«Είναι μόνο η αρχή του Μπαλοτέλι που ξεκίνησε να σκοράρει» ήταν το σχόλιο του προπονητή του Τσέζαρε Πραντέλι, με τον επιθετικό να μιλάει για τη σπουδαιότερη νύχτα στη ζωή του.

Η νίκη της Ιταλίας με σκορ 2-1, που την έφερε στον τελικό του Euro όπου θα αντιμετωπίσει μεθαύριο την Ισπανία, είχε τη φινέτσα των Ατζούρι. Μιας ομάδας που έπαιξε μοντέρνο και ποιοτικό ποδόσφαιρο, με δύο και τρεις πάσες βρισκόταν απέναντι στον Νόιερ και που εντέλει, αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα του Γκάρι Λίνεκερ: ότι «το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που παίζεται από 22 ποδοσφαιριστές και νικάει η Γερμανία»! Η ομάδα του Γιόαχιμ Λεβ, που μετρούσε 15 σερί νίκες, είχε βαφτιστεί από κάποιους (πρόωρα) φαβορί για την αναμέτρηση.

«ΣΕΒΑΣΜΟ»

Στον αγωνιστικό χώρο, βέβαια, χρειάστηκαν μόλις 36′ λεπτά (στο 20′ το 1-0 με κεφαλιά) και δύο εξαιρετικά γκολ του Μάριο Μπαλοτέλι για να θυμηθούν οι φίλοι του ποδοσφαίρου ότι η Ιταλία είναι ο κακός δαίμονας της Γερμανίας, καθώς δεν έχουν ηττηθεί ποτέ σε τελικές φάσεις Euro και Μουντιάλ (8η φορά φέτος)!

«Σεβασμό στην Ιταλία» ήταν η απάντηση του Τσέζαρε Πραντέλι, του ανήσυχου προπονητή στον πάγκο, που έχει συνάμα και τον δύσκολο ρόλο να παραβλέψει τα σχόλια του Μπαλοτέλι σε περιπτώσεις όπως η χθεσινή, που χρειάστηκε να τον κάνει αλλαγή. Ο επιθετικός υπέστη κράμπα, έμεινε για λίγο στο έδαφος, ενώ είχε δει ήδη την κίτρινη κάρτα επειδή έβγαλε τη φανέλα μετά τον πανηγυρισμό στο 2ο γκολ, ένα βολέ με το οποίο άφησε άγαλμα τον Νόιερ! Φάνηκε να λέει διάφορα στον προπονητή του στο 70′ όταν έγινε αλλαγή από τον Ντι Νατάλε, ωστόσο ο Πραντέλι προσπάθησε να τον προφυλάξει ενόψει τελικού.

Ο ΠΙΡΛΟ

Η Ιταλία με τον Πίρλο να είναι ο μαέστρος στον χώρο του κέντρου (αναδείχτηκε και πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής) και σωστή αλληλοκάλυψη, κάλυψε διαδρόμους, αναγκάζοντας τους Γερμανούς να παρουσιάσουν ένα ξεπερασμένο στυλ παιχνιδιού. Δεν εκμεταλλεύτηκαν δύο μαζεμένα λάθη του Μπουφόν στην αρχή του αγώνα και το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν σε 2-1 στο 90’+2′ με πέναλτι του Οζίλ σε χέρι του Μπαλτσαρέτι. Και στα δύο υπόλοιπα λεπτά με τον Νόιερ να παίζει… μπακότερμα έψαξαν χωρίς αποτέλεσμα το θαύμα. «Δείξαμε ότι έχουμε μεγάλη καρδιά στο δεύτερο ημίχρονο» είπε ο Λεβ, που έκανε λόγο για κρίσιμα λάθη στα γκολ των Ιταλών.

Στο ενδιάμεσο, βέβαια, ο 34χρονος Τζιανλουίτζι Μπουφόν είχε καταφέρει όχι μόνο να βρει την αγωνιστική του φόρμα, αποκρούοντας όσες φορές χρειάστηκε να επέμβει, αλλά έβγαλε και ένα φάουλ του νεοεισερχόμενου Ρόις στο 62′ διώχνοντας εντυπωσιακά, με την μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι!

Διαιτητής: Λανουά. Κίτρινες: Μπαλοτέλι, Χούμελς, Μπονούτσι, Ντε Ρόσι, Μότα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νόιερ, Τζερόμ Μπόατενγκ (71′ Μίλερ), Χούμελς, Μπάντστουμπερ, Λαμ, Κεντίρα, Σβάινσταϊγκερ, Μεσούτ Οζίλ, Κρόος, Ποντόλσκι (46′ Ρόις), Γκόμεζ (46′ Κλόζε).
ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Μπαλτζαρέτι, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Πίρλο, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο (64′ Μότα), Κασάνο (58′ Ντιαμάντι), Μπαλοτέλι (70′ Ντι Νατάλε).

Γερμανία – Ιταλία 1-2 (goals)

Γερμανία – Ιταλία 1-2 (highlights)