Κλινικά νεκρός είναι από το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωταθλητής μας του Κανόε Ανδρέας Κιλιγκαρίδης!

Τα νέα δεν ήταν έτσι και αλλιώς καλά το τελευταίο 24ωρο, η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη και οι Πολωνοί γιατροί ανακοίνωσαν το μεσημέρι τη δυσάρεστη είδηση.

Από λανθασμένη πληροφόρηση της ελληνικής ομοσπονδίας Κανόε Καγιάκ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο θάνατος του αθλητή (που όμως παραμένει υπό μηχανική υποστήριξη) και ο πρόεδρος της Αντώνης Νικολόπουλος με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απολογήθηκε για τη λανθασμένη πληροφορία που διοχέτευσε:

«Ο Πολωνός ομοσπονδιακός προπονητής μας, Ζντίσλαβ Ζούμπσκι, με ενημέρωσε πως ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης είχε πεθάνει. Τελικά, στη συνέχεια σε νέα επικοινωνία μου είπε πως ήταν μέσα στο ιατρικό συμβούλιο και πως οι γιατροί είχαν λάβει την απόφαση να τον αποσυνδέσουν σε 5 λεπτά.

»Παρενέβη, όμως, εντός αυτού του μικρού χρονικού διαστήματος η πρεσβεία μας και μέσα σε λίγα λεπτά κατάφεραν να κερδίσουν προθεσμία μίας ημέρας.

»Από το υπουργείο Αθλητισμού φεύγει τώρα και πάει κάποιος γιατρός εκεί για να συνδράμει στην Πολωνία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αφού η νομοθεσία της Πολωνίας προβλέπει άμεση αποσύνδεση από τα μηχανήματα από τη στιγμή που ένας άνθρωπος διαγνωσθεί κλινικά νεκρός. Ζητώ συγγνώμη και από εσάς και από την οικογένειά του γι’ αυτό το τεράστιο λάθος» τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας.

Πράγματι με παρέμβαση του υφυπουργού αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη και με ενέργειες της ελληνικής πρεσβείας στην Πολωνία οι γιατροί δεν αποσύνδεσαν τον Ανδρέα από τα μηχανήματα.

H Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, που είχε προβεί νωρίτερα σε συλλυπητήρια ανακοίνωση, προχώρησε σε νέα ανακοίνωση η οποία αναφέρει:

«Σήμερα 11/6/2013 και ώρα 14.00 το ιατρικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η κατάσταση του αθλητή κρίνεται ως μη αναστρέψιμη και σύμφωνα με την Πολωνική νομοθεσία θα προέβαιναν στην αποσύνδεση από τα μηχανήματα υποστήριξης.

Η Ομοσπονδία μας, η Πρεσβεία, το Προξενείο μας στην Βαρσοβία και το Υφυπουργείο αθλητισμού κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να στηρίξουν την απόφαση της οικογένειας και να μην αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα ο αθλητής μας.

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, πριν οι Πολωνοί ιατροί προβούν στην αποσύνδεση και ενώ ακόμη και οικείοι του πίστευαν ότι αυτοί θα το έκαναν πράξη, η πρέσβειρα μας στην Βαρσοβία κα Αθανασίου, κατάφερε και έλαβε παράταση μίας ημέρας και ο αθλητής μας παραμένει στην εντατική διασωληνωμένος.

Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ιατρός ο οποίος θα μπορέσει να ταξιδέψει μέχρι το νοσοκομείο της Πολωνίας που νοσηλεύεται ο αθλητής μας».