Το παρατσούκλι Μπρίγκελ, ο Νίκος Καρούλιας δεν το κέρδισε τυχαία από τους φίλους του Παναθηναϊκού, ούτε φυσικά επειδή… έμοιαζε στην εμφάνιση με τον δυναμικό γερμανό διεθνή οπισθοφύλακα. Ο νησιώτης από το Καρλόβασι Σάμου, για να φθάσει να παίζει σε υψηλό επίπεδο και να καθιερωθεί στην εθνική ομάδα δούλεψε πολύ σκληρά στην καριέρα του.

«Περνούσα ώρες ατελείωτες στο γήπεδο. Μετά την προπόνηση του Απόλλωνα, έκανα έξτρα ατομικό πρόγραμμα για να βελτιώνομαι. Ο Γκιζώρης, ο φροντιστής του συλλόγου, μου είχε δώσει τα κλειδιά. Εγώ κλείδωνα τη Ριζούπολη. Θυμάμαι, τόση ήταν η κούρασή μου που δεν μπορούσα καλά καλά να ανέβω τη σκάλα του σπιτιού μου. Είχα βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου. Ηθελα πάση θυσία να πετύχω» λέει σήμερα ο Νίκος Καρούλιας. Ο 61χρονος πλέον βετεράνος αριστεροπόδαρος μπακ-χαφ της ΑΕΚ, του Απόλλωνα και του Παναθηναϊκού ήθελε να αποδείξει στους γονείς του ότι δεν λάθεψε που ακολούθησε το επάγγελμα του ποδοσφαιριστή.

Ο πατέρας του Σόλων Καρούλιας ήταν ναυτιλιακός πράκτορας και η μητέρα του Βασιλική διατηρούσε βιοτεχνία πλεκτών και δερμάτινων ειδών. Η πρωτότοκη κόρη τους, η Τριανταφυλλιά, έγινε καλλιτέχνις, ο μικρότερος κατά τρία χρόνια Νίκος φοίτησε στην ιδιωτική Σχολή Σπετσών Αναργύρειος και Κοργιαλένειος, η οποία ήταν πρότυπο αγγλικού κολεγίου.

«Βγήκα με πολλά εφόδια στην κοινωνία. Εμαθα την πειθαρχία, την υπομονή, τη συνεργασία, απέκτησα παιδεία. Από την ίδια Σχολή αποφοίτησε ο Λάκης Νικολάου» μας είπε ο Καρούλιας ο οποίος επισημαίνει ότι τις γερές βάσεις τις πήρε από τους γονείς του.

«Από τον πατέρα μου απέκτησα το πάθος και τη δύναμη. Από τη μητέρα μου την όρεξη για δουλειά, την αγάπη για δημιουργία. Η μητέρα μου επιθυμούσε να ακολουθήσω τη στρωμένη δουλειά στην επιχείρησή μας. Μάλιστα με έστειλε στη ΣΚΥΠ (Σχολή Κλωστικής Υφαντικής Πλεκτικής) στην Πειραιώς. Ομως η μεγάλη μου αγάπη ήταν το ποδόσφαιρο. Και αποδείχτηκε ότι δεν έκανα λάθος. Γνώρισα την καταξίωση και την αγάπη των φιλάθλων. Είναι η μεγάλη περιουσία μου από το ποδόσφαιρο» υποστήριξε ο παλαίμαχος άσος.

Αρχισε την καριέρα του στις Ακαδημίες της ΑΕΚ παίζοντας «δεκάρι» και αριστερό χαφ με προπονητή τον Γιώργο Νταϊσπάγγο. Ωστόσο δεν έκανε καριέρα στην Ενωση γιατί ο μεγάλος πρόεδρος Λουκάς Μπάρλος ήθελε στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Χρήστο Αρδίζογλου!

Οι Καρούλιας, Τζιβόγλου, Τιμοθέου πήγαν στον Απόλλωνα σαν ανταλλάγματα για τη μεταγραφή του Αρδίζογλου.

