Μια θρυλική μορφή του ιταλικού ποδοσφαίρου φλερτάρει με τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας. Ο Μάρκο Ταρντέλι, ο παίκτης του οποίου ο συγκλονιστικός πανηγυρισμός στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 με τη Δ. Γερμανία (όταν πέτυχε το 2-0 στη νίκη της Σκουάντρα Ατζούρα με 3-1) σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά ποδοσφαιρόφιλων, συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή και συμφώνησε προφορικά να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Γαλανόλευκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sky Italia, που μάλιστα έκανε λόγο για συμβόλαιο διετούς διάρκειας.

Από την ΕΠΟ, πάντως, μολονότι δεν κρύβουν ότι ο 59χρονος ιταλός τεχνικός έχει προβάδισμα στην κούρσα για τη διαδοχή του πορτογάλου ομοσπονδιακού προπονητή Φερνάντο Σάντος, τονίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικούντες την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και με τον φημισμένο αργεντινό κόουτς Μαρτσέλο Μπιέλσα, με τον οποίο ο κ. Σαρρής αναμένεται να συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες. Στην πρώτη τηλεφωνική επαφή που είχαν προ εβδομάδων οι δύο πλευρές διαφάνηκε ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία, ωστόσο εμπόδιο φαίνεται να αποτελεί το υψηλό κασέ του 58χρονου πρώην προπονητή των Εθνικών Αργεντινής και Χιλής και της Αθλέτικ Μπιλμπάο, που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με τη γαλλική Μαρσέιγ.

Η ΕΠΟ προσφέρει πάγιες ετήσιες απολαβές 700.000 ευρώ, συν μπόνους πρόκρισης στο Euro 2016 ύψους 500.000 ευρώ, ενώ ο κόουτς Μπιέλσα αξιώνει μισθό άνω του ενός εκατ. ευρώ, ποσό απαγορευτικό για την Ομοσπονδία.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που καθιστά τον Ταρντέλι φαβορί για τον ελληνικό πάγκο. Οσο σπουδαία, πάντως, υπήρξε η ποδοσφαιρική καριέρα του κυρίως με τις φανέλες της Γιουβέντους και της Εθνικής Ιταλίας, με τις οποίες κατέκτησε τα πάντα (ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα Πρωταθλητριών, ένα Κυπελλούχων, ένα UEFA, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης, πέντε πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ιταλίας), τόσο αθόρυβη και δίχως περγαμηνές είναι η προπονητική πορεία του. Τη διετία 1988-1990 ανέλαβε τις τύχες της Εθνικής Παίδων (U16) της Ιταλίας και στη συνέχεια (1990-1993) προβιβάστηκε στις Ελπίδες (U21) ως βοηθός του Τσέζαρε Μαλντίνι. Ακολούθησε θητεία στις μικρές Κόμο και Τσεζένα, προτού πάρει τα ηνία της Ελπίδων ως πρώτος προπονητής πλέον (1998-2000). Εκανε ένα σύντομο αποτυχημένο πέρασμα από την Ιντερ (2001) αλλά και από την Μπάρι (2003), ανέλαβε το κοουτσάρισμα της Εθνικής Αιγύπτου (2005) προτού καταλήξει στην Αρέτζο (2005-2008) και μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Εθνική Ιρλανδίας ως βοηθός του ιταλού τεχνικού Τζιοβάνι Τραπατόνι, τον οποίο είχε προπονητή επί σειρά ετών στη Γιουβέντους.

Ιστορία στα γήπεδα

Ο Μάρκο Ταρντέλι υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους αμυντικούς μέσους που ανέδειξε το ιταλικό ποδόσφαιρο. Ακούραστος, παθιασμένος και με καλή τεχνική, στο πρώτο μισό των 80s δικαίως συγκαταλεγόταν στην ελίτ των ευρωπαίων χαφ. Κατά την 16ετή καριέρα του ξεπέρασε τα 500 ματς σκοράροντας περισσότερα από 50 γκολ.