Παρά την αδυναμία της ελληνικής ομοσπονδίας ποδηλασίας, να συμμετέχει στη συνδιοργάνωση, καθώς έχει αναστείλει τις δραστηριότητες της για οικονομικούς λόγους, όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου της Αθήνας με τη συμμετοχή χιλιάδων ποδηλατών.

Το ποδήλατο κερδίζει συνεχώς νέους υποστηρικτές και έτσι ο Δήμος Αθηναίων με σύνθημα «Αγαπάς την υγεία σου και την πόλη σου, πάρε ποδήλατο» οργανώνει την Κυριακή 6 Απριλίου, τον «21ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας». Ο γύρος της Αθήνας είναι αφιερωμένος στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου).

«Το ποδήλατο είναι βαθιά συνδεδεμένο με το μέλλον της Αθήνας και αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του δήμου Αθηναίων, γεγονός που αποδεικνύεται από την απόφαση για τον καθορισμό των ρυθμίσεων δημιουργίας ποδηλατοδρόμου στην 4η Δημοτική Κοινότητα» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανακοινώνοντας το σχεδιασμό του πρώτου ποδηλατόδρομου της Αθήνας, μήκους λίγο παραπάνω από 700 μέτρων επί της οδού Μοναστηρίου στο 4ο διαμέρισμα.

«Αυτή είναι η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλοι, ιδιαίτερα στους χώρους που θα υπάρξει γενικότερη ανάπλαση όπως η Πανεπιστημίου. Μας απασχολεί και η άσχημη κατάσταση των δρόμων στις λεωφορειολουρίδες όπου μπαίνουν οι ποδηλάτες. Όπου η ασφαλτόστρωση είναι δική μας αρμοδιότητα φροντίζουμε να την καλύπτουμε.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα αυθόρμητο κίνημα το οποίο έχουν δημιουργήσει οι ποδηλάτες και αυξάνεται συνεχώς.

Το ποδήλατο συμβάλει στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών και έχουμε χρέος όλοι να το στηρίξουμε» επισήμανε ο κ.Καμίνης.

Αντικειμενικός στόχος της διοργάνωσης είναι η αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του Αθλητισμού, η ελεύθερη συμμετοχή όλων στα αθλητικά δρώμενα και η μύηση στην Ολυμπιακή Ιδέα, το «Ευ αγωνίζεσθαι», τη χαρά της συμμετοχής και της άσκησης.

Η εκκίνηση θα δοθεί από την Πλατεία Κοτζιά στις 10:00 το πρωί και η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, που διοργανώνει τον Ποδηλατικό Γύρο, Νέλλη Παπαχελά, παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα του γύρου, που περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές διαδρομές.

Οι οποίες είναι 9χλμ., 3χλμ. και 900 μέτρα η τελευταία για Α.με.Α. και παιδιά (εκκίνηση Αθηνάς & Ερμού), αναλόγως τις δυνατότητες και τη διάθεση του κάθε ποδηλάτη.

Αναλυτικά οι Διαδρομές:

9 χιλιόμετρα:

Σταδίου – Φιλελλήνων – Βασ. Αμαλίας (αριστερά) – Βασ. Σοφίας – Αλεξάνδρας (αριστερά) – 28ης Οκτωβρίου (αριστερά) – Πανεπιστημίου (δεξιά) – Πλ. Ομονοίας – Αγ. Κωνσταντίνου – Σωκράτους (αριστερά) – Πειραιώς (αριστερά) – Αθηνάς (δεξιά) – Τερματισμός Πλ. Κοτζιά

3 χιλιόμετρα:

Σταδίου – Φιλελλήνων – Βασ. Αμαλίας (αριστερά) – Πανεπιστημίου – Ομόνοια – Αγ. Κωνσταντίνου – Σωκράτους (αριστερά) – Πειραιώς (αριστερά) – Αθηνάς (δεξιά) -Τερματισμός Πλ. Κοτζιά

900 μέτρα για Α.με.Α & παιδιά:

Αθηνάς (έναντι στάσης μετρό) – Τερματισμός Πλ. Κοτζιά

Με αφορμή αυτή τη σημαντική εκδήλωση, σε

συνεργασία με το περιοδικό ΜBike θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Κοτζιά την ημέρα του Γύρου η έκθεση «Bike Expo του Γύρου της Αθήνας» που όπως εξήγησε ο εκδότης του περιοδικού Σπύρος Παπαγεωργίου:

«Δεν γίνεται με εμπορικό σκοπό, αλλά έχει στόχο να γνωρίσουν από κοντά οι πολίτες τις εξελίξεις και τις τάσεις στα ποδήλατα, τα διαφορετικά είδη ποδηλάτου και να ενημερωθούν για τα απαραίτητα αξεσουάρ τα οποία θα κάνουν τη ζωή τους με το ποδήλατο, ακόμη πιο ευχάριστη».

Στο σημείο της Bike Expo μάλιστα θα υπάρχει Service Area, από τη shimano, όπου οι συμμετέχοντες στον 21ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας θα μπορούν να ελέγξουν τα ποδήλατά τους ή να κάνουν μικρορυθμίσεις, με στόχο την ασφαλή συμμετοχή τους στο Γύρο.

Με τη λήξη της διαδρομής, θα κληρωθούν τρία ποδήλατα, προσφορά της Ballistic bikes, καθώς και πλούσια δώρα για τους συμμετέχοντες ποδηλάτες, τους οποίους θα υποδεχτεί στον τερματισμό η Athens Big Band με δυνατή funky μουσική.

Εγγραφές θα πραγματοποιούνται ακόμα και λίγη ώρα πριν την έναρξη του Ποδηλατικού γύρου (από

08.00 έως 09.30 στην Πλατεία Κοτζιά).

Νωρίτερα οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΠΑΝΔΑ (www.opanda.gr), κατεβάζοντας την αίτηση συμμετοχής και ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται. Οι ηλεκτρονικές εγγραφές θα γίνονται έως το Σάββατο 5 Απριλίου και ώρα 13.00.

Εγγραφές θα γίνονται επίσης στα γυμναστήρια του Δήμου Αθηναίων, καθώς και σε κλειστά γήπεδα και κολυμβητήρια.

Επίσης στα γραφεία του Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α, (Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 –16.00 και το Σάββατο 5 Απριλίου 09.30 –17.30), επί της οδού Ακαδημίας 50 – Αθήνα, Ισόγειο, Αιθ. Κόντογλου, τηλ. 210 5284873 –874.