Τι έμεινε βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του Καρούλια;

«Ο Μπάρλος απείλησε τον πατέρα μου ότι αν δεν πήγαινα σαν αντάλλαγμα στον Απόλλωνα θα μου κρεμούσε το δελτίο. Τελικά έκανε καλό στην καριέρα μου η μετακίνησή μου στη Ριζούπολη. Ο προπονητής Μανόλοφ με καθιέρωσε στη θέση του αριστερού μπακ, ενώ έπαιξα και λίμπερο. Υστερα από τρία χρόνια προσφοράς στην Ελαφρά Ταξιαρχία, ο Μπάρλος με κάλεσε μαζί με τον πατέρα μου στο γραφείο του. Ηθελε να επιστρέψω στην ΑΕΚ. Ηταν η δικαίωσή μου. Τελικά, πήρα μεταγραφή στον Παναθηναϊκό το 1980 γιατί ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τα είχε καλά με τον πρόεδρο του Απόλλωνα Κώστα Αλαμάνο».

Τι θυμάται ο Καρούλιας από την παρουσία του στη Ριζούπολη (1974-1980);

«Στον Απόλλωνα με βοήθησαν πάρα πολύ οι προπονητές Μανόλοφ, Βεσελίνοβιτς. Δεν θα ξεχάσω τους πρώην συμπαίκτες μου Οικονομόπουλο, Ασημακόπουλο, Μαυρομμάτη, Βρεττό, Μπέριο, Δοντά, Καστανό, Παντέλη, Σκούρα, Παπαδημητρίου, Τζιβόγλου, Τιμοθέου, Ψιμόγιαννο. Αλησμόνητο είναι το ρεκόρ σκοραρίσματος για αμυντικό. Σημείωσα χατ-τρικ στον αγώνα με τη Λάρισα στη Ριζούπολη». Ακολούθησε μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό (1980-1988). Κατέκτησε δύο τίτλους στο πρωτάθλημα, τρία Κύπελλα και έπαιξε βασικός με κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση τη συμμετοχή του στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1984-1985).

Ο Καρούλιας αναπολεί: «Στον Παναθηναϊκό είχα την τύχη να παίξω με σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως ήταν οι Ζάετς, Ρότσα, Καψής, Σαραβάκος, Δημόπουλος, Αντωνίου, Ντόκεν, Χαραλαμπίδης, Λιβαθηνός, ο κουμπάρος μου ο Κατσιάκος και ο Βασίλης Κωνσταντίνου. Ο άρχοντας της νυχτερινής ζωής.

Ο Βασιλάκης με μύησε στην εξωγηπεδική ζωή. Οφείλω πολλά στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ο Γιώργος με έστειλε στην Αγγλία και πήρα το δίπλωμα του προπονητή. Σπούδασα μαζί με τον τωρινό τεχνικό της Μάντσεστερ Σίτι Πελεγκρίνι. Μεγάλοι προπονητές στον Παναθηναϊκό ήταν οι Γιάτσεκ Γκμοχ, Τόμισλαβ Ιβιτς και ο δάσκαλος Ιβιτσα Οσιμ».

Μετά την ποδοσφαιρική του καριέρα, ο Καρούλιας ανέλαβε προπονητής σε Παναργειακό, Ολυμπιακό Λευκωσίας, Ανόρθωση, Προοδευτική, Καλλιθέα και επιστρατεύθηκε στον Απόλλωνα (2008-2011) χωρίς να έχει κανένα κέρδος, πείθοντας τον προσωπικό του φίλο Σταμάτη Βελλή να αναλάβει την ΠΑΕ: «Ο Βελλής έριξε γροθιά στο κατεστημένο. Αποχώρησε αηδιασμένος από το ποδόσφαιρο. Ο Απόλλων Σμύρνης δεν είχε εξαρτήσεις. Δεν είχε κουμπαριές και πάρε – δώσε με άλλες ομάδες, όπως ο Πλατανιάς, η Βέροια κ.λπ.».

Εκτίμηση από τους Ολυμπιακούς

Ο Νίκος Καρούλιας διατηρεί σχολές ποδοσφαίρου Ακαδημιών στον Ρέντη, όμως χαίρει της εκτίμησης και φιλάθλων του Ολυμπιακού! Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής δεν απέκτησε διάδοχο στα γήπεδα, ωστόσο είναι υπερήφανος για τις κόρες του. Τη Βασιλική, η οποία έχει τελειώσει τη Νομική και κάνει το μεταπτυχιακό της στο Λονδίνο, και τη Μαρία, η οποία σπουδάζει στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων και θα γίνει καπετάνισσα ακολουθώντας τα… χνάρια του παππού της!