Παγκόσμιος πρωταθλητής με συγκλονιστική εμφάνιση ο Κώστας Φιλιππίδης που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επι κοντώ (με 5.80μ.) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του Σόποτ.

Ο έλληνας πρωταθλητής σε μια από τις πιο μεστές εμφανίσεις της καριέρας του, ανέβηκε στο κορυφαίο σκαλί του βάθρου – στην απονομή που έγινε την Κυριακή – και άφησε πλέον πίσω του τις τέταρτες θέσεις και τις μεγάλες χαμένες ευκαιρίες. Το θρίλερ είχε αίσιο φινάλε με τον Τσέχο Κούντλιτσα να χάνει την 3η του προσπάθεια στα 5.85μ. (είναι χαρακτηριστικό ότι τον ενθάρρυνε ο Φιλιππίδης) και ο έλληνας πρωταθλητής αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής.

Η δεδομένη απουσία του γάλλου Ρενό Λαβιλενί, που τραυματίστηκε στο Ντόνετσκ τη βραδιά που έκανε το νέο παγκόσμιο ρεκόρ (6.16μ.) έδωσε άλλον αέρα στον Κώστα Φιλιππίδη που άλλωστε από την πρώτη στιγμή του τελικού φάνηκε ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Ο αθλητής του Δημήτρη Κυτέα, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν άφησε κανένα ύψος και μάλιστα τα περνούσε όλα με την πρώτη (5.40, 5.55, 5.65, 5.75 και 5.80) φορτώνοντας με άγχος τους αντιπάλους του.

Κι αυτό, επειδή ο έλληνας πρωταθλητής ήταν δεύτερος σε σειρά συμμετοχής στη δωδεκάδα και μάλιστα όταν έμεινε χαμηλά ο γάλλος Μεναλντό, στην τελική οκτάδα ο Φιλιππίδης επιχειρούσε πρώτος απ΄όλους το άλμα του, περνούσε με άνεση τον πήχη και έβαζε όλη την πίεση πάνω στους υπόλοιπους που τελικά δεν άντεξαν.

Μετά τα 5,80 μ. ο Φιλιππίδης έμεινε μαζί με τον γερμανό Μάλτε Μόρ (ο οποίος ισοβαθμούσε με τον Κώστα περνώντας όλα τα ύψη με την πρώτη, αλλά έχασε τα 5.80) και τον Τσέχο Γιάν Κουντλιτσα ο οποίος έπαιζε με τη φωτιά αλλά δεν καιγόταν περνώντας με την 3η προσπάθεια τόσο τα 5.75 όσο και τα 5.80 ανεβάζοντας την αγωνία στο κατακόρυφο. Σε εκείνο το σημείο ήξερε ότι είχε πλέον εξασφαλίσει το μετάλλιο και κυνηγούσε το πανελλήνιο ρεκόρ, αλλά δεν τα κατάφερε χάνοντας και τις τρεις προσπάθειες στα 5.85μ., αλλά ακόμα και έτσι η βραδιά ήταν μαγική. Το ίδιο ύψος απέτυχε να περάσει τόσο ο γερμανός Μόρ όσο και ο Τσέχος Κούντλιτσα.

Δεν χάνει πουθενά η Ανταμς

Είναι η κορυφαία αθλήτρια στον κόσμο στη σφαίρα και το αποδεικνύει σε κάθε μεγάλο ραντεβού. Μετά από δύο συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τέσσερα χρυσά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου και άλλα δύο χρυσά σε Παγκόσμιο Κλειστού η νεοζηλανδή Βαλερί Ανταμς τρίτωσε το καλό στο Σόποτ. Με καλύτερη βολή στα 20.67μ. η Ανταμς κατέκτησε το τρίτο της χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο κλειστού στίβου αφήνοντας πολύ πίσω τη γερμανίδα Κριστίνα Σχβάνιτς (19.94μ.) και την Κινέζα Λιζιάο Γκόνγκ (19.24μ.) που πήραν το ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα.

Η αμερικανίδα Φραντσένα ΜακΚόνορι επιβεβαίωσε τα προγνωστικά κερδίζοντας τον παγκόσμιο τίτλο στα 400 μέτρα με εντυπωσιακό φίνις και χρόνο 51’’12 ενώ ακολούθησαν η Τζαμαϊκανή Καλίσι Σπένσερ (51’’54) και Σόν Μίλερ (52’’.06) από τις Μπαχάμες.

Μεγάλη μάχη έγινε στο τριπλούν των γυναικών με τη ρωσίδα Εκατερίνα Κόνεβα να παίρνει το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 14.46μ. μόλις ένα πόντο πάνω από την ασημένια ουκρανή Ολγα Σαλαντούκνα

Εχασε το μετάλλιο στο φινάλε ο Τσάτουμας

Η τύχη έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Λούη Τσάτουμα που έμεινε 4ος στον τελικό του μήκους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σόποτ. Ο πρωταθλητής μας του μήκους, ήταν τρίτος μέχρι την 6η προσπάθεια των αθλητών αλλά εκεί ο Βραζιλιάνος Μάουρο Ντα Σίλβα απογειώθηκε στα 8.26μ. και στην κορυφή του βάθρου, με τον Λούη να μένει τελικά τέταρτος.

Ο αθλητής του Δημήτρη Βασιλικού είχε εξαιρετικό ξεκίνημα στο τελικό με άλμα στα 8.13μ., που με βάση των επιδόσεων που είχαν οι φιναλίστ του έδινε μετάλλιο. Όμως στη συνέχεια δεν κατάφερε να ξεπεράσει αυτή την επίδοση. Είχε 7.98μ. στο δεύτερο άλμα, και αργότερα 8.13μ. και 8.10μ. αφού τα δύο άκυρα του στέρησαν την ευκαιρία για κάτι παραπάνω. Ο Βραζιλιάνος είχε 8.06 μέχρι την 6η προσπάθεια που προσγειώθηκε στα 8.26μ., αφήνοντας δεύτερο τον Κινέζο Λι (8.23μ.) και τρίτο τον Σουηδό Τορνέους (8.21μ.) με τέταρτο τον Τσάτουμα (8.13μ.). Ο Ρώσος Αλεξάντρ Μένκοφ, που είχε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο εφέτος (8.30μ.) έμεινε χαμηλά (5ος με 8.08μ.) αφού δεν ήταν σε καλή κατάσταση.