Οι παίκτες του Πεπ Γκουαρντιόλα φρόντισαν με την απόδοσή τους να μη γίνει αισθητή η απουσία του τσιγάρου για τους φανατικούς καπνιστές προσφέροντας θέαμα υψηλών απαιτήσεων.

«Κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος και σε θέματα υγείας». Με αυτό το σύνθημα οι επικεφαλής της Μπαρτσελόνα και προσωπικά ο Πεπ Γκουαρντιόλα κατάφεραν να εξορίσουν το κάπνισμα από το «Καμπ Νου» και όλους τους αθλητικούς χώρους του συλλόγου. Στο χθεσινό παιχνίδι με την Οσασούνα γράφτηκε ιστορία στο ισπανικό ποδόσφαιρο, αφού για πρώτη φορά δεν επετράπη στους φιλάθλους να ανάψουν τσιγάρο.

Πρόκειται για την εφαρμογή της απόφασης που έλαβαν με μεγάλη πλειοψηφία τα μέλη των Μπλαουγκράνα στη συνέλευση της 24ης Σεπτεμβρίου. Η πρόταση να απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους αθλητικούς χώρους της ομάδας και φυσικά στις εξέδρες του «Καμπ Νου» συγκέντρωσε 538 ψήφους έναντι 89 που ψήφισαν κατά και 38 λευκών.

Από το 1957 που το «Καμπ Νου» άνοιξε τις πόρτες του στους φιλάθλους η χθεσινή ημέρα ήταν η πρώτη όπου από τις εξέδρες του δεν αναδυόταν ο ενοχλητικός καπνός των τσιγάρων.

Ολοι οι φίλαθλοι ήταν φυσικά ενημερωμένοι για το νέο μέτρο καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η Μπαρτσελόνα είχε φροντίσει με μεγάλη καμπάνια να τους καταστήσει σαφές ότι στο εξής οι καπνιστές πρέπει να αφήνουν τον «φίλο» τους εκτός γηπέδου.

Οι υπάλληλοι του συλλόγου είχαν εντολή να κάνουν συστάσεις σε όσους επιχειρούσαν να παραβούν τον νέο κανονισμό