O Αιθίοπας Λελίσα Ντεσίσα Μπέντι ήταν ο νικητής του Μαραθωνίου της Βοστώνης το πρωί της Δευτέρας (ώρα Αμερικής), με τη Ρίτα Τζέπτου νικήτρια των γυναικών για δεύτερη φορά στην καριέρα της.

Οι δύο δρομείς τερμάτισαν περίπου μία ώρα προτού σημειωθούν οι εκρήξεις, οι οποίες έβαψαν τον φημισμένο Μαραθώνιο της Βοστώνης στο αίμα.

Ο Μπέντι, ο οποίος έτρεχε μόλις τον δεύτερο μαραθώνιο του (είχε κερδίσει λίγους μήνες νωρίτερα το Μαραθώνιο στο Ντουμπάι), είναι ένα 23χρονος Αιθίοπας τον οποίο προπόνησε ο νικητής του Μαραθωνίου της Βοστώνης του 2009 Ντερίμπα Μέργκα.

Ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε 2 ώρες, 10 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα, κατά τη διάρκεια μιας φαινομενικά ιδανικής ημέρας για τους δρομείς.

«Ο αγώνας ήταν μια χαρά για μένα» είπε. «Το κατηφορικό κομμάτι ήταν εύκολο, αλλά η ανηφόρα που ακολούθησε ήταν αρκετά δύσκολη».

Ο Μικά Κόγκο από την Κένυα ήρθε δεύτερος σε 2:10:27, ο Γκεμπρεντζιαμπχερ Γκεμπρεμαριαμ από την Αιθιοπία τρίτος σε 2:10:28.

Η Τζέπτου, 32 ετών με καταγωγή από την Κένυα που είχε ξανακερδίσει το 2006, τελείωσε σε 2 ώρες, 26 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα. Η Τζέπτου έπεσε στα γόνατα μετά τη διέλευση από τη γραμμή του τερματισμού και με μια χαρακτηριστική κίνηση των χεριών της έδειξε την ικανοποίησή της για την επίδοση , χωρίς καν να φαντάζεται τι θα ακολουθούσε ορισμένα λεπτά μετά, όταν έγιναν οι εκρήξεις.

Η χρονική απόσταση της Τζέπτου από τη δεύτερη νικήτρια ήταν 33 δευτερόλεπτα – διαφορά που κάνει τους διοργανωτές να μιλούν για άνετη νίκη, αφού τα τρία προηγούμενα χρόνια η πρώτη από τη δεύτερη θέση διέφεραν χρονικά κατά 3 μόλις δευτερόλεπτα.