Τα φώτα ανάβουν, το σεντόνι κυματίζει στο κέντρο του γηπέδου στους ρυθμούς του ύμνου του Τόνι Μπρίτεν και τα παιδιά-μασκότ συνοδεύουν τα ινδάλματά τους στον αγωνιστικό χώρο για τη μεγάλη μάχη. Αυτή είναι η βιτρίνα της πλουσιότερης και πιο λαμπερής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του κόσμου σε συλλογικό επίπεδο, με έσοδα 1,34 δισ. ευρώ ετησίως.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά, σε δρομάκια, πλατείες και μπαρ, κρύβεται η σκοτεινή πλευρά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ταραξίες κάθε ηλικίας και κάθε μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου παράγουν βία, προκαλούν συγκρούσεις, απειλούν ζωές, καταστρέφουν περιουσίες. Οι αιτίες πολλές: βεντέτες, ρατσισμός, οικονομική εξαθλίωση, κοινωνική αναταραχή. Ιδιαίτερα εφέτος, τα περιστατικά είναι αρκετά και συχνά επαναλαμβανόμενα. Η μόνη που δεν δείχνει ωστόσο να ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η UEFA. Φαίνεται ότι τα 28 χρόνια που πέρασαν από τον τελικό του Χέιζελ είναι αρκετά για να σβήσουν από τη μνήμη την τραγωδία που σημάδεψε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Οι εικόνες που δείχνουν πενήντα ταραξίες του Αγιαξ με κουκούλες να επιχειρούν το απόγευμα της Τετάρτης να μπουν μέσα σε μπαρ του Αμστερνταμ για να λιντσάρουν οπαδούς της Σέλτικ και οι τρύπες στα τζάμια που μαρτυρούν ότι κάποιος από τους χούλιγκαν άνοιξε πυρ προκαλούν ρίγη. Στα γενικευμένα επεισόδια που ακολούθησαν στο κέντρο της ολλανδικής πόλης συμμετείχαν επίσης βέλγοι χούλιγκαν της Αντερλεχτ και γερμανοί ταραξίες της Ζανκτ Πάουλι.

Πιθανόν να πρόκειται για ένα ακόμη «ραντεβού θανάτου» των χούλιγκαν, όμοιο με αυτό που είχαν συμφωνήσει οι οπαδοί της Παρί Σεν Ζερμέν και της Αντερλεχτ για τις 23 Οκτωβρίου στα περίχωρα των Βρυξελλών, το οποίο όμως ματαίωσαν η βελγική και η γαλλική Αστυνομία προχωρώντας σε προληπτικές συλλήψεις 84 υπόπτων.

Το ίδιο βράδυ (6/11), μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στη Νάπολι, οπαδοί της ομώνυμης ομάδας πάνω σε βέσπες αναζητούσαν γάλλους εκδρομείς για να τους επιτεθούν πριν από το παιχνίδι με τη Μαρσέιγ. Σε έλεγχο που έκανε η Αστυνομία σε πούλμαν που μετέφερε 50 Τιφόζι στο γήπεδο ανακάλυψε ένα μικρό οπλοστάσιο, ενώ ένας αμερικανός στρατιώτης του ΝΑΤΟ τραυματίστηκε στο κεφάλι από πέτρα όταν δέχθηκε επίθεση από Ναπολιτάνους γιατί νόμιζαν ότι ήταν οπαδός της Μαρσέιγ.

Και τα δύο περιστατικά αποτελούν «ρεβάνς» για ανάλογα σοβαρά επεισόδια που προκλήθηκαν στις προηγούμενες αναμετρήσεις των δύο ομάδων πριν από δύο εβδομάδες, στο Πάρκχεντ της Γλασκώβης και στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας. Οι Ναπολιτάνοι προκάλεσαν επεισόδια και στο Λονδίνο την 1η Οκτωβρίου, στο περιθώριο του αγώνα με την Αρσεναλ.

Δίπλα στο τέρας της βίας αναπτύσσεται ταυτόχρονα και ο ρατσισμός, ο οποίος φωλιάζει σε πολλές εξέδρες κυρίως ομάδων της Ανατολικής Ευρώπης. Η ρατσιστική επίθεση των οπαδών της ΤΣΣΚΑ Μόσχας προς τον Γιάγια Τουρέ δεν είχε την αντίστοιχη αντιμετώπιση από την UEFA, που επέβαλε ποινή-χάδι στη ρωσική ομάδα κλείνοντας μία εξέδρα του γηπέδου της για μία αγωνιστική. Η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ότι «ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την UEFA» χαρακτηρίστηκε από τον βρετανικό Τύπο ως το πιο σύντομο ανέκδοτο στο ποδόσφαιρο.