Σφετεριστές του θρόνου. Η Ρεάλ Μαδρίτης που επικράτησε και πάλι του Ολυμπιακού (82-77) είναι έτοιμη να αποκαθηλώσει τους Πρωταθλητές Ευρώπης (που όμως δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη) και να διεκδικήσει αυτή την επάνοδό της στην κορυφή της Ευρώπης, μετά από 19 χρόνια, όταν κατά σύμπτωση είχε νικήσει και πάλι στον Ολυμπιακό στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών στη Σαραγόσα το 1995.
Όμως η εικόνα του Ολυμπιακού στο δεύτερο ματς και ιδιαίτερα η άρνησή του να παραδοθεί γεννά ελπίδες για την ελληνική ομάδα, αρκεί στα επόμενα παιχνίδια, όσα και να είναι, να έχει μεγαλύτερη διάρκεια στο καλό κομμάτι του παιχνιδιού του επιθετικά και (κυρίως) αμυντικά.
Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο, που ήθελε όσο τίποτε άλλο να εκδικηθεί τον Ολυμπιακό για την περσινή βαριά ήττα της στον τελικό της Ευρωλίγκας στο Λονδίνο χρειάζεται από την πλευρά της μια νίκη πλέον στα επόμενα τρία (αν χρειαστούν) παιχνίδια για να πάει αυτή στο Μιλάνο και να διεκδικήσει το τρόπαιο, αρχής γενομένης από το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα στο ΣΕΦ (20.00).

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης πάλεψαν την Πέμπτη, υπήρξαν στιγμές που κοίταξαν τη Ρεάλ στα μάτια, αλλά λύγισαν στο φινάλε. Το σουτ του Ντάνστον μπήκε και βγήκε στα 27’’ πριν το τέλος με το σκορ στο 80-75 και όλα τελείωσαν.

