Παρίσι, Θεσσαλονίκη, Μπολόνια, Αθήνα, Βερολίνο, Βαρκελώνη και… Κάουνας! Αν μπορεί να τοποθετηθεί μια πόλη, δίπλα στις έξι πόλεις-σταθμούς στην χρυσή ιστορία του Παναθηναϊκού, αυτή είναι η πρωτεύουσα του λιθουανικού μπάσκετ!

Εκεί oπου την Πέμπτη (21.45 ΕΤ1) ο Παναθηναϊκός της «νέας εποχής» αναζητά μια ακόμη νίκη για να βάλει το νερό στο αυλάκι της πρόκρισης στα προημιτελικά της Euroleague. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, ύστερα από ένα κοπιαστικό ταξίδι που ξεκίνησε τα άγρια χαράματα, έφθασε μετά δύο πτήσεις και μια διαδρομή (Βίλνιους-Κάουνας) με πούλμαν στο Κάουνας, από ξεκίνησε τις μισές πορείες του προς τα ευρωπαϊκά τρόπαια.

Εκεί έδωσε τον… κλώτσο στην ανέμη του για να αρχινίσει το «παραμύθι» του πρώτου ευρωπαϊκού το 1996 στο Παρίσι, αλλά το ίδιο συνέβη για το δεύτερο τρόπαιο το 2000 στη Θεσσαλονίκη και για το 5ο στο Βερολίνο το 2009! Τρεις τίτλοι –από τους έξι συνολικά του ΠΑΟ- είχαν αφετηρία το Κάουνας και το παλιό γήπεδο της ιστορικής Ζαλγκίρις. Εκεί που ο σούπερ-σταρ του ΝΒΑ, Ντομινίκ Ούιλκινς έκανε την πρώτη, από τις πολλές αρχικά, χαμηλές πτήσεις του και είχε τότε δικαιολογηθεί χρεώνοντας την στο «σκληρό παρκέ», εκεί που ανέτειλε το αστέρι του τεράστιου Άρβιντας Σαμπόνις, εκεί που έβρισκες τις μοναδικές σε όλη την Ευρώπη σόμπες οροφής για να ζεσταίνεται η σάλα τις κρύες βραδιές της Λιθουανίας.

Εκεί θέλει αύριο ο Παναθηναϊκός να ζεστάνει το όνειρο της πρόκρισης στο TOP8. Σύμμαχος στην επιβλητική και υπερσύγχρονη «Ζαλγκίριο Αρένα» η εκπληκτική παράδοση των Πράσινων, που μετρούν 14 νίκες σε 15 ματς με την ομάδα του Πλάθα. Η μοναδική ήττα τους χρονολογείται πριν από 3.394 ημέρες. Στις 6 Νοεμβρίου 2003 ο Παναθηναϊκός γνώρισε την πρώτη και τελευταία του ήττα από την Ζαλγκίρις. Έκτοτε έχει 8-0, ενώ στο Κάουνας η καταμέτρηση έχει φθάσει στο 6-1 (συνολικά 14-1).

«Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και για τις δύο ομάδες, αλλά έχουμε δείξει ότι εκτός έδρας είμαστε συγκεντρωμένοι. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα κλειστό παιχνίδι με πολλή τακτική, το οποίο θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Έχουμε κλείσει τον πρώτο γύρο με 4 νίκες και 3 ήττες. Δεν είναι αυτό που θα θέλαμε, αλλά υπό τις συνθήκες που έγινε παίζοντας ουσιαστικά έναν γύρο χωρίς τον Διαμαντίδη και τον Σχορτσιανίτη, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Έκαναν μεγάλη προσπάθεια τα άλλα παιδιά για να είναι ο Παναθηναϊκός μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης. Θα πρέπει να προσέχουμε κάθε κατοχή μπάλας, να βλέπουμε κάθε φάση ξεχωριστά και να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό το παιχνίδι και όχι στη συνέχεια» σχολίασε κατά την αναχώρηση της αποστολής ο προπονητής των κυπελλούχων Ελλάδας, Αργύρης Πεδουλάκης, που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, αντίθετα με τον Πλάθα που μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Ιμπραήμ Τζάαμπερ δεν μπορεί να υπολογίζει τον πολύπειρο Γιανκούνας, λόγω τραυματισμού.

