήταν καινούρια ομάδα τα πήγαμε πολύ καλά. Σιγά σιγά ανέβηκε η ομάδα και φέτος ξεκινά από άλλο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι. Σίγουρα οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες. Ο Παναθηναϊκός πάντα πρέπει να κερδίζει τα πάντα. Οτιδήποτε άλλο είναι αποτυχία. Υπάρχει πίεση αλλά το έργο μας είναι δύσκολο».

Για τα παιδιά από την Ακαδημία: «Έχουμε νέα παιδιά από την ακαδημία. Είναι 2-3 παιδιά που θα εμφανιστούν όπως ο Δώνης και άλλα παιδιά. Όπως ο Τάσος Λαγός. Είμαι ευχαριστημένος από το επίπεδο. Δεν σημαίνει ότι θα παίξουν αμέσως αλλά σιγά-σιγά θα πάρουν ευκαιρίες. Εννιά παιδιά έγιναν επαγγελματίες, φαντάζομαι από εκείνους 2-3 θα είναι στην πρώτη ομάδα».

Για τους στόχους της νέας χρονιάς: «Θέλουμε πρωτάθλημα και κύπελλο παρόλο που είναι δύσκολο. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. Ούτε δεδομένο είναι. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που είναι απέναντι. Σίγουρα θα γίνουν 2-3 μεταγραφές. Νομίζω την θέση του δεξιού μπακ θα την καλύψουμε με τον καλύτερο παίκτη του πρωταθλήματος. Ίσως στα χαφ πρέπει να ενισχυθούμε. Η επίθεση είναι ολοκληρωμένη. Αυτά…».

Για πιθανές πωλήσεις: «Αν βρεθεί ευκαιρία να πουλήσουμε κάποιον παίκτη που υπάρχει πλεόνασμα θα το δούμε. Έχουμε ακόμη θέματα αλλά δεν υπάρχει καμία πρόθεση να χάσουμε μερικούς από τους βασικούς μας. Όλους θα τους κρατήσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να πουλήσουμε τον Μπεργκ».

Για τους Σίλντενφελντ και Αμπέντ: «Ο Σίλντενφελντ είναι σε καλό δρόμο, του Αμπέντ μία… κλαίει και μία γελάει το θέμα».

Για το μπάτζετ: «Το μπάτζετ θα είναι λίγο αυξημένο 10 με 20%. Το όνειρο μας είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Αν πάμε στους ομίλους σταματάμε να έχουμε πρόβλημα. Ξέρουμε πως είναι δύσκολο αλλά θα προσπαθήσουμε για αυτό».

Για το χρέος της ΠΑΕ: «Το χρέος το άμεσο το έχουμε μειώσει. Φέτος η ομάδα, η όλη οργάνωση μας είχε ισορροπία. Από του χρόνου θα έχουμε πλεόνασμα. Κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούμε να αυξήσουμε το μπάτζετ, ειδικά αν μπούμε στους ομίλους».

Για τις προσθήκες στο ρόστερ: «Στην άμυνα θα γίνουν δύο προσθήκες εκτός και αν φύγει κάποιος. Η άμυνα μας έχει δέσει, και σε στόπερ και σε μπακ. Στα χαφ θέλουμε κάποια ενίσχυση, υπάρχει και ένα θέμα Πράνιτς που έχει θέσει ο ίδιος. Είναι ατυχές ο τρόπος που αναφέρθηκε στην ρήτρα του. Δεν ξέρω και αν το συμβόλαιο του επιτρέπει να κάνει κάτι τέτοιο. Από κει και πέρα, δεν έχουμε κάτι. Δεν θέλουμε να μπουκώσουμε την ομάδα με ξένους. Θέλουμε να στηρίξουμε τους νεαρούς.

Ο Μπούρμπος δεν είναι τελειωμένη ιστορία, πάντως, τον θέλουμε και θα δούμε τι θα γίνει. Ο Καραγκούνης είναι θέμα της τεχνικής μας ηγεσίας. Σε κάποια παιχνίδια θα βοηθήσει. Εγώ επειδή είχα την διαφωνία μαζί του στο θέμα πέρυσι περί του Νταμπίζα, είμαι λίγο προκατελλειμένος. Δεν είμαι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να σας πω».

Για την προσφυγή του ΠΑΟΚ στο CAS: «Για τον ΠΑΟΚ και το CAS δεν ανησυχούμε. Είναι άδικο να προσπαθεί να ανατραπεί μια κατάσταση που ήταν μέρος της διαδικασίας. Άλλο θα ήταν αν είχε γίνει η προσφυγή. Προφανώς θα παίζαμε αλλιώς».

