Την απόλυση του Ντέιβιντ Μόιες από την τεχνική ηγεσία της Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ, μόλις δέκα μήνες μετά την πρόσληψή του, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης και επίσημα η διοίκηση του συλλόγου.

Ουσιαστικά πρόκειται για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόλυσης καθώς την απομάκρυνση του σκωτσέζου προπονητή είχαν προεξοφλήσει από τη Δευτέρα του Πάσχα όλα σχεδόν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μόιες προσελήφθη τον Ιούνιο για να καλύψει το δυσαναπλήρωτο όπως αποδείχτηκε κενό του εμβληματικού προπονητή των Μπέμπηδων σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, στις 8 π.μ. όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ έφθασε στο προπονητικό κέντρο του Κάριγκτον για να ανακοινώσει στον σκωτσέζο προπονητή την απόφαση της διοίκησης.

Ο Μόιες αποτελούσε προσωπική επιλογή του σερ Αλεξ Φέργκιουσον και είχε υπογράψει εξαετές συμβόλαιο με τους Μπέμπηδες. Ομως μετά και την τελευταία ήττα της Γιουνάιτεντ από την Εβερτον, η ομάδα έχασε κάθε ελπίδα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά ύστερα από το 1995, ουσιαστικά ύστερα από δύο δεκαετίες!

Παράλληλα, υπό τις οδηγίες του Μόιες η Γιουνάιτεντ ηττήθηκε έξι φορές εφέτος στο Ολντ Τράφορντ, αποκλείστηκε από τη Σουόνσι στο Κύπελλο Αγγλίας και από τη Σάντερλαντ στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ.

Τον προηγούμενο μήνα οπαδοί της Γιουνάιτεντ είχαν συγκεντρώσει χρήματα για να πετάξει αεροπλάνο πάνω από το Ολντ Τράφορντ τραβώντας ένα πανό που έγραφε: «Η λάθος επιλογή – Εξω ο Μόιες».

Δημοσιεύματα των βρετανικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι η απόφαση για την απόλυση του Μόιες είχε ληφθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά ο σύλλογος περίμενε να οριστικοποιηθεί η απουσία της Γιουνάιτεντ από το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ για να την ανακοινώσει.

Οπως ανέφερε ο Guardian, προσωρινός αντικαταστάτης του Μόιες μέχρι το τέλος της σεζόν αναλαμβάνει ο Ράιαν Γκιγκς, ο οποίος παραμένει ενεργός παίκτης της ομάδας, στα 41 του.

«Η Μαν. Γιουνάιτεντ ανακοινώνει ότι ο Ντέιβιντ Μόιες αποχώρησε από το σύλλογο. Η διοίκηση του συλλόγου θα ήθελε να τον ευχαριστήσει για τη σκληρή δουλειά, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια με την οποία εργάστηκε», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση των Μπέμπηδων.

Ο Μόιες όντως εκλήθη το καλοκαίρι να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση και να κάνει μια ιδιαίτερα σκληρή δουλειά: Να διαδεχτεί τον αναμορφωτή της Γιουνάιτεντ – και εν πολλοίς ολόκληρου του αγγλικού ποδοσφαίρου – σερ Αλεξ Φέργκιουσον, να υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας που μόλις είχε κατακτήσει η Γιουνάιτεντ και να συνθέσει ένα αξιόμαχο σύνολο αποτελούμενο όμως από ηλικιωμένους ποδοσφαιριστές. Απέτυχε παταγωδώς.

Η τελευταία κατά κράτος ήττα της Γιουνάιτεντ, από την Εβερτον, την πρώην ομάδα του Μόιες, ήταν η σταγόνα που απλά ξεχείλισε το ποτήρι για τη διοίκηση του συλλόγου.

Ολοι συμφώνησαν ότι ο σκωτσέζος προπονητής δεν έχει το σθένος να οδηγήσει την ομάδα στη νέα εποχή και να διαχειριστεί ένα πακέτο δεκάδων εκατ. στερλινών που σκοπεύει να επενδύσει ο σύλλογος στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους για να ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της Γιουνάιτεντ.