Ένα μεγάλο γεγονός ιστορικής σημασίας, όπως είναι ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ήταν η αφορμή για τοCretan Union Cup.

Πρόκειται για έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα, που εμπνεύστηκε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (και πρόσφατα βραβευμένος με το ευρωπαϊκό επιστημονικό βραβείο «Ιωάννης Χαραμής») Ιωάννης Παλλήκαρης.

«Η Κρήτη γιορτάζει και θέλαμε έτσι να συνδυάσουμε αυτή την επέτειο με μια μεγάλη ρεγκάτα όπου εκτός των άλλων θα γνωρίσουν όλοι την περίφημη κρητική φιλοξενία. Ουσιαστικά θα γίνει «μάχη» μεταξύ των πόλεων που θα φιλοξενήσουν τον αγώνα για το ποια θα αναδειχθεί καλύτερη στη φιλοξενία» τόνισε ο κ.Παλλήκαρης που είχε δίπλα του δύο καλούς φίλους και συνοδοιπόρους που μαζί έχουν ξεπεράσει τον μισό αιώνα ζωής στη θάλασσα !

Τον αντιπρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας ιστιοπλοίας (για πάνω από 40 χρόνια ενεργό μέλος της ISAF και με αγωνιστικές παρουσίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 και του 1976 αλλά και σε δεκάδες Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα) Γιώργο Ανδρεάδη και την «ψυχή» του Ράλυ Αιγαίου και πρόεδρο του ΠΟΙΑΘ Γιάννη Μαραγκουδάκη.

«Δεν είναι μόνο καλοί φίλοι αλλά και υποστηρικτές σε αυτή τη μεγάλη γιορτή. Με τη βοήθειά τους και των ομίλων με δείγμα γραφής τόσων χρόνων, όπως ο ΝΟ Ελλάδας και ο ΠΟΙΑΘ αλλά και την αρωγή όλων των ναυταθλητικών ομίλων της Κρήτης, το όνειρό μας θα γίνει πραγματικότητα» τόνισε ο Ιωάννης Παλλήκαρης, που αισιοδοξεί πως αυτή η Ρεγκάτα, που θα αποτελέσει διαφήμιση για το νησί και κατʼ επέκταση για τη χώρα, μπορεί να καθιερωθεί σε ετήσια βάση.

«Η Κρήτη θα είναι το επίκεντρο του ιστιοπλοϊκού κόσμου σε ένα μεγάλο γεγονός» τόνισε ο Γιώργος Ανδρεάδης ενώ ο Γιάννης Μαραγκουδάκης πρόσθεσε:

«Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ως εθνικό γεγονός σε μια εποχή που η Ελλάδα μας χρειάζεται τόνωση. Μην ξεχνάμε τις μάχες που έχει δώσει η Κρήτη και οι κάτοικοί της για την Ελλάδα και το πόσο σημαντική ήταν πάντα η συμβολή της».

Το Cretan Union Cup είναι λοιπόν μία reggata που έρχεται σε μια ιστορική στιγμή για να διαπλεύσει τα κρητικά ύδατα, που από τα προϊστορικά χρόνια, ήταν το σταυροδρόμι ιστιοπλόων και θαλασσοπόρων όλης της Μεσογείου.

Η Μινωική Κρήτη, επί χιλιετίες, ήταν η μοναδική ναυτική δύναμη που δέσποζε στη Μεσόγειο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν μοντέρνες επιστημονικές αναφορές, είχε φτάσει μέχρι την Βόρειο Αμερική, χιλιάδες χρόνια προ Χριστού, για την εμπορία του Ψευδαργύρου.

Οι Μινωίτες άλλωστε ήταν ο μοναδικός λαός, ο οποίος αξιοποιώντας πρωτοποριακή ναυπηγική τεχνογνωσία, μέσα από το θαλάσσιο εμπόριο και όχι με την ισχύ των όπλων, μιας και πουθενά δεν καταγράφεται η ύπαρξη στρατού στις Μινωικές απεικονίσεις, κυριαρχούσε σε όλη τη Μεσόγειο.

Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για την περίοδο 14-20 Οκτωβρίου, όπου συνήθως έχει τον καλύτερο καιρό για τέτοιου είδους αγώνες και όπως εξήγησε η υπεύθυνη του αγωνιστικού προγράμματος Ντίνα Σφακιανάκη:

«Αισιοδοξούμε για πολλές συμμετοχές και από το εξωτερικό, όπου ήδη έχουμε διαφημίσει τον αγώνα. Δεν περιορίζουμε τις συμμετοχές μόνο σε αγωνιστικά σκάφη, αφού μπορούν να τρέξουν και απλά ιστιοπλοϊκά, ψαροκάικα και γενικά όσα πλεούμενα θέλουν να λάβουν μέρος, δίνοντας έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα στον αγώνα. Επίσης θα υπάρχουν και ενοικιαζόμενα σκάφη για όσους θέλουν να έρθουν αλλά δεν έχουν δυνατότητα να φέρουν το δικό τους».

Ο αγώνας θα ξεκινήσει από τα Χανιά και με ενδιάμεσους σταθμούς το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο θα τερματίσει στον Άγιο Νικόλαο.

Στόχος είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σκάφη και θα γίνει προσπάθεια για να μπορέσουν να λάβουν μέρος και ναυτοπρόσκοποι από το Νέο Φάληρο αλλά και ενδεχομένως και από άλλες περιοχές.