Η δύναμη της έδρας στους τελικούς της Α1 είναι τεράστια και η σημασία του πρώτου τελικού αγώνα, που θα κάνει τζάμπολ στο ΣΕΦ σε λίγες ώρες (20.00 ΕΤ1) ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό το γνωρίζει άριστα το «ζευγάρι» του σπουδαιότερου ντέρμπι που κυκλοφορεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αφού πέρα όλων των άλλων ο γηπεδούχος Ολυμπιακός και ο φιλοξενούμενος Παναθηναϊκός έχουν κατακτήσει τις τρεις τελευταίες σεζόν την Ευρωλίγκα και τέσσερα τρόπαια την τελευταία 5ετία!

Την ανεκτίμητη αξία του πρώτου αγώνα την έχει εξαργυρώσει επτά φορές ο Παναθηναϊκός και άλλες τρεις ο Ολυμπιακός, στους 12 τελικούς που μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι. Οι Πράσινοι ως τώρα έχουν βγει νικητές 8 φορές, αξιοποιώντας την ώθηση της έδρας πέντε φορές και άλλες τρεις κατορθώνοντας να κάνουν το break. Από αυτές τις τρεις μόνο μία, το 1999, η ανατροπή έγινε στον 5ο τελικό κάτι που σημαίνει ότι 7/8 φορές που ο ΠΑΟ πανηγύρισε στο τέλος είχε νικήσει στο πρώτο ματς. Αντίστοιχα 3/4 φορές είναι το ποσοστό που ο Ολυμπιακός κατάκτησε τον τίτλο έχοντας νικήσει το εναρκτήριο αγώνα. Μόνο το 1992-93, στην πρώτη από τις 12 συναντήσεις των «αιωνίων», οι Ερυθρόλευκοι στέφθηκαν πρωταθλητές ενώ είχαν ηττηθεί στο πρώτο ματς. Είχαν κάνει το break στο 3ο ματς, που είχε διεξαχθεί στη Γλυφάδα, τη χρονιά που ο Παναθηναϊκός σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία δεν παρουσιάστηκε στο τέταρτο ματς της σειράς, στο ΣΕΦ.

Ποια είναι λοιπόν η σούμα; Στις 12 σειρές, τις 10 φορές πρωταθλητής αναδείχθηκε η ομάδα που νίκησε τον πρώτο αγώνα. Ποσοστό που αγγίζει το απόλυτο. Για την ακρίβεια είναι 84% και δεν μπορεί να το παραγνωρίζει κανείς. Στον Παναθηναϊκό το θυμούνται ευχάριστα από τις σεζόν 2008-09, 2010-11 και εκμεταλλευόμενοι τη μεγαλύτερη φρεσκάδα που είναι λογικό να έχουν καθώς δεν προκρίθηκαν στο Final-Four και φρόντισαν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους στο μεσοδιάστημα, επιδιώκουν να πράξουν το ίδιο και απόψε.

Σε μια χρονιά γεμάτη δυσκολίες, στην αρχή της οποίας συντελέστηκε η μεγαλύτερη ανοικοδόμηση (διοίκηση, προπονητικό τιμ και αλλαγή ρόστερ κατά τα 12/14) που έχει συμβεί ποτέ σε μια ομάδα, ο Παναθηναϊκός έφθασε στον τελικό έχοντας κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει την ανατροπή. Στην παρούσα φάση, ύστερα από 74 ματς σε Ευρωλίγκα, Α1, Κύπελλο, παρουσιάζει εξαιρετική αμυντική λειτουργία, βγάζει αυτοματισμούς στην επίθεση, έχει ενέργεια, βάθος πάγκου και ισορροπία στο παιχνίδι του.

Η αποστολή του είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού ο αντίπαλος του είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης την τελευταία διετία, Ολυμπιακός. Ο οποίος διαθέτει σπουδαίο σύνολο, το οποίο στηρίζεται στην ομαδική δουλειά σε επίθεση και άμυνα, αλλά και την ηγετική φυσιογνωμία του Βασίλη Σπανούλη.

Πάνω στον MVP της εφετινής Ευρωλίγκας και του φάιναλ-φορ, ουσιαστικά εστιάζεται όλο το παιχνίδι των Πράσινων. Το δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου του ΕΣΑΚΕ την περασμένη Τετάρτη, ο Αργύρης Πεδουλάκης, τονίζοντας πως προετοιμάζει πολλές διαφορετικές άμυνες που θα αλλάζει ο ΠΑΟ στη διάρκεια του αγώνα, αλλά το γνωρίζουν και οι… πέτρες πως μπλοκάροντας τον Σπανούλη, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να μπλοκάρεις και τον Ολυμπιακό. Το θέμα είναι πως όλοι το προσπαθούν, λίγοι το καταφέρνουν γιατί ο «Kill Bill» έχει μεγάλες ικανότητες και πληθώρα επιλογών στο παιχνίδι του.

