Ηφανέλα του Παναθηναϊκού με τα ραμμένα έξι χρυσά αστέρια δεν είναι διόλου φθηνή και οι παίκτες του Φραγκίσκου Αλβέρτη δεν έχουν σκοπό να την πουλήσουν σε τιμή… κρίσης. Οτιδήποτε άλλο στην Ελλάδα μπορεί να «σκοτωθεί», αλλά όχι οι ελληνικές ομάδες μπάσκετ και εν προκειμένω ο Παναθηναϊκός των έξι ευρωπαϊκών τίτλων από το 1996 και του Δημήτρη Διαμαντίδη, του (από χθες) κορυφαίου παίκτη σε ασίστ στην Ευρωλίγκα.

Οι Πράσινοι με βάση την επιθετική άμυνα που δεν επέτρεψε στην ΤΣΣΚΑ των 84 πόντων μέσο όρο στο Τοπ 16 να φθάσει τους 60 πόντους και ασυναγώνιστο πάθος, μαχητικότητα και αυταπάρνηση, νίκησαν με 65-59 την ομάδα του Ετορε Μεσίνα, έκαναν το σκορ στην προημιτελική σειρά 2-1 και ελπίζουν ότι αύριο στο ΟΑΚΑ θα επαναλάβουν το κατόρθωμά τους ώστε να κριθεί η πρόκριση την Παρασκευή, σε πέμπτο προημιτελικό, στη Μόσχα. Εκεί όλα μπορούν να γίνουν, καθώς οι συνθήκες θα είναι πολύ διαφορετικές από τα δύο πρώτα ματς της σειράς. Ωστόσο για να χρειαστεί πέμπτος αγώνας ο Παναθηναϊκός θα πρέπει και αύριο να είναι όπως χθες, μαχητικός, προσηλωμένος στο αμυντικό πλάνο του και στην επίθεση ακόμη πιο αποφασιστικός και ενδεχομένως πιο εύστοχος.

Οχι απαραίτητα όσο στην αρχή του χθεσινού ντέρμπι, όταν με τους Φώτση, Διαμαντίδη, Ματσιούλις μπήκε με 3/4 τρίποντα και εξαργύρωσε την αμυντική λειτουργία του που βραχυκύκλωσε την ΤΣΣΚΑ (20-11 το δεκάλεπτο), αλλά σίγουρα περισσότερο από το 24% το οποίο είχε ως τελικό ποσοστό ευστοχίας από τα 6μ.75 (5/21). Για να βρει πόντους στην επίθεση χθες ο Παναθηναϊκός, οι παίκτες του κατέθεσαν πάθος και ενέργεια στα επιθετικά ριμπάουντ (13), όπου έκαναν τεράστια δουλειά οι Φώτσης, Ράιτ (από 3 έκαστος) και έδωσαν σχεδόν όλα τα καλάθια που σημείωσε ο Παναθηναϊκός στην τελευταία περίοδο.

Με εξαίρεση ένα καλάθι του Μαυροκεφαλίδη, με απίστευτη πιρουέτα, όλοι οι υπόλοιποι πόντοι του ΠΑΟ μετά το 30ό λεπτό ήρθαν από επιθετικά ριμπάουντ που προήλθαν από λυσσαλέα μάχη με τους Ρώσους ψήλους, είτε από βολές όπου οι Πράσινοι δεν ήταν ιδιαίτερα εύστοχοι στο κρίσιμο φινάλε. Με την αγωνιστικότητά του και την άρνησή του να ηττηθεί ο Παναθηναϊκός αντέδρασε μόλις η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε για πρώτη φορά και συνάμα έγινε η τελευταία της. Από το 58-59 (3.23 πριν από το τέλος), για το οποίο υπεύθυνος ήταν ο Ουίμς (12 π. στο β’ μέρος από τους 14 που σημείωσε συνολικά), ο Παναθηναϊκός, παρότι υπέπεσε σε πολλά λάθη και είχε αστοχία στις βολές, έτρεξε σερί 7-0 και πήρε τη νίκη από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Τα δεκάλεπτα: 20-11, 41-35, 51-47, 65-59.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπράμος 2, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 9 (7 ριμπάουντ), Ούκιτς 5 (1), Λάσμε 13 (4 ριμπάουντ), Μαυροκεφαλίδης 5, Διαμαντίδης 9 (5 ασίστ), Γκιστ 2, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 6 (1), Ράιτ 10 (8 ριμπάουντ).

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Μίτσοβ 7 (1), Φριτζόν 10 (2), Τζάκσον, Πάργκο 6, Κρστιτς 6, Ουίμς 14 (1), Βοροντσέβιτς 7 (6 ριμπάουντ), Κάουν 4, Χριάπα 1, Χάινς 4.