Για το παρασκήνιο στο ποδόσφαιρο: «Πιστεύω η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα είναι η ίδια. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον τρόπο του να χειρίζεται τα πράγματα. Αν υπάρχει ένα σάπιο κατεστημένο και συνέχεια πέφτουν πάνω οι προβολείς, εξαφανίζονται. Δεν μπορούν να αντέξουν στο φως. Αυτή η διαδικασία έχει αρχίσει. Δεν θέλω να πω περισσότερα για το τι θα γίνει».

Για την αλλαγή στην Περιφέρεια: «Εχω μια ανησυχία για την Περιφέρεια και την τωρινή της διοίκηση. Υπάρχει συμφωνία και προχωράμε. Αν η κ. Δούρου θέλει να σταματήσει το έργο θα μπορέσει. Αν γίνει αυτό, θα γίνουν οι βελτιώσεις με δικά μας χρήματα. Απλά θα πάρει περισσότερο καιρό. Έχουμε βρει τρόπους για να αντλήσουμε κεφάλαια. Αν είμαστε και τυχεροί και προκριθούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ θα έχουμε άλλα δεδομένα».

Για τη Διπλή Ανάπλαση: «Είμαι τελείως αντίθετος με την Διπλή Ανάπλαση. Δεν είναι μέρος ο Βοτανικός για γήπεδο. Η δική μου θέληση είναι να μείνουμε στην Λεωφόρο. Δεν ανησυχώ, με τα σημερινά δεδομένα θα το απέκλεια να φεύγαμε λόγω διπλής ανάπλασης. Αν πάει καλά η ομάδα και αλλάξει η οικονομία, σκέφτομαι πόσο θα μπορεί να μεγαλώσει το γήπεδο. Είναι σύνθετο το σχέδιο αλλά δύσκολο, κοστίζει αρκετά. Όλοι μας θα θέλαμε ένα νέο γήπεδο στην Λεωφόρο. Αν αυτό κοστίζει 100.000.000 και μπορούμε για παράδειγμα στο ΟΑΚΑ να γίνεται με τα μισά λεφτά θα πρέπει να το σκεφτούμε αρκετά. Η Λεωφόρος είναι ο στόχος μας».

Για το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Λεωφόρος στην Ευρώπη: «Μίλησα με την ΟΥΕΦΑ για την Λεωφόρο. Την Δευτέρα θα πάνε τα αποτελέσματα και τους παρακάλεσα να έρθουν να δουν το γήπεδο. Θα ξέρουμε πότε θα έρθουν, ώστε να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Πέρυσι τους πήγαμε στο γήπεδο και δεν ήταν ιδιαίτερα αρνητική η αίσθηση. Ίσως να θέλουμε έναν χώρο έξτρα για τους δημοσιογράφους. Αν θέλουμε θα τα καταφέρουμε».

Για τα χρήματα από την Περιφέρεια: «Τα 7εκ. δεν φτάνουν για να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας. Το γήπεδο μας δεν λειτουργούσε, με την προσπάθεια που έκανε η ΠΑΕ λειτούργησε. Αν μεγαλώσει το γήπεδο, θα έρθουν περισσότερα χρήματα για τον Ερασιτέχνη. Αν υπάρχει δυνατότητα, να δώσουμε για να γίνουν καλύτερες εγκαταστάσεις για τον Ερασιτέχνη».

Για το ΟΑΚΑ: «Το ΟΑΚΑ το βάζουμε για δύο λόγους. Εάν δεν προκύψει πρόβλημα με την Περιφέρεια θα έχουμε τη δυνατότητα το Δεκέμβριο να ξεκινήσουμε τα έργα υποδομής στη Λεωφόρο και θα χρειαστεί ένα δίμηνο να παίξουμε αλλού. Η άλλη πιθανότητα είναι εάν περάσουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ και παίζουμε με κάποια μεγάλη ομάδα και θεωρήσουμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα εισιτήρια, δεν έχουμε αποκλείσει την πιθανότητα στους ομίλους να πάμε στον ΟΑΚΑ. Αν και προτεραιότητα είναι όλα τα ματς να τα παίξουμε στη Λεωφόρο».

Για τα πρόστιμα που πλήρωσε φέτος η ΠΑΕ: «Το ύψος των προστίμων θα μπορούσαμε να το δίναμε στον Ερασιτέχνη. Τους δίναμε εμείς την δικαιολογία. Εξαντλούσαν την αυστηρότητα τους βέβαια. Σε κάποια ματς τα ξεχνούσαν αυτά που γίνονταν. Εμάς μας κόστισε όλο αυτό περίπου 400-500.000 μαζί με τα έσοδα που χάσαμε. Είναι στο χέρι όλων μας να το διορθώσουμε. Οι μεγάλες τιμωρίες ήταν με τον Ολυμπιακό. Θέλω να πω ότι αυτό ήταν μεγάλο μέρος του κόστους.