Αυτό που τους απομένει, είναι να τα δώσουν όλα για να ξαναέρθουν σε μια εβδομάδα στη Μαδρίτη, κάτι που θα σημαίνει ότι θα έχουν κερδίσει τα δύο παιχνίδια στην έδρα τους. Δεν είναι εύκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, αρκεί να βγάλει ο Ολυμπιακός το πάθος που είχε κατά διαστήματα την Πέμπτη σε μεγαλύτερη διάρκεια και να μπορέσει – επιτέλους- να μπλοκάρει τα ατού της Ρεάλ ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
Μεγάλος πρωταγωνιστής ένας πρώην Ερυθρόλευκος, ο Γιάννης Μπουρούσης που έκανε θραύση κάτω από τα καλάθια του Ολυμπιακού με ντάμπλ ντάμπλ (19π. – 10 ριμπ.) και οδήγησε εκ του ασφαλούς την Ρεάλ Μαδρίτης ιδιαίτερα στο «πονηρό» τρίτο δεκάλεπτο, όπου ο Ολυμπιακός είχε κάνει την αντεπίθεση και είχε μειώσει ακόμα και στους τρεις (55-52 στο 22’ με 2/2 τρίποντα Σπανούλη). Όμως σε εκείνο το σημείο βρήκε η ελληνική ομάδα να αρχίσει το κακό συνήθειο που έχει σε πολλούς αγώνες, το χάσιμο των βολών. Από το εκπληκτικό 78% του ημιχρόνου (7/9) είχε 1/7 και συνολικά 4/11 στο τρίτο δεκάλεπτο όπου οι Μαδριλένοι πήραν και πάλι διψήφιες διαφορές (ακόμα και 70-57 στο 27’), για να το κλείσουν τελικά με 70-62.
Στο τέταρτο δεκάλεπτο η Ρεάλ έχοντας από νωρίς το πλεονέκτημα των βολών (στο 33΄ο Ολυμπιακός είχε φτάσει τα πέντε φάουλ) συντήρησε τη διαφορά καθώς αμυντικά άφηνε τους παίκτες των φιλοξενουμένων να σουτάρουν από μακριά – δεν είχαν την ευστοχία του πρώτου εικοσαλέπτου- ενώ κοντά στο καλάθι έκανε αμέσως φάουλ, εκμεταλλευόμενη την αστοχία στις βολές των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα. Έτσι άντεξαν παρά την μεγάλη προσπάθεια του Ολυμπιακού στο φινάλε.
Τουλάχιστον ο Ολυμπιακός «κέρδισε» και πάλι τον Λοτζέσκι που ήταν εξαιρετικός μετά την εμφάνιση «φάντασμα» της Τρίτης. Ο Σπανούλης εξαιρετικός στο τρίτο δεκάλεπτο έδωσε το έναυσμα, ενώ Πέτγουεϊ, Ντάνστον και Μάντζαρης έδωσαν μεγάλη ενέργεια στην ομάδα τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα του αγώνα, σε ένα δεκάλεπτο (το πρώτο) που ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος από ότι στο αντίστοιχο διάστημα του πρώτου παιχνιδιού, έφαγε 30 πόντους, δηλαδή τρεις πόντους περισσότερους από όσους τη Μεγάλη Τρίτη.
Αυτό συνέβη για δύο λόγους. Αφ΄ενός λόγω της κακής ατομικής άμυνας πάνω σε Φερνάντερ και Μίροτιτς (από εννέα πόντους έκαστος στο πρώτο δεκάλεπτο, με κάποια μεγάλα σουτ) κυρίως από Μάντζαρη και Σπανούλη, αλλά και τα χαμένα αμυντικά (έξι) των Ερυθρολεύκων που έδιναν τη δεύτερη ευκαιρία στους Μαδριλένους.
Η αυτοπεποίθηση στους παίκτες του Λάσο, που «μάζεψαν» γρήγορα το προβάδισμα του Ολυμπιακού (11-6 στο 3’) εκτοξεύτηκε στα ύψη, παρουσία και αρκετών παικτών της κυπελλούχου ποδοσφαιρικής ομάδας που βρέθηκαν στο «Παλάθιος Ντεπόρτες».
Το ποσοστό στα τρίποντα ήταν εξωπραγματικό για τους γηπεδούχους (7/10 στο 12ολεπτό) που πήγαν το σκορ στο +14, προηγούμενοι 38-24 στο 13’, επαναλαμβάνουμε σε ένα παιχνίδι όπου ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος από ότι στο αντίστοιχο πρώτο ραντεβού.
Οι γηπεδούχοι τελείωσαν με ποσοστό 69% από τα 6.75 (9/13) το ημίχρονο, διάστημα όπου όμως ήταν εξαιρετικός και ο Ολυμπιακός που είχε 71% (με 5/7) στα τρίποντα, έχοντας όμως τέσσερα λάθη περισσότερα (10 έναντι 6) και τέσσερις ασίστ λιγότερες ( 9 έναντι 13) γεγονός που αιτιολογεί και το προβάδισμα των εννέα πόντων (53-44) που πήρε η Ρεάλ. Το άσχημο για τον Ολυμπιακό ήταν ότι ο ηγέτης του (και κορυφαίος στο πρώτο παιχνίδι) Βασίλης Σπανούλης δεν είχε βρει το δρόμο προς το καλάθι και δεν βοηθήσει την ομάδα του να είναι ακόμα πιο κοντά στο σκορ.
Όμως είχε πολύ καλό τον Πέτγουεϊ,τον Ντάνστον και με τον Κόλινς να βάζει επιτέλους λίγο φρένο στο νούμερο 1 επιθετικό όπλο της Ρεάλ τον Ρουντι Φερνάντεζ, αν και τη ζημιά στους Πρωταθλητές Ευρώπης την έκανε Σέρχιο Ροντρίγκεζ που ήταν το «μυαλό» αλλά και εκτελεστής της ομάδας του και αυτός που μαζί με τον Μπουρούση ήταν οι κορυφαίοι των Ισπανών.

«Πρέπει να κάνεις το κάτι παραπάνω για να κερδίσεις τη Ρεάλ στη Μαδρίτη και εμείς πληρώσαμε τα άστοχα σουτ και τις βολές» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας που μίλησε και για την ευστοχία της Ρεάλ.

«Ήταν ένα τυπικό παιχνίδι πλέι οφ Ευρωλίγκας με μεγάλη ένταση και πολλές φορές και νεύρα με πολλές επαφές, αλλά και πολύ καλό μπάσκετ παρά την κρισιμότητα της αναμέτρησης. Η Ρεάλ ξεκίνησε καταπληκτικά στο πρώτο ημίχρονο σουτάροντας 9/14 τρίποντα έχοντας μάλιστα 2/2 με τον Ρέγιες, κάτι που δεν περιμέναμε . Με δύο διαφοροποιήσεις στην άμυνα στην επανάληψη είχαμε τύχη στο ματς, περιορίσαμε την επίθεση της Ρεάλ Μαδρίτης στο μισό σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο. Δυστυχώς, όμως, χάσαμε κάποια ελεύθερα σουτ, χάσαμε κάποιες βολές. Πλέον η σειρά μεταφέρεται στην έδρα μας. Θέλουμε να γυρίσουμε εδώ, αλλά ξέρουμε πως δεν θα είναι εύκολο. Τώρα το μόνο που σκεφτόμαστε είναι το παιχνίδι της Δευτέρας και τίποτα άλλο».

