Οταν η χειρότερη Μπαρτσελόνα των τελευταίων χρόνων (κατά δήλωση του Ζοζέ Μουρίνιο) κατατροπώνει τη Μάντσεστερ Σίτι στο Ετιχαντ (2-0) με στατιστική για βραβείο, τότε οι οπαδοί των Μπλαουγκράνα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια για το μέλλον της ομάδας τους.
«Ο κόσμος (σ.σ. δηλαδή ο Μουρίνιο) λέει πως δεν είναι η ίδια Μπαρτσελόνα με τα προηγούμενα χρόνια. Απόψε όμως πήραμε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα και αποδείξαμε κάτι σε ορισμένους» ήταν η απάντηση του Σεσκ Φάμπρεγας στον Πορτογάλο αμέσως μετά το παιχνίδι.

Η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων στο Ετιχαντ ήταν τέτοια ώστε ο σχολιαστής του BBC και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Ρόμπι Σάβατζ δήλωσε: «Αν η Μάντσεστερ Σίτι νικήσει στο Καμπ Νου θα σταματήσω τη δουλειά».

Ο Ουαλός πρόσθεσε πως «η Μπαρτσελόνα έπρεπε να νικήσει 4-0», ενώ αμφισβήτησε την απόφαση του Πελεγκρίνι να χρησιμοποιήσει τον Μάρτιν Ντεμικέλις ο οποίος αποδείχθηκε, όπως και στο ντέρμπι της Πρέμιερ Λιγκ με την Τσέλσι, αχίλλειος πτέρνα της Σίτι. Ο Αργεντινός ήταν αυτός που άνοιξε τον δρόμο προς τη νίκη για τους Μπλαουγκράνα ανατρέποντας στο 53′ τον Μέσι. Οι Πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται καθώς στην προηγούμενη φάση είχε προηγηθεί φάουλ του Μπουσκέτς στον Νάβας, ενώ η ανατροπή του Μέσι έγινε στη γραμμή της μεγάλης περιοχής.

Το χτύπημα για τη Σίτι ήταν διπλό αφού εκτός από το γκολ που δέχτηκε από τον Μέσι από τα 11 βήματα, το πρώτο του Αργεντινού επί αγγλικής ομάδας εκτός έδρας, έχασε και τον Ντεμικέλις που αποβλήθηκε.
Στις δηλώσεις του ο Πελεγκρίνι κατηγόρησε τον διαιτητή ως υπεύθυνο για την ήττα της Σίτι γιατί, όπως υποστήριξε, η ανατροπή έγινε έξω από την περιοχή, κάτι που παραδέχθηκε έμμεσα και ο ομόλογός του στην Μπάρτσα Τάτα Μαρτίνο (μου είπαν πως ο Μέσι ανατράπηκε εκτός περιοχής).
Ο σουηδός ρέφερι Γιόνας Ερικσον έμεινε αρκετές φορές εκτεθειμένος από τους βοηθούς του όπως στην περίπτωση του γκολ του Πικέ στο 81′, το οποίο ακυρώθηκε γιατί υποδείχθηκε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ ο Φάμπρεγας. Επίσης ο διαιτητής δεν είδε χέρι του Κλισί στην περιοχή.
Η Μπάρτσα δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία να τελειώσει από χθες την πρόκριση και στο 90′ ο Ντάνι Αλβες νίκησε από τα πλάγια τον Χαρτ γράφοντας το 2-0.
Μόνο σε δύο περιπτώσεις στο παρελθόν ομάδες που ηττήθηκαν στην έδρα τους κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στον επαναληπτικό.

Η υπεροχή της ισπανικής ομάδας ήταν συντριπτική σε όλα τα επίπεδα. Οι παίκτες της επιχείρησαν 899 πάσες, πάνω από τις διπλάσιες σε σύγκριση με τους αντιπάλους τους, έχοντας επιτυχία 86%, ενώ η κατοχή της μπάλας έφτασε το 62%. Ηγέτης αυτής της προσπάθειας αναδείχθηκε ο Τσάβι που είχε 124 σωστές πάσες και ποσοστό επιτυχίας 93%. Ολα αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τη νίκη της Μπάρτσα αποτελούν δικαίωση για τον προπονητή της Τάτα Μαρτίνο, ο οποίος επισήμανε από την προηγουμένη του αγώνα πως «η ομάδα που δεν θα έχει την κατοχή της μπάλας θα υποφέρει». Και πράγματι η Σίτι υπέφερε. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή η τρομερή μηχανή παραγωγής τερμάτων που φέτος έχει στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα 117 φορές δεν κατάφερε, πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ, να σκοράρει στην έδρα της.

Αλλά και όταν είχε κάποιες εκλάμψεις, ο Βίκτορ Βαλντές –που χθες έγινε ο πρώτος παίκτης με 50 συμμετοχές σε νοκ άουτ παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ –θύμιζε στην Μπαρτσελόνα τι θα χάσει από το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα φύγει από το Καμπ Νου.