Το δεύτερο ήταν με τον ΠΑΟΚ, ήταν λάθος δικό μου. Ήμασταν πιο καλοπροαίρετοι με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Ήρθαν και προκάλεσαν τόσο που ήταν αναπόφευκτο να γίνει αυτό που έγινε. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα, τους άφησε. Είχα μεγάλο άγχος και πήγα να δω. Οι περισσότεροι από τους οπαδούς μας μπήκαν μέσα για να συγκρατήσουν και όχι για να επιτεθούν. Όλο αυτό μας στοίχισε πολύ. Αν δεν τα είχαμε κάνει αυτά, θα ήμασταν μια χαρά. Αν μπορούσαμε, πως μπορούμε να διασφαλίσουμε η ατμόσφαιρα να έχει το μικρότερο αρνητικό αποτέλεσμα».

Για το αν τα επεισόδια με τον ΠΑΟΚ τον επηρέασαν: «Δεν με τρόμαξε για να κάνουμε πίσω, ώστε να ζητάμε εμείς εισιτήρια. Αλλά πρέπει να συνεννοηθούμε μαζί για να γλιτώσουμε από ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον και να μην έχουμε τόσο μεγάλα πρόστιμα».

Για το γιατί δεν βοηθούν παλιοί μέτοχοι: «Η κρίση ήταν πολύ κακή. Αρκετή από τους παλιούς μετόχους έχουν δυσκολίες. Παλιά έβαλαν πολλά λεφτά. Ήλπιζα πως θα υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη».

Για το αν θα υπάρξουν άλλοι συνοδοιπόροι του: «Σύντομα θα κάνουμε μια ανακοίνωση και ελπίζω πως επιχειρηματίες φίλοι του Παναθηναϊκού θα τους δώσουμε τον τρόπο να βοηθήσουν. Τώρα που πάει καλά η ομάδα, ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στην διοίκηση. Ο κόσμος έχει περάσει πολλά, δεν είχε εμπιστοσύνη. Όταν ξεκίνησα και έκανα μια έρευνα έπεσα έξω. Τώρα ελπίζω να είναι πιο ανοιχτή σε αυτή την προσπάθεια. Πάμε καλύτερα από πέρυσι και αυτός είναι ο στόχος μας».

Για τα έργα στο Απήλιον: «Σχετικά με το Απήλιον προχωράμε. Από μέρα σε μέρα ξεκινούν τα πρώτα έργα. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο από σήμερα. Τώρα θέλουμε να έχουμε 2-3 γήπεδα. Είχαμε 3 να έχουμε 6. Θέλουμε να είναι έτοιμο το ένα πριν αρχίσουμε. Γίνονται επισκευές στο γυμναστήριο και σε έναν χώρο για φυσιοθεραπεία. Κάνουμε έργα συνέχεια».

Για τη δημιουργία μουσείου της ομάδας: «Όσον αφορά το μουσείο αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε κάποια περιπέτεια θα γίνει. Τα σχέδια είναι πάνω από την Θύρα 7 να υπάρχει μπαλκόνι. Μέρος του θα είναι και μουσείο της ομάδας. Θα είναι ένα εστιατόριο εκεί που θα δουλεύει συνέχεια. Θα έχουμε την δυνατότητα να φτιάξουμε ένα μουσείο. Απλώς έχουμε σκεφτεί να κάνουμε ένα μικρό μουσείο εκεί στο μπαλκόνι».

Για τη στάση της αστυνομίας: «Ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί την βία σαν μέσο, είναι πιο επιθετικοί αλλά δεν έκαναν το παραμικρό στο Καραϊσκάκη. Θέλω να πω πως η αστυνομία μας προστάτευσε. Εμείς προσπαθούμε να υπάρχει διάλογος με την αστυνομία για να βελτιωθεί η κατάσταση. Πρέπει και εμείς να προσπαθήσουμε. Έχουμε τον κ. Κασκάνη που κάνει μεγάλη προσπάθεια, θέλουμε να μπορούμε να εξηγούμε και εμείς τι θέλουμε. Αν δεν υπάρχει καμία επαφή δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε άκρη».