Όσο για την μέχρι τώρα προσπάθεια:

«Εχουμε μια ομάδα που απαρτίζεται από πολλά νέα πρόσωπα, με επτά νέους παίκτες σε σχέση με πέρυσι, συν το γεγονός ότι χάσαμε τον βασικό μας πλέι μέικερ τον Λο. Το ότι προκριθήκαμε στα προημιτελικά παρά τους πάρα πολλούς τραυματισμούς και τις ατυχίες που είχαμε, δείχνει πως αυτή η ομάδα έχει χαρακτήρα και αυτό είναι αρκετά σημαντικό. Πολλοί από τους παίκτες μας όχι πλέι οφ Ευρωλίγκας δεν είχαν παίξει, αλλά ούτε καν στη διοργάνωση. Κάθε μέρα που περνάει γινόμαστε και καλύτεροι» κατέληξε ο Γιώργος Μπαρτζώκας που εκτός της απουσίας του Περπέρογλου (πυρετός) στερήθηκε τελικά και τον Σίμονς λόγω προβλήματος του Αμερικανού στους προσαγωγούς (ένιωσε τράβηγμα στο ζέσταμα).

«Δεν είναι αχτύπητη η Ρεάλ. Χάσαμε απόψε από κάποια άστοχα ελεύθερα σούτ σε καλές επιλογές που είχαμε, αλλά και από την αστοχία μας στις βολές. Αν νικήσουμε τη Δευτέρα, μπορούμε να ξανάρθουμε εδώ» είπε από την πλευρά του ο Μάτ Λοτζέσκι.

Επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων, τη Δευτέρα του Πάσχα στο ΣΕΦ (20.00 Δημόσια Τηλεόραση).

Τα δεκάλεπτα: 30-23, 53-44, 70-62, 82-77

Ρεάλ Μαδρίτης (17/34δίπ., 11/21τρίπ., 15/21β., 20-8ρ., 17ασ., 7κλ., 6κοψ., 12λαθ.): Φερνάντεθ 15 (3/5δίπ., 2/6τρίπ., 3/4β., 6ρ., 1ασ., 3κλ., 3λ.), Ρέγες 8 (2), Ντίεθ, Μίροτιτς 14 (2/5δίπ., 2/2τρίπ., 4/7β., 4ρ., 2ασ., 2κλ., 2κοψ.), Ροντρίγκεθ 11 (2/5δίπ., 2/3τρίπ., 1/2β., 1ρ., 5ασ., 1κλ., 6λ.), Ντάρντεν 2, Γιουλ 11 (1/4δίπ., 2/4τρίπ., 3/3β., 3ρ., 7ασ., 1κλ., 1λ), Μπουρούσης 19 (7/10δίπ., 1/3τρίπ., 2/3β., 4-6 ριμπ., 1ασ., 1λ.), Σλότερ 2, Μέζρι.

Ολυμπιακός (19/39δίπ., 8/21τρίπ., 15/27β., 19-17ρ., 16ασ., 7κλ., 3κοψ., 14λαθ.): Πέτγουεϊ 12 (1/3δίπ., 3/4τρίπ., 1/2β., 3ρ., 1ασ., 2κλ., 1κοψ.), Σερμαντίνι, Ντάνστον 12 (5/9δίπ., 2/6β., 9ρ., 1ασ., 1κλ., 1κοψ., 1λαθ.), Σπανούλης 18 (2/5δίπ., 3/7τρίπ., 5/8β., 5ρ., 2ασ., 4λαθ.), Παπαπέτρου 4, Σλούκας 3 (1), Κόλινς 3 (1), Πρίντεζης 10 (4/8δίπ., 2/4β., 2ρ., 1κλ.), Μάντζαρης 2 (1/1δίπ., 0/2τρίπ., 4ρ., 4ασ., 2λαθ.), Λοτζέσκι 13 (4/6δίπ., 0/3τρίπ., 5/6β., 4ρ., 4ασ., 1κλ.)