Νέα μεγάλη επιτυχία για τον κορυφαίο έλληνα τζουντόκα (και από τους καλύτερους στον κόσμο) Ηλία Ηλιάδη που ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τζούντο του Ρίο.

Ο Mr. Ippon που διαφημίζει το ελληνικό τζούντο σε όλο τον κόσμο, έχασε στις λεπτομέρειες την ευκαιρία να αγωνιστεί στον τελικό, αλλά έστω και έτσι με τον εξαιρετικό απολογισμό των πέντε νικών σε έξι αγώνες κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο, το μοναδικό που του έλειπε σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά από τα δύο χρυσά σε Τόκιο (1990) και Παρίσι (1991) και τα δύο ασημένια σε Κάιρο (2005) και πάλι στο Ρίο (2007).

Τρίτος λοιπόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, τρίτος στην πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη, τρίτος και την Παρασκευή το βράδυ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 2004 στην Αθήνα και «χάλκινος» πέρυσι στο Λονδίνο, στον τελικό των ρεπεσάζ επικράτησε με Ippon (39’’ πριν το τέλος του πενταλέπτου) του Σουηδού Γιοακίμ Ντβάρμπι και βρέθηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου των νικητών.

Αυτό είναι το πέμπτο συνολικά μετάλλιο για τον Ηλία Ηλιάδη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κάτι που σε συνδυασμό με τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς δείχνει τη διάρκεια αυτού του μεγάλου αθλητή μας που παραμένει ένας εκ των κορυφαίων στον κόσμο.

Η χαμένη ευκαιρία του ημιτελικού

Ο Ηλίας Ηλιάδης έχασε στο «χρυσό σημείο» τη μεγάλη ευκαιρία να διεκδικήσει το τρίτο του χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τζούντο.

Ο δις ολυμπιονίκης μας, μετά από μια ξέφρενη πορεία μέχρι τα ημιτελικά (με τέσσερις εντυπωσιακές νίκες), ηττήθηκε στην… παράταση από τον Κουβανό Ασλεϊ Γκονζάλες (Νο 2 στον κόσμο).

Αν και ο πρωταθλητής μας ήταν καλύτερος στο πεντάλεπτο της κανονικής διάρκειας του ημιτελικού δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις τρεις παρατηρήσεις (shido) που δέχτηκε ο Κουβανός τζουντόκα για να πάρει κάποιο σημείο.

Ετσι ο ημιτελικός οδηγήθηκε στον έξτρα χρόνο όπου ισχύει ο κανονισμός του «Golden Score» δηλαδή επικρατεί ο τζουντόκα που θα πάρει πρώτος σημείο.

Σαρανταεπτά δευτερόλεπτα μετά την έναρξη της έξτρα περιόδου, ο Ηλιάδης δέχθηκε Yuko και ο Κουβανός Γκονζάλες πανηγύρισε την πρόκρισή του στον τελικό της κατηγορίας των -90 κιλών.

Ο Ηλίας Ηλιάδης έφτασε στα ημιτελικά με τέσσερις σερί νίκες επικρατώντας κατά σειρά των Ραντλ (Σλοβακία), Ελμοντ (Ολλανδία), Μαμέντοφ (Κιργιζστάν), ενώ στον τελικό του δ’ προκριματικού γκρουπ έκαμψε και την αντίσταση του Λιθουανού Μπάουζα.