Αν και θύμισε την πρωινή καταιγίδα στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα του με την ισπανική Κάχα Λαμποράλ, στο τέλος τα έκανε μούσκεμα !

Ο λόγος για τον Ολυμπιακό που με καταιγιστική εμφάνιση ξεκαθάρισε από το πρώτο λεπτό τον νικητή της συνάντησης, αλλά λόγω επιπολαιότητας στο φινάλε πέταξε στα σκουπίδια την πολύτιμη διαφορά του +9 που θα του έδινε πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας και την οποία κρατούσε μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα στα χέρια του.

Οι Πειραιώτες αν και προηγήθηκαν ακόμα και με 20 πόντους (78-58 στο 37’) στη συνέχεια έπαθαν μπλακ άουτ και επέτρεψαν στους Βάσκους να μειώσουν στο τελικό 82-74, σκορ ακριβώς ίδιο με αυτό που είχε χάσει η ελληνική ομάδα στη Βιτόρια. Αφήνοντας έτσι μια γλυκόπικρη γεύση στους οπαδούς του.

Ομως κακά τα ψέματα, αν ο Ολυμπιακός συνεχίσει να έχει απόδοση όπως αυτή της Παρασκευής δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ισοβαθμήσει με τους Ισπανούς.

Πλέον η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ανέβηκε στην 3η θέση του ομίλου και ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον ακόμα και για πλασάρισμα στην πρώτη δυάδα που δίνει και πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ.

Βραχυκύκλωσαν οι Βάσκοι

Η πιεστική άμυνα που εφάρμοσαν από την αρχή οι γηπεδούχοι, βραχυκύκλωσε τους Βάσκους και αποθέωσε ουσιαστικά το αυθεντικό ταλέντο του Κώστα Παπανικολάου.

Ο νεαρός σόουμαν (που με το εκπληκτικό κόψιμο που έκανε στον Ερτέλ μπήκε σίγουρα στα χάιλαιτς της εβδομάδας για την Ευρωλίγκα) πρόσφερε πλούσιο θέαμα, με τάπες, τρίποντα, θεαματικά ντράιβ, κλεψίματα και κυρίως σκυλίσια άμυνα, εκεί που «εξαφάνισε» τον Νοτσιόνι ένα από τα πιο δυνατά όπλα των φιλοξενουμένων.

«Κρίμα γιατί στο φινάλε απογοητεύσαμε λίγο τους εαυτούς μας επειδή χάσαμε τη διαφορά. Όταν προηγείσαι με τέτοια διαφορά, λίγο πριν τελειώσει το παιχνίδι ίσως σκέφτεσαι κάπου ότι όλα έχουν τελειώσει και το μυαλό χαλαρώνει. Κανείς μας δεν ήθελε να συμβεί αυτό» τόνισε ο κορυφαίος παίκτης του αγώνα Κώστας Παπανικολάου, που είχε ταλαιπωρηθεί από γαστρεντερίτιδα.

«Ασχολούμαστε με τη δική μας ομάδα και το πώς θα κερδίσουμε τα παιχνίδια που έχουν μείνει από εδώ και πέρα και δεν θα βγάλουμε μολύβι και χαρτί για να δούμε το συντελεστή πόντων. Αλλωστε σεβόμαστε, αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν αντίπαλο σε καμία έδρα» πρόσθεσε.

Που να ήταν και καλά δηλαδή…

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα με άμυνα στα 3/4του γηπέδου υποχρέωσαν τους παίκτες της Κάχα να υποπέσουν σε 5 λάθη στο πρώτο πεντάλεπτο (και 22 συνολικά στο παιχνίδι).

Ετσι ουσιαστικά τους «χτύπησε» με τα δικά τους όπλα, δεδομένου ότι περιόρισε τους αιφνιδιασμούς (μόλις 2/6 είχαν στο 34’ οι Βάσκοι) που είναι η σπεσιαλιτέ τους, αλλά και το περιφερειακό σουτ (οι φιλοξενούμενοι είχαν μόλις 3/9 τρίποντα στο πρώτο μέρος, δηλαδή 33%).

Αντίθετα ο Ολυμπιακός έβγαλε και αιφνιδιασμούς (8/14), αλλά και τρομερή ενέργεια με άμυνα για όσκαρ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα (μόλις 27 πόντους στο ημίχρονο και 54 στο 34’ είχαν οι παίκτες του Τάμπακ).

Αν μάλιστα ήταν λίγο πιο εύστοχος στην περιφέρεια (3/11 τρ. στο πρώτο μέρος) θα είχε τελειώσει και το θέμα της διαφοράς από πολύ νωρίς, χωρίς να παιχτεί στη ρώσικη ρουλέτα στο τέλος.

Ομως το υπερβολικό χαλάρωμα και ο μοιραίος Πέρο Αντιτς (δύο λάθη και 0/2 βολές στα τελευταία 50’’) έδωσαν την ευκαιρία στον Ερτέλ να κατεβάσει τελικά τη διαφορά στους 8 πόντους, όσους ακριβώς είχε νικήσει η ομάδα του στη Βιτόρια.

