Το απίστευτο τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη, με το οποίο ο Ολυμπιακός το βράδυ της Πέμπτης στο ΣΕΦ «τιμώρησε» τον Παναθηναϊκό για τα επιπόλαια λάθη του, έστειλε στην αγκαλιά των Πρασίνων τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η απροσδόκητη ήττα των Μαδριλένων στο Κάουνας όμως προκάλεσε τη μεγάλη ανατροπή στο σκηνικό και από το Σάββατο οι νταμπλούχοι Ελλάδας προετοιμάζονται για μια σκληρή και δύσκολη σειρά προημιτελικών αγώνων με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Από την πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων, με εκείνο το αλησμόνητο «αιώνιο δευτερόλεπτο» στον «Τάφο του Ινδού» θα βρεθούν για πρώτη φορά ξανά αντιμέτωπες σε προημιτελική φάση κι ενώ έχουν μεσολαβήσει 23 αγώνες.

Πέντε φορές η «ρωσική αρκούδα» έχει βρεθεί στον δρόμο του ΠΑΟ σε αγώνα τελικής φάσης και μόνο μία, το 2012 στον ημιτελικό της Κωνσταντινούπολης, η ΤΣΣΚΑ κατόρθωσε να πάρει τη νίκη και όλοι θυμούνται τον τρόπο. Ολες τις προηγούμενες οι Πράσινοι νίκησαν τους Μοσχοβίτες: το 1996 στον ημιτελικό του Παρισιού και το πρώτο αστέρι του ΠΑΟ, το 2005 στον μικρό τελικό της Μόσχας και το μεγάλο κάζο της ΤΣΣΚΑ όπως και το 2007 και το 2009 στους τελικούς της Ευρωλίγκας.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει πια το ίδιο μπάτζετ, το ίδιο βάθος πάγκου, αλλά ούτε και κάποιον μπαρουτοκαπνισμένο προπονητή (Μάλκοβιτς το 1996 και Ομπράντοβιτς τις άλλες). Διαθέτει όμως την καλύτερη άμυνα του τοπ 16 και διατηρεί το ειδικό του βάρος. Απέναντι στη γεμάτη γραμμή ψηλών της ΤΣΣΚΑ (Κάουν, Κρστιτς, Χάινς, Χριάπα), τους ταλαντούχους ξένους (Ουίμς, Πάργκο, Τζάκσον) ο ΠΑΟ θα διεκδικήσει τις πιθανότητές του και θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί την απουσία του Τεόντοσιτς από τα δυο πρώτα ματς της σειράς.