Την επιστροφή του Ζοζέ Μουρίνιο στην Τσέλσι ανακοίνωσε τη Δευτέρα επισήμως ο σύλλογος του Λονδίνου. Ο 50χρονος Πορτογάλος που έφυγε από τη Ρεάλ Μαδρίτης το περασμένο Σάββατο, θα αντικαταστήσει ως αφεντικό του Στάμφορντ Μπριτζ τον Ισπανό Ράφα Μπενίτεζ.

«Ηταν και παραμένει μια τεράστια και δημοφιλής προσωπικότητα για τον σύλλογο και κάθε ένας εδώ πέρα ανυπομονεί να ξαναδουλέψει μαζί του», δήλωσε κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης του Μουρίνιο, ο διευθύνων σύμβουλος Ρον Γκούρλεϊ.

Επί των ημερών του Πορτογάλου στο Στάμφορντ Μπριτζ η Τσέλσι είχε κατακτήσει δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα. Αποχώρησε ύστερα από αντιπαράθεση με τον ιδιοκτήτη Ρομάν Αμπράμοβιτς το 2007.

Ο Μουρίνιο υπέγραψε στην Τσέλσι τετραετές συμβόλαιο ως το 2017.

O πορτογάλος τεχνικός έχτισε τον θρύλο του στην Πόρτο, την οποία οδήγησε το 2003 στην κατάκτηση του Κυπέλλου και το 2004 του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκείνο το καλοκαίρι μετακόμισε στην Τσέλσι η οποία έμπαινε στην χρυσή – στην κυριολεξία – εποχή του ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Επί των ημερών του Μουρίνιο, οι Μπλε κατέκτησαν το πρωτάθλημα στην Αγγλία δύο φορές (2005 και 2006), τελειώνοντας μισό αιώνα ανομβρίας από τίτλους. Ωστόσο το μεγάλο «εγώ» του Πορτογάλου δεν χωρούσε μαζί με το τεράστιο «εγώ» του Αμπράμοβιτς και έτσι, το 2007 ο Μουρίνιο αποχώρησε από την Τσέλσι.

Το καλοκαίρι του 2008 ανέλαβε την Ιντερ την οποία το 2010 οδήγησε στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ για να αποχωρήσει και από εκεί ώστε να υπογράψει ένα χρυσοφόρο συμβόλαιο στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η θητεία του στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου ωστόσο δεν υπήρξε το ίδιο επιτυχημένη και ο Πορτογάλος αποχώρησε πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να συναντήσει στο Στάμφορντ Μπριτζ τα αγαπημένα του παιδιά, και ιδίως τον αρχηγό Τζον Τέρι.