Ο Ότο Ρεχάγκελ έγινε ο τέταρτος Γερμανός τεχνικός που τιμήθηκε με το βραβείο «επιτεύγματος ζωής» της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Γερμανίας (DFB), για το συνολικά σπουδαίο έργο του στην προπονητική.

Ο 75χρονος «χερ Ότο», που οδήγησε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης το 2004 σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, υπήρξε επίσης προπονητής στη Βέρντερ Βρέμης για 14 χρόνια, ενώ -μεταξύ άλλων- εργάστηκε και για τις Μπάγερν Μονάχου, Καϊζερσλάουτερν.

«Ο Ότο Ρεχάγκελ έχει αφήσει το στίγμα του στο γερμανικό ποδόσφαιρο με τον αξεπέραστο τρόπο του» δήλωσε ο πρόεδρος της DFB, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ. «Κέρδισε μια σειρά από τίτλους με την Βέρντερ Βρέμης, κατάκτησε έναν εντυπωσιακό τίτλο με τη νεοφώτιστη Καϊζερσλάουτερν το 1998 κι έγραψε ιστορία κερδίζοντας τον τίτλο στο Euro 2004 με το αουτσάιντερ, την Ελλάδα. Ο Ότο είναι μια μεγάλη προσωπικότητα κι ένα απόλυτο πρότυπο» πρόσθεσε.

Έχοντας αγωνιστεί στην εναρκτήρια εποχή της Bundesliga (1963), ο Ρεχάγκελ ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του το 1972 και πανηγύρισε το Κύπελλο Γερμανίας με την Φορτούνα Ντίσελντορφ το 1980, πριν αναλάβει τη Βέρντερ το 1981. Με την ομάδα της Βρέμης κατάκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Γερμανίας, καθώς και το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1992.

Γνωστός για τη «σιδηρά πειθαρχία» που επέβαλε, ο Ρεχάγκελ δεν είχε πάντως επιτυχία στην Μπάγερν Μονάχου από την οποία απολύθηκε τέσσερις ημέρες πριν τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1996, αλλά επέτρεψε εντυπωσιακά στην Μπουντεσλίγκα κατακτώντας τον τίτλο το 1998 με την Καϊζερσλάουτερν, που έγινε έτσι ο πρώτος σύλλογος ο οποίος κατάκτησε το πρωτάθλημα Γερμανίας ως νεοφώτιστος στη «μεγάλη» κατηγορία.

Το καλύτερο, όμως, ο Ρεχάγκελ το άφησε για το τέλος, απολαμβάνοντας το διεθνές «σοκ» που προκάλεσε το καλοκαίρι του 2004 όταν στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική ομάδα της Ελλάδας, την οποία οδήγησε επίσης στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής (2010), πριν αποσυρθεί μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τη Χέρτα Βερολίνου το 2012.

Ο πρώην προπονητής της Μπάγερν Ντίτμαρ Κράμερ, ο Ούντο Λάτεκ που καθοδήγησε επίσης την Μπάγερν Μονάχου και τις Μπορούσια Μενχεγκλάντμπαχ, Μπαρτσελόνα καθώς και ο άλλοτε προπονητής της Εθνικής ομάδας των Γυναικών, Γκέρο Μπίσαντζ, υπήρξαν οι προηγούμενοι τρεις νικητές του ίδιου βραβείου.