Το σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκας έκανε τον αγώνα του Παναθηναϊκού με την Μακάμπι να είναι για τους Πράσινους (αλλά και τους ισραηλινούς) ίσως το πιο αδιάφορο βαθμολογικά ματς της σεζόν! Βαθμολογικά δεν θα τους πρόσφερε κάτι, ο όμιλος στον οποίο θα συμμετάσχουν στο TOP16 ούτως ή άλλως εξαρτιόταν αποκλειστικά από το αποτέλεσμα του αγώνα Λαμποράλ Κούτσα-Λοκομοτίβ Κουμπάν ενώ ήταν προφανές ότι στο μυαλό όλων βρισκόταν ο καθοριστικός -από κάθε άποψη- ημιτελικός με τον Ολυμπιακό την Δευτέρα στο ΟΑΚΑ.

Όλα αυτά έβγαλαν την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη από τη συγκέντρωση της κι αυτό παραμόρφωσε την αγωνιστική εικόνα της. Μια ομάδα που από την αρχή της σεζόν αναζητά την «ταυτότητα» της, αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών που αποτελούν τροχοπέδη στην λειτουργία και τη βελτίωση της και στους αγώνες που κερδίζει βρίσκει ρυθμό από την άμυνα της, δεν μπορεί να χάσει τη συγκέντρωση της καθόλου. Πόσω δε μάλλον αν αγωνίζεται χωρίς αυτή, δίχως ενέργεια στην άμυνα της και καλείται να αντιμετωπίσει μια ομάδα που δεν είναι το φόβητρο του παρελθόντος, αλλά αγωνίζεται σε ιδιαίτερο ρυθμό και απαλλαγμένη από κάθε άγχος.

Με τέτοιες συνθήκες στον αγώνα του ΟΑΚΑ και τον Πεδουλάκη να προσπαθεί, όπως είχε δηλώσει άλλωστε χθες στη συνέντευξη Τύπου να μοιράσει τους χρόνους (πήραν λεπτά οι Αποστολίδης, Γιάνκοβιτς) για να κρατήσει την ομάδα «φρέσκια» για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός ήταν λίαν επιεικώς απαράδεκτος ως το 30ʼ. Η Μακάμπι έκανε ότι ήθελε απέναντι στην νωχελική άμυνα των νταμπλούχων και στην επίθεση ο Παναθηναϊκός αναζητούσε πόντους σχεδόν αποκλειστικά από μέση και μακρινή απόσταση.

Με 0/10 τρίποντα στο πρώτο μέρος (και συνολικά 4/22), και μόλις 9 δίποντα σε 18 προσπάθειες, η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ κυριάρχησε όχι μόνο μέχρι την ανάπαυλα αλλά και ως το τέλος της τρίτης περιόδου φθάνοντας τη διαφορά σε επίπεδα ντροπής για τον έξι φορές πρωταθλητής Ευρώπης: -23π (35-58)!

Λίγο η χαλάρωση της Μακάμπι, λίγο ο εγωισμός των παικτών του Πεδουλάκη, οι Πράσινοι μπήκαν στην τελευταία περίοδο με σερί 12-0 και μάζεψαν τη διαφορά σε αξιοπρεπή επίπεδα (47-58) για να τελειώσει ο αγώνας 55-68 για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ που ολοκλήρωσε την αʼ φάση της Ευρωλίγκας ως πρώτη του ομίλου και με μια σημαντική για το κύρος και την αυτοπεποίθηση της, νίκη.

ΣΤΟ ΤΟΠ16

Πέρα όλων αυτών η θέση που θα πάρει ο Παναθηναϊκός στον επόμενο όμιλο εξαρτιόταν όπως προαναφέραμε από το αποτέλεσμα του αγώνα Λαμποράλ Κούτσα- Λοκομοτίβ Κουμπάν. Σε περίπτωση νίκης των Ρώσων οι Πράσινοι θα πάρουν την 3η θέση και θα μπουν στον όμιλο της Ρεάλ Μαδρίτης. Αν νικήσει η Λαμποράλ Κούτσα ο Παναθηναϊκός θα προκριθεί ως τελευταίος (4ος) του ομίλου και θα βρει στο TOP16 τον Ολυμπιακό, τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, την ΤΣΣΚΑ μεταξύ των υπολοίπων επτά που θα συμπληρώσουν έναν όμιλο «φωτιά».

Πρωτίστως όμως ο Παναθηναϊκός πρέπει να βελτιώσει το αγωνιστικό πρόσωπο του, αρχής γενομένης του ημιτελικού με τον Ολυμπιακό διαφορετικά τίποτα από τα παραπάνω σενάρια και συνδυασμούς αντιπάλους δεν θα έχουν σημασία.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 2 (0/3 τρ.), Κέρι 7, Μπατίστ, Φώτσης 3, Ούκιτς 4, Λάσμε 16 (4/7 δ., 8/9 β., 8 ρ.), Μαυροκεφαλίδης 5, Διαμαντίδης 5 (0/1 δ., 1/6 τρ., 2/2 β., 4 ρ., 9 ασ., 2 κλ., 5 λ.), Γκιστ 6, Γιάνκοβιτς 7 (1/4 τρ.), Αποστολίδης .

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Μπλατ): Ράις 7, Σμιθ 7, Χίκμαν 10, Ινγλις 10, Τάιους 6 (7 ρ.), Πνίνι 9, Κοέν 2, Οχαγιόν 2, Μπλούθενταλ 13 (3/5 δ., 2/5 τρ., 1/1 β.), Λάντεσμπεργκ, Σχορτσανίτης 2 (6 ρ., 2 ασ., 5 λ.).