Στη γειτονιά των αγγέλων, βρίσκεται πλέον ο Γιώργος Κολοκυθάς, που βύθισε στο πένθος το ελληνικό μπάσκετ (και όχι μόνο) φεύγοντας από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου σε ηλικία 68 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Η απώλεια είναι τεράστια, αφού επρόκειτο για έναν εργάτη του μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε πιστά για δεκαετίες σχεδόν από όλα τα πόστα. Ενός λεπτού σιγή θα κρατηθεί σε όλους τους αγώνες της 19ης Αγωνιστικής ως ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν σπουδαίο του ελληνικού αθλητισμού.

Ο περίφημος «Μύτος» όπως ήταν το παρατσούκλι που τον συνόδευε από την εποχή που έπαιζε λόγω της μεγάλης του μύτης, ήταν από τους λάτρεις της εθνικής ομάδας. Αρχικά σαν παίκτης και μετά ως έφορος, γενικός αρχηγός, όλα.

Αλλωστε ήταν η «ψυχή» της γαλανόλευκης τα τελευταία χρόνια, όπου είχε την χαρά και την τύχη να ζήσει μαζί της μεγάλες στιγμές από τον πάγκο με κορυφαία τον άθλο του Βελιγραδίου το 2005 με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τότε που δεν άντεχε να βλέπει τα τελευταία δραματικά λεπτά του ημιτελικού με τη Γαλλία και είχε βγεί έξω από το γήπεδο για να καπνίσει νευρικά το πούρο του. Από τις αντιδράσεις των Σέρβων σεκιούριτι κατάλαβε πως η Ελλάδα είχε πετύχει τη μεγάλη ανατροπή και μπήκε ξανά περοχαρής για να γίνει ένα κουβάρι με τους παίκτες και τον αγαπημένο του προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη.

Ενας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ όλων των εποχών, ο Γιώργος Κολοκυθάς αγωνίστηκε στον Σπόρτινγκ και στον Παναθηναϊκό όπου μεγαλούργησε.

Με το Τριφύλλι κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972), ενώ το 1969 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και το 1972 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα σημείωσε 3.529 πόντους με ρεκόρ τους 51 την περίοδο 1966-1967. Τρεις χρονιές (1964, 1966 και 1967) αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος.

Μεγάλη καριέρα είχε και στην αγαπημένη του Εθνική Ελλάδος, όπου αγωνίστηκε σε 90 αγώνες πετυχαίνοντας 1807 πόντους.

Είχε 25 συμμετοχές σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την Εθνική όπου είχε σημειώσει συνολικά 492 πόντους (μ.ο. 19,7). Μάλιστα στη διοργάνωση του Ελσίνκι το 1967 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 206 πόντους (22.9 μ. ο.) και αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη διάκριση για Έλληνα παίκτη σε διεθνές επίπεδο.

Επανέλαβε το κατόρθωμά του δύο χρόνια αργότερα, στο Ευρωμπάσκετ του 1969 στην Καζέρτα με 159 πόντους (μ.ο. 22.7).

Αποχώρησε από την εθνική στις 4 Μαΐου του 1971 αφού πρώτα στο τελευταίο του παιχνίδι «φόρτωσε» το καλάθι των άτυχων Σκωτσέζων με 35 πόντους!

Μετά την καριέρα του ως αθλητής έγινε έφορος και στη συνέχεια πρόεδρος των εθνικών ομάδων.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, με αφορμή τον χαμό του Γιώργου Κολοκυθά, εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την λύπη της για τον θάνατο του.

«Σε βαρύ πένθος είναι η ΕΟΚ και το ελληνικό μπάσκετ, καθώς σήμερα το πρωί έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Γιώργος Κολοκυθάς. Ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που έχει αναδείξει το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και ένας άνθρωπος με συνεπή παρουσία και ενεργό ρόλο στο χώρο και στα διοικητικά της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Ο Κολοκυθάς γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1945. Αγωνίστηκε στον Σπόρτιγκ ως το 1966, οπότε και πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, στον οποίο αγωνίστηκε ως το 1973 κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972).Το 1969 αγωνίστηκε στα ημιτελικά του τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων, σημειώνοντας από 36 πόντους στον διπλό προημιτελικό απέναντι στην Μπενφίκα. Το 1972 έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το ατομικό του ρεκόρ σε έναν αγώνα είναι 51 πόντοι και σημειώθηκε την πρώτη του χρονιά ως παίκτης του Παναθηναϊκού (1966-67). Ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Ελλάδας το 1964, το 1966 και το 1967.

Ο Κολοκυθάς ήταν «στρατιώτης» για την Εθνική Ομάδα. Σε 90 αγώνες σημείωσε 1807 πόντους, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί σε ότι αφορά τα Ευρωμπάσκετ είναι 25 και 492 (19,7 πόντοι μέσο όρο). Ο Κολοκυθάς είναι ο πρώτος Έλληνας παίκτης που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε Ευρωμπάσκετ.Και όχι σε ένα, αλλά σε δύο: Το πρώτο ήταν το 1967 στο Ελσίνκι όπου είχε 22,9 πόντους μέσο όρο και το δεύτερο στην Καζέρτα με 22,7 πόντους μέσο όρο. Φρόντισε μάλιστα το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του με την Εθνική Ομάδα να είναι από καλύτερά του με τη γαλανόλευκη: Στις 4 Μαϊου 1971 σημείωσε 35 πόντους απέναντι στην Εθνική Σκωτίας.Το ΔΣ και οι εργαζόμενοι στην ΕΟΚ εκφράζουν τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Κολοκυθά…», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του τελευταίου σπιτιού του μεγάλου αυτού ανθρώπου του Γιώργου Κολοκυθά o οποίος ήταν επιστήθιος φίλος του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου.

Πλέον ο Γιώργος Κολοκυθάς θα μιλάει για το αγαπημένο του μπάσκετ με τα υπόλοιπα ινδάλματα του αθλήματος που «έφυγαν», όπως ο Φαίδωνας Ματθαίου, ο Ανέστης Πεταλίδης, ο Αντώνης Χρηστέας και τόσοι άλλοι που μας λείπουν και έχουν αφήσει δυσαναπλήρωτο κενό.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.