Απώλειες ο ΠΑΟ δεν έχει. Δεν έχει όμως ούτε προσθήκες για το ματς της Πέμπτης (21/2) και όσα έπονται αυτού, καθώς ούτε η προσπάθεια απόκτησης του Αντώνη Φώτση ευοδώθηκε και επίσης δεν βρέθηκε αξιόλογη λύση για την ενίσχυση των γκαρντ όπου οι Πράσινοι παρουσιάζουν αδυναμίες.

Ακόμη κι έτσι όμως ο Παναθηναϊκός οφείλει να μην παρουσιάσει στην «Ζαλγκίριο Αρένα» αδυναμίες στον τομέα των ριμπάουντ, όπου η Ζαλγκίρις με 83 επιθετικά έχει την 3η καλύτερη επίδοση και ακόμη θα πρέπει να περιορίσει τους πόντους των γηπεδούχων ύστερα από πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς. Με κινητήριο μοχλό τον απρόβλεπτο Κροάτη, Μάρκο Πόποβιτς, η Ζαλγκίρις τρέχει στο ανοικτό γήπεδο κι αυτός είναι ο λόγος που με 100 λάθη είναι 3η και στη συγκεκριμένη κατηγορία της στατιστικής.

«Είναι μια πολύ καλή ομάδα και ο αγώνας είναι πολύ σημαντικός και για τις δύο ομάδες, καθώς σε μεγάλο βαθμό μπορεί να κρίνει πολλά για το ποια ομάδα θα προχωρήσει στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Θα είναι ένα πολύ δύσκολο και δυνατό παιχνίδι. Ξέρουμε ότι θα απουσιάζει ο Γιανκούνας, ο οποίος είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για τη Ζαλγκίρις, αλλά αυτό δεν μειώνει τη δυσκολία της αναμέτρησης» τόνισε ο Γιόνας Μασιούλις που πέρασε τέσσερα χρόνια στην Ζαλγκίρις, με τη φανέλα της οποίας έχει κατακτήσει 5 τίτλους. «Θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μπορέσουμε να φτάσουμε στη νίκη. Καθοριστικός παράγοντας για αυτό θα είναι ο ρυθμός, αλλά και ο έλεγχος των συναισθημάτων στη διάρκεια της αναμέτρησης. Όπως και το ξεκίνημα. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε ένα δυνατό ξεκίνημα στη Ζαλγκίρις, γιατί τότε θα μπει ακόμη πιο εύκολα στην εξίσωση ο κόσμος, σε ένα γήπεδο το οποίο σπάνια δεν είναι γεμάτο» τόνισε ο Λιθουανός άσος του Παναθηναϊκού.

***Δέκα ημέρες μετά το πρόσφατο ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα της Α1ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ κάλεσε σε απολογία τον πρόεδρο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί το πρωί της Πέμπτης (21/2, 09.30) καταθέτοντας υπόμνημα. Σύμφωνα με τις συμπληρωματικές εκθέσεις των διαιτητών, Γιώργου Τανατζή, Τάσου Πηλοϊδη και Ηλία Κορομηλά, ο ιδιοκτήτης της Πράσινης ΚΑΕ τούς επισκέφτηκε μετά το τέλος του ντέρμπι και μεταξύ άλλων τούς είπε: «Αυτό που κάνατε σήμερα είναι μεγάλη αλητεία, να ξέρετε ότι ο εφευρέτης της αλητείας είμαι εγώ και αυτό θα το βρείτε μπροστά σας και δεν με νοιάζει αν το γράψετε».