Λένε ότι η τρίτη φορά είναι η φαρμακερή, αλλά αισίως οι γείτονές μας, οι Τούρκοι, διεκδικούν για πέμπτη φορά τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων!

Οι παταγώδεις αποτυχίες του παρελθόντος δεν φαίνεται να τους πτοούν και η αισιοδοξία είναι διάχυτη στην Τουρκία.

«Επιτέλους ήρθε η σειρά μας» είναι το σύνθημα που βγαίνει από τα χείλη των πιο αισιόδοξων στελεχών της Επιτροπής Διεκδίκησης αλλά και πολιτικών, ενώ υπάρχουν και οι εγκρατείς που θυμούνται ότι η Κωνσταντινούπολη συνήθως είτε έμενε έξω νωρίς από την Επιτροπή Αξιολόγησης ή όταν έφτανε στην τελική φάση έβγαινε νοκ άουτ από την πρώτη ή τη δεύτερη ψηφοφορία.

Αυτή τη φορά όμως έφτασε μέχρι την τελική τριάδα και οι πόλεις που έμειναν έξω προσέφεραν αίγλη (Ρώμη) ή και χρήμα (Ντόχα και Ντουμπάι).

Η ΔΟΕ δεν λύγισε από τα πετροδολάρια, αφού δεν ήθελε να μπλέξει όπως η ΦΙΦΑ που ακόμα κλυδωνίζεται από τις καταγγελίες δωροδοκίας (παραμένουν περισσότερο θεωρίες συνωμοσίας μέχρι στιγμής αφού δεν έχει αποδειχθεί κάτι) αξιωματούχων της από το Κατάρ για την ανάληψη του Μουντιάλ του 2022.

ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ. Η Κωνσταντινούπολη προκρίθηκε με Τόκιο και Μαδρίτη στην τελική τριάδα, όμως η ισπανική πρωτεύουσα θυμίζει… κουτσό άλογο. Μπορεί να έχει ήδη αρκετές εγκαταστάσεις έτοιμες προς χρήση (έστω με λίγη ανακαίνιση) αλλά η οικονομική καταστροφή επικρέμαται, καθώς η ανεργία είναι 27% και το δημόσιο χρέος πλησιάζει το 1 τρισ. ευρώ.

Το Τόκιο μπορεί να είναι το φαβορί για τους μπουκ, αφού έχει την εμπειρία από τη διοργάνωση του 1964 και αρκετές εγκαταστάσεις έτοιμες, αλλά οι Τούρκοι είναι μια νέα αγορά και στις νέες αγορές η ΔΟΕ δείχνει πάντα ενδιαφέρον.

ΧΡΗΜΑ. Επίσης, τα λεφτά ρέουν άφθονα στον αθλητισμό της τα τελευταία χρόνια, τόσο στις μεγάλες ολυμπιακές ομάδες που κατεβάζει στους αγώνες όσο και στο ποδόσφαιρο, όπου προσελκύει σημαντικούς αστέρες. Για το καλοκαίρι ακούγονται τα ονόματα των Ρόμπεν και Ζερβίνιο πως οδεύουν προς Τουρκία, ενώ Ντρογκμπά και Σνάιντερ βοήθησαν τη Γαλατάσαραϊ να φτάσει στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα η σύγκρουση με τη Ρεάλ Μαδρίτης την Τετάρτη υποκρύπτει και μια άτυπη κόντρα των δύο πόλεων λίγους μήνες πριν από τη σύγκρουσή τους στο Μπουένος Αϊρες.

Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η νικήτρια πόλη σε μια πολύ σημαντική σύνοδο της ΔΟΕ, αφού θα γίνει επίσης η εκλογή του νέου προέδρου της στη θέση του απερχόμενου Ζακ Ρογκ και θα οριστικοποιηθεί εάν θα βγει ή όχι από το ολυμπιακό πρόγραμμα η πάλη!

Οι Τούρκοι παρουσίασαν στην πρόσφατη επίσκεψη του κλιμακίου αξιολόγησης της ΔΟΕ το σύνθημα των αγώνων που ονειρεύονται: «Bridge Together».

«Η Κωνσταντινούπολη είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες», τόνισε ο υπουργός Νεότητας και Σπορ της χώρας Σουάτ Κίλιτς.

Η γέφυρα του Βοσπόρου που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία θα είναι το ισχυρό χαρτί που θα προβάλει η Τουρκία ως σλόγκαν στην τελική ευθεία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΕΣΤ. Οι Μεσογειακοί Αγώνες (που επρόκειτο να γίνουν σε Λάρισα και Βόλο) στη Μερσίνα στα τέλη Ιουνίου είναι ένα μεγάλο τεστ που μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά και απλά ας θυμηθούμε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στην απόφαση της ΔΟΕ το 1997 στη Λωζάννη, το εκπληκτικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που είχε φιλοξενήσει την ίδια χρονιά, νωρίτερα από την απόφαση, η Αθήνα, με εξαιρετικές μάλιστα τελετές έναρξης και λήξης.

Οι Τούρκοι μπροστά στη δόξα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι έτοιμοι να απαρνηθούν ακόμα και το Euro και έχουν εκφράσει την επιθυμία και προτίμησή τους, αν και ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί είχε σε πρώτη λίστα την Κωνσταντινούπολη ως διοργανώτρια των ημιτελικών και του τελικού του Euro του 2020 –η τελική φάση του αναμένεται να γίνει με διευρυμένο σχέδιο σε πολλές πόλεις.

Αν ο Αλλάχ πάντως δεν τα φέρει όπως περιμένουν και χάσουν τους Ολυμπιακούς στις 7 Σεπτεμβρίου, τέσσερις μέρες αργότερα λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων της ΟΥΕΦΑ για τους αγώνες του 2020. Αυτό θα χρυσώσει το χάπι της τυχόν αποτυχίας.