Ξέσπασε στις καρέκλες

Ο Παπανικολάου μπορεί να ήταν η κινητήρια δύναμη του Ολυμπιακού, αλλά ο Εϊσι Λο ήταν ο εκτελεστής με 18 πόντους με τον εορτάζοντα Πρίντεζη (είχε γενέθλια, κλείνοντας τα 27) να προσθέτει 11 και τον Σπανούλη να μένει μετά από καιρό σε μονοψήφιο αριθμό πόντων, λογικά όμως αφού προφυλάχτηκε από τον (επίσης ασθενή) Γιώργο Μπαρτζώκα λόγω της ίωσης που τον ταλαιπώρησε.

Ο αρχηγός έπαιξε μόλις 23 λεπτά και στο φινάλε ξέσπασε στις καρέκλες, λόγω της χαμένης διαφοράς.

«Δεν στεκόμαστε τόσο στη διαφορά καθώς μετράει η νίκη και η εμφάνιση που ήταν πολύ καλή. Η άμυνα μας έδωσε τη νίκη και αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσήλωσή τους σε αυτόν τον τομέα» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας που σίγουρα θα συζητήσει το πάθημα, το οποίο λογικά δεν θα στοιχίσει, με το σερί 11-2 των Βάσκων στο τελευταίο λεπτό.

Μάλιστα οι φιλοξενούμενοι που είχαν μόλις 33% έξω από τα 6.75 στο πρώτο εικοσάλεπτο έφτασαν στο 53% με 7/10 τρίποντα στο δεύτερο μέρος.

Και να φανταστεί κανείς ότι ο Ολυμπιακός είχε τη διαφορά σχεδόν συνέχεια κοντά στους 20 πόντους (32-14 στο 16’, 54-36 στο 24’).

«Παίκτες με χαρακτήρα»

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα μετά την ήττα από τη Σιένα. Είναι αδύνατο να παραμείνεις σε υψηλό ρυθμό με τόσα ματς. Είναι πολλές οι καλές ομάδες και αν δεν βρεθείς σε πολύ καλή μέρα θα χάσεις. Εγιναν και πολλά σε εκείνο το ματς με το χρονόμετρο. Έχουμε το ρεκόρ των σερί νικών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, αλλά και αυτό που έχουμε καλό είναι…» πρόσθεσε ο έλληνας τεχνικός.

«Έχουμε παίκτες με χαρακτήρα, νικητές που συγκεντρώνονται στον ομαδικό στόχο και αυτό μας κάνει ανταγωνιστικούς και στη φετινή διοργάνωση» κατέληξε.

Ο ομόλογός του στην Κάχα, Γιάν Τάμπακ παραδέχτηκε: «Πρέπει να ανακτήσουμε τη συγκέντρωσή μας και την ενέργεια που δείχναμε στις αρχές του τοπ-16. Αν δεν το κάνουμε απλά δεν θα είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί».

Θετικός μετά από καιρό ο Πάουελ, ενώ ο Πέρκινς πήρε την πρώτη γεύση από το γεμάτο ΣΕΦ χωρίς να είναι στη δωδεκάδα, αφού καλά καλά δεν έχει μάθει ακόμα τα ονόματα των συμπαικτών του.

Ολυμπιακός: (23/44διπ.,8/21τρ.,12/19β.,23-5ρ.): Χάινς 4 (4ριμπ), Λο 18 (4/7διπ., 2/2τριπ,4/5β., 2-0 ρ. , 3ασ), Άντιτς 8 (1), Σπανούλης 9 (1τριπ, 5ασ), Περπέρογλου 9 (3/5διπ., 1/4τρ.), Σερμαντίνι 3, Σλούκας 9 (2/2 διπ., 1/2τρ., 2/2β.), Πάουελ 2, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 11 (1), Παπανικολάου 9 (3/5 διπ., 1/1τρ., 3-0ρ., 3 ασιστ, 3 κλεψ.), Κατσίβελης.

Κάχα Λαμποράλ: (18/34δ.,10/19τρ.,8/15β.,30-4ρ.): Κουκ 3 (1), Νοτσιόνι 7, Μ.Μπιέλιτσα, Καμπέθας, Σαν Εμετέριο 7 (1τριπ, 6ριμπ), Πλέις 2, Ερτέλ 16 (4/4τριπ), Λάμπε 12 (1), Ν.Μπιέλιτσα 12 (1), Κουζέρ 15 (2).

Στα άλλα παιχνίδια του ομίλου του Ολυμπιακού:

Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Μπαρτσελόνα 60-99, Μακάμπι Τελ Αβίβ-Σιένα 92-61, Χίμκι-Μπεσίκτας 87-56.

Η βαθμολογία του ΣΤ’ ομίλου (σε 8 αγώνες): Μπαρτσελόνα 15, Σιένα 14, Ολυμπιακός και Χίμκι 13, Κάχα Λαμποράλ 12, Μακάμπι Τελ Αβίβ 11, Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ 10, Μπεσίκτας 8.

Στον Ε’ όμιλο είχαμε τα αποτελέσματα:

Ζαλγκίρις Κάουνας-Παναθηναϊκός 73-78, Μπάμπεργκ-Ουνικάχα Μάλαγα 65-68, Αναντολού Εφές-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 63-60, Ρεάλ Μαδρίτης-Άλμπα Βερολίνου 77-72.

Βαθμολογία: (σε 8 αγώνες): Ρεάλ Μαδρίτης και Αναντολού Εφές 15, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Παναθηναϊκός 13, Μάλαγα 12, Ζαλγκίρις Κάουνας 11, Αλμπα Βερολίνου 9, Μπάμπεργκ 8.