Για τη δήλωση του Δ. Γιαννακόπουλου: «Δεν πρέπει να υπάρχουν διχόνοιες μεταξύ μας και το τριφύλλι πρέπει να στηρίζει το τριφύλλι. Δεν πρόκειται να απαντήσω, καταλαβαίνω πως ήταν σε κατάσταση εκτός εαυτού και είπε μια κουβέντα παραπάνω. Όταν άκουσα τις δηλώσεις, τις βρήκα διασκεδαστικές. Ούτε θύμωσα, ούτε τίποτα. Σαν πρόεδρος της ΠΑΕ πρέπει να είμαι δίπλα στον πρόεδρο της ΚΑΕ και να ξεχνάω τα όποια προσωπικά θέματα μπορούν να δημιουργηθούν. Δεν θα δοθεί συνέχειας, όπως και δεν δώσαμε. Έχουμε φιλικά αισθήματα απέναντι στην ΚΑΕ, τελεία».

Για το αν πάει στα ματς του μπάσκετ: «Στο μπάσκετ έχω να πάω από μαθητής, στον «τάφο του Ινδού». Δεν έχω δει αγώνες. Δεν έχω βρει το χρόνο, δεν το λέω σαν δικαιολογία. Απλά έχω τεράστιο φόρτο εργασίας. Στον λίγο χρόνο που έχω, πηγαίνω στο ποδόσφαιρο. Φανταστείτε να έλειπα και από εκεί».

Για το αν θέλει να γίνει πρόεδρος στη Λίγκα: «Δεν θέλω να έχω ανάμιξη με αυτά τα ζητήματα. Και το περιβάλλον εκεί, είναι εχθρικό για τον Παναθηναϊκό. Είναι 18 ομάδες και οι ψηφοφορίες είναι 17-1»!

Για το αν θα βοηθήσει την ΠΑΕ ο Δ. Γιαννακόπουλος: «Ελπίζω πάντα πως ο κ. Γιαννακόπουλος όταν θα έχει τη δυνατότητα και τη διάθεση, θα βοηθήσει οικονομικά την ΠΑΕ. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο, γιατί εκείνος θα βοηθήσει την ΠΑΕ, οπότε από εκείνο εξαρτάται».

Για το πώς άκουσε τη δήλωσή του: «Εχθές όταν άκουσα τις δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, τις βρήκα διασκεδαστικές. Είχε πλάκα η δήλωση, εγώ δεν θύμωσα καθόλου. Αυτά που έλεγε σήμερα η LIVESport, ήταν εντελώς λανθασμένα. Για αυτό κάναμε και τη διευκρίνιση αυτή».

Για τον διαιτητή Σπάθα: «Μην μου μιλάτε για τον Σπάθα. Δεν πρέπει να σφυρίξει ποτέ ξανά. Έγινε ότι έγινε στην Ξάνθη που είναι στο στρατόπεδο του κυρίου Μελισσανίδη. Είδαμε τι έγινε με τον Ατζαγκούν στην αρχή και μας δόθηκε το μήνυμα με το πέναλτι μετά».

Για τον Γιώργο Καμίνη: «Για τον κύριο Καμίνη και το γήπεδο θα είναι ένας άνθρωπος που θα ακούει τι λένε εκεί μέσα. Με τον κ. Καμίνη ούτε έχουμε πρόβλημα σαν ΠΑΕ ούτε προβλέπω να έχουμε. Το θέμα της διεκδίκησης του γηπέδου είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να λυθεί μόνο με νομικά μέσα.

Από τη στιγμή που έχει χαρακτηριστεί ως πράσινο η Λεωφόρος δεν είναι δυνατόν να ανήκει ιδιοκτησιακά στον Παναθηναϊκό. Πριν από ένα χρόνο δεν παίζαμε στη Λεωφόρο και είχε νεκρώσει το γήπεδο. Μόλις βρούμε λίγο χρόνο θα πρέπει να ασχοληθούμε ξανά με αυτό το θέμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς οι ίδιοι, η ΠΑΕ βγάλαμε τα μάτια μας με το γήπεδο».

Για το αν η ομάδα θα διεκδικήσει πρωτάθλημα: «Σε κάθε πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός πρέπει να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Δεν καβαλάμε το καλάμι. Ξέρουμε πως υπάρχουν πολλοί συντελεστές. Αυτός είναι ο σκοπός του συλλόγου. Αυτοσκοπός μας».

Για τη στάση του κόσμου: «Με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο ενώ χάσαμε άδικα την τελευταία στιγμή, όλος ο κόσμος έμεινε να χειροκροτήσει. Ήταν ένα κομβικό σημείο για την ομάδα. Θα πρέπει να τρελάναμε τους Ολυμπιακούς που έβλεπαν να χειροκροτούμε ενώ χάσαμε».

Για τις σχέσεις του με τον Δ. Γιαννακόπουλο: «Δεν έχουμε κανένα θέμα και ούτε τίποτα να χωρίσουμε. Όταν λέγεται μια κουβέντα παραπάνω στο τέλος ενός αγώνα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η ένταση του αγώνα και οι συνθήκες».