Ο θρυλικός Φρεντ Πέρι ήταν ο νικητής του Γουίμπλεντον το μακρινό καλοκαίρι του 1936. Από τότε, πέρασαν 77 χρόνια και οι Βρετανοί περίμεναν καρτερικά έναν αθλητή που θα θριάμβευε ξανά στο δικό τους τουρνουά. Πριν μερικά χρόνια, στηρίχθηκαν σε έναν Αγγλο, τον Τιμ Χένμαν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Τελικά, οι Βρετανοί γιόρτασαν την Κυριακή τη νίκη στο Γουίμπλεντον χάρη σε έναν Σκοτσέτζο! Ο Αντι Μάρεϊ, έγινε ο πρώτος Βρετανός μετά από 77 χρόνια που κατακτά το τρόπαιο. Νίκησε στον τελικό τον Σερβο Νόβακ Τζόκοβιτς με 6-4,7-5,6-4 και τρέλανε τους Βρετανούς που είχαν κατακλύσει την περιοχή του All England Club.

Στα επίσημα του κεντρικού γηπέδου του Γουίμπλεντον ήταν πολλές διασημότητες, μεταξύ αυτών οι ηθοποιοί Τζέραλντ Μπάτλερ και Μπράντλεϊ Κούπερ, αλλά και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος βέβαια κάθε άλλο παρά γουρλής θεωρείται από τους συμπατριώτες του.

Αίσθηση εξάλλου προκάλεσε ένα «πολιτικό» στιγμιότυπο των πανηγυρισμών στις εξέδρες που έπιασαν οι κάμερες: Ακριβώς πίσω από τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος Αλεξ Σάλμοντ, ανέμιζε τη σημαία της Σκοτίας, η οποία διεκδικεί την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία…

Για να γίνει αντιληπτή η αναμονή των Βρετανών για έναν δικό τους νικητή στο Γουίμπλεντον και το πόσα χρόνια έχουν περάσει και πόσο μακρινή είναι η τελευταία επιτυχία, είναι χαρακτηριστικό ότι το 1936 ο Φρεντ Πέρι είχε νικήσει με 3-0 σετ τον Γκότφριντ φον Κραμ, ο οποίος ήταν ό,τι καλύτερο είχε στείλει η χιτλερική Γερμανία στα κορτ του τένις.

Ο Πέρι ήταν ίδια γενιά με τον φημισμένο γάλλο τενίστα Ρενέ Λακόστ. Και οι δύο δημιούργησαν ρούχα για τενίστες και οι φίρμες με το όνομά τους είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες.

Ο Μάρεϊ τελειώνοντας τον τελευταίο πόντο έτρεξε στην εξέδρα στους δικού του ανθρώπους. Στη συντροφο του, Κιμ Σεαρς, τον προπονητή του Ιβάν Λέντλ. Επιχείρησε να επιστρέψει στο γήπεδο για την απονομή και τότε συνειδητοποίησε πως είχε ξεχάσει τη μητέρα του Τζούντι!

Στον περίφημο λόφο, δίπλα στο κεντρικό γήπεδο είχε στηθεί όπως γίνεται συνήθως, τεράστια οθόνη από την οποία παρακολουθούσαν τον αγώνα χιλιάδες Βρετανοί. Ανάλογη ήταν η ατμόσφαιρα και στις πόλεις της Σκωτιας, όπου ο κόσμος είχε γεμίσει τις παμπ για να παρακολουθήσει τον αγώνα.

Στις εξέδρες του κεντρικού γηπέδου, ήταν εκπρόσωποι απ΄όλο τον αθλητικό χώρο. Από τον Γουέιν Ρούνι και τη σύζυγό του Κολίν, την Βικτόρια Μπέκαμ, παλαιούς πρωταθλητές του τένις, όπως ο Μπόρις Μπέκερ και ο Γκρεγκ Ρουσέντσκι, αλλά και τον Ολυμπιονίκη στην ποδηλασία, Κρις Χόι.