Απαριθμώντας λοιπόν τα S.O.S θέματα των παικτών του Παναθηναϊκού από τα μαθήματα του Αργύρη Πεδουλάκη, το μαρκάρισμα του Βασίλη Σπανούλη είναι το Νο1.

1) Ούκιτς, Διαμαντίδης, Μπράμος, ενδεχομένως και Μασιούλις αλλά σίγουρα σε ειδικές καταστάσεις και κυρίως στο τέλος του αγώνα, ο Τζέιμς Γκιστ θα παρελάσουν μπροστά από τον Σπανούλη, με σκοπό να τον «κουράσουν» σωματικά και πνευματικά. Αγωνιστικά θα επιδιώξουν να περιορίσουν όσο περισσότερο μπορούν τη δημιουργία και με την κάλυψη του Λασμέ, που θα έχει ρόλο «σκιάχτρου» μέσα στη ρακέτα, να αποτρέψουν τις διεισδύσεις.

2) Να χρησιμοποιήσουν σε κάθε 10λεπτο έξυπνα τα πρώτα τέσσερα φάουλ που δεν προσφέρουν δικαίωμα βολών στον αντίπαλο, να προστατέψουν την άμυνα τους από δεύτερες επιθέσεις του Ολυμπιακού κερδίζοντας τη μάχη του ριμπάουντ, ώστε να ελέγχουν το ρυθμό. Σημαντικό στοιχείο για να επιτευχθεί αυτό είναι και τα λάθη, που ο Παναθηναϊκός θέλει να αποφύγει, ώστε να μην ανοίξει ο ρυθμός από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα

3) Στην επίθεση ο Δημήτρης Διαμαντίδης να πάρει πρωτοβουλίες. Να γίνει πιο «επιθετικός», αφού είναι ξεκούραστος και ως ηγέτης να τραβήξει τους συμπαίκτες τους.

4) Ο Σχορτσιανίτης, καθότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, να τροφοδοτηθεί και να διαβάσει την άμυνα του Ολυμπιακού. Είτε τελειώνοντας τις φάσεις αν δεν έρχεται βοήθεια, είτε να βρίσκει την πάσα ώστε με καλή κυκλοφορία της μπάλας να φθάνει στους ελεύθερους παίκτες για σουτ υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Αυτό είναι, σε γενικές γραμμές, το «καρέ» για την επιτυχία του Παναθηναϊκού απόψε στο ΣΕΦ, ωστόσο υπάρχει και ένα ακόμη στοιχείο που αποτελεί αίνιγμα για τους Πράσινους και την καλή απόδοση τους. Ο Ραμέλ Κέρι, που έχει τρομερή προσαρμογή και προσφέρει πολλές λύσεις στον Αργύρη Πεδουλάκη, δεν έχει ως καλύτερο στοιχείο του τη δημιουργία, ενώ παραμείνει ερωτηματικό τι επιδόσεις έχεις στην άμυνα σε τόσο υψηλού δείκτη δυσκολίας αγώνες.

Ο Ρόκο Ούκιτς, που ήταν σημαντικός παράγοντας στην αγωνιστική άνοδο του ΠΑΟ από τον Φλεβάρη και έπειτα, έχει δημιουργία μέσα από το απρόβλεπτο παιχνίδι που τον χαρακτηρίζει και στο κύπελλο με αντίπαλο τον Ολυμπιακό αλλά και στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα, πήρε άριστα στην άμυνα στους Σπανούλη, Ναβάρο, αντίστοιχα.

Από την ημέρα που Κέρι ντύθηκε στα πράσινα, ο χρόνος που πήρε κόπηκε από κάποιους παίκτες. Το μεγαλύτερο κομμάτι του προέρχεται από το χρόνο συμμετοχής του Κροάτη άσο, που είναι παίκτης ρυθμού. Επομένως η καλή απόδοση του Ούκιτς, σε έναν πιο περιορισμένο (χρονικά) ρόλο, σε συνδυασμό με την αμυντική επίδοση και τη δημιουργία του Κέρι, είναι κρίσιμο σημείο για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Όμως σε λίγες ώρες, σε λίγα λεπτά, όλα αυτά μπορεί να ανατραπούν γιατί το παιχνίδι είναι «ζωντανό» και πολλά που θεωρούνται δεδομένα να μην εμφανιστούν στο παρκέ. Για αυτό άλλωστε είναι ωραίος αθλητισμός… Ας απολαύσουμε την πρώτη δόση που θα μας προσφέρουν απόψε οι δύο καλύτερες ομάδες της Ευρώπης!