«Αν θέλουν να παίζουν προκριματικά Ευρωμπάσκετ χωρίς τους παίκτες του ΝΒΑ αλλά και της Ευρωλίγκας, κανένα πρόβλημα. Εμείς τους προτείναμε τρεις εναλλακτικές προτάσεις, αλλά δεν δέχτηκαν καμία. Δεν πρόκειται να διακόψουμε τη διοργάνωση».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου (που βρέθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο ΣΕΦ και είδε το παιχνίδι Ολυμπιακού-Εφές) διευκρίνισε πως τα έξτρα παιχνίδια που βάζει στο πρόγραμμα η ΦΙΜΠΑ δεν θα επηρεάσουν στο ελάχιστο τους αγώνες της Ευρωλίγκας.

Ο ισχυρός άνδρας της διοργάνωσης είχε προγραμματίσει καιρό αυτό το ταξίδι (συναντήθηκε μάλιστα με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Παναγιώτη Αγγελόπουλο) όπως είπε και γιΆ αυτό έχασε την ευκαιρία να δει από κοντά ίσως το κορυφαίο ντέρμπι της Ευρώπης, Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός την άλλη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ.

«Δεν μπορούσα να αλλάξω το ταξίδι, αφού συνήθως δεν τα κανονίζω με βάση τα παιχνίδια που παίζουν».

Όσο για το πότε θα δούμε το ΝΒΑ στην Ευρώπη, σε ένα ενδεχομένως Ευρωπαϊκό όμιλο ;

«Θα σας απαντήσω αυτό που κατά καιρούς είχε απαντά ο Ντέιβιντ Στερν: «Σε 10 χρόνια θα ‘μαστε έτοιμοι». Δεν είναι εύκολο, αφού χρειάζονται τουλάχιστον 5-6 ομάδες, με μπάτζετ περίπου 130.000.000 δολάρια, για να μπορούν να συναγωνίζονται σ’ αυτό το επίπεδο. Επίσης χρειάζονται περίπου 50 βραδιές sold out σε κάθε γήπεδο με μέσο όρο τιμής εισιτηρίου τα ¤100. Οι ήδη υπάρχοντες συνεργάτες θα πρέπει να δώσουν τα δεκαπλάσια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Θα πρέπει να απαντηθεί πώς θα ισχύσει το salary cap με έξι διαφορετικούς φορολογικούς νόμους, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Είναι εύκολο να κάνουμε ερωτήσεις, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά σημαντικά θέματα, που κανείς δεν αγγίζει. Ο νέος κομισάριος του ΝΒΑ, ο κ.Σίλβερ, είναι μοναδικός μάνατζερ, τον οποίο γνωρίζω εδώ και 15 χρόνια, ενώ έχουμε συναντηθεί και έχουμε αποφασίσει να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες μαζί. Θέλουμε να γίνει πιο έντονη η συνεργασία μας, αλλά πάντοτε πάνω σε ρεαλιστικά θέματα» τόνισε ο Μπερτομέου που εξήγησε και γιατί έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ να βγουν στην αγορά τα εισιτήρια για το φάιναλ φορ

«Ο λόγος, που έχουμε καθυστερήσει, είναι επειδή η εταιρία, που διαχειριζόταν τα εισιτήρια στην Ιταλία, είχε πολλά προβλήματα με τη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα πριν από περίπου δύο εβδομάδες να αλλάξουμε εταιρία. Εάν όλα πάνε καλά, στις 27 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσουμε την έναρξη πώλησης των εισιτηρίων».

Αναφορικά με την εφετινή διοργάνωση και τα οικονομικά τόνισε χαρακτηριστικά

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι αναφορικά με το πώς εξελίσσεται η σεζόν, ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η επισκεψιμότητα στα γήπεδο, που έχει ανέβει κατά 10%. Το ποσοστό απευθύνεται σ’ όλες τις ομάδες, αλλά ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στην Αρμάνι Τζινς Μιλάνο, που είναι ομάδα από μία ιστορική πόλη, τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και τον Ολυμπιακό, που έχει παρουσιάσει πολύ καλά αποτελέσματα.

Οσον αφορά τα οικονομικά, πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Η διανομή στις ομάδες είναι φέτος κατά 11,8% μεγαλύτερη από πέρυσι, ωστόσο, δεν είμαι ικανοποιημένος. Όταν μιλάμε για διανομή των χρημάτων, πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας δύο διαφορετικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η αύξηση των εσόδων και στο κομμάτι των τηλεοπτικών έχουμε κατά μέσο όρο διπλασιάσει τα εισοδήματα, το ίδιο και με τη χορηγία με την Turkish Airlines. Αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από εκεί όπου θέλουμε να φθάσουμε. Το δεύτερο είναι τα κριτήρια για το πώς διανέμονται τα χρήματα. Οι σύλλογοι τα ενέκριναν πριν από περίπου 11 χρόνια, από τότε, όμως, δεν έχουν αλλάξει».

Οσο για το σύστημα της διοργάνωσης όπου οι πρώτοι στους ομίλους της πρώτης φάσης δεν κερδίσουν τίποτε ουσιαστικά, είπε ότι είναι κάτι που εξετάζουν.

Φεύγοντας από την αίθουσα Τύπου την προσοχή του τράβηξε μια φωτογραφία του Στηβ Γιατζόγλου και ρώτησε με μεγάλο ενδιαφέρον για το «λιοντάρι» του Ολυμπιακού