To ελληνικό παραολυμπιακό κίνημα έχει δυναμική παρουσία και στο Σότσι, όπου διεξάγονται από την Παρασκευή οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί αγώνες.

Την Πέμπτη ο μοναδικός αθλητής μας (ένας αλλά Λέων) που συμμετέχει ο Μάκης Καλαράς θα έχει την πρώτη του εμφάνιση στο Σότσι, ενώ δύο μέρες αργότερα θα έχει άλλη μια παρουσία, πάντα στο αλπικό σκι (σλάλομ και γιγαντιαίο σλάλομ).

Ο παραολυμπιονίκης μας είχε μπει πρώτος στο Ολυμπιακό στάδιο του Σότσι την Παρασκευή στην τελετή έναρξης γνωρίζοντας την αποθέωση.

Ο Μάκης Καλαράς γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1976. Είναι αθλητής του Ηρόδικου Κομοτηνής. Προπονητής του είναι ο Κώστας Ζιντζόβας.

Ένα ατύχημα με τη μηχανή στις 9 Μαρτίου του 1994 ήταν η αιτία που η ζωή του άλλαξε για πάντα. Δεν το έβαλε όμως κάτω. Μετά το τροχαίο έκανε χορό και μπάσκετ σε αμαξίδιο, κολύμβηση, άρση βαρών επί πάγκου, δισκοβολία σε κορυφαίο επίπεδο, για να καταλήξει στο αλπικό σκι.

Συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) και του Πεκίνου (2008). Το 2004 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δισκοβολία κατηγορίας F54, ενώ στο αντίστοιχο αγώνισμα του Πεκίνου ήταν 5ος.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Άσεν το 2006 ήταν χρυσός στον δίσκο, όπως και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Εσπο το 2005. Το 2004 και το 2008 υπήρξε κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στον δίσκο.

Το 2010 αποφάσισε να ασχοληθεί με το αλπικό σκι και τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε σειρά Παγκόσμιων και Πανευρωπαϊκών αγώνων. Είναι παραπληγικός και αγωνίζεται σε ειδικό κάθισμα sit ski. Ασχολείται με την γραφιστική, ενώ έχει χόμπι την κολύμβηση και το ποδήλατο. Εργάζεται στο Δήμο Νέου Ηρακλείου.

Στο μεταξύ συνάντηση με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είχε στο Σότσι και στο περιθώριο των 11ων Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων, ο πρόεδρος της ΕΠΕ και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Γιώργος Φουντουλάκης.

Στην ολιγόλεπτη συζήτηση που είχαν, ο κ. Φουντουλάκης απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον κ. Μπαχ για να επισκεφθεί την Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Ιούνιο για την 54η σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για Νέους συμμετέχοντες που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία (15-29/6).

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η συνεργασία της ΔΟΕ και όλων των αρμόδιων φορέων, για την ίδρυση της Παραολυμπιακής Ακαδημίας στη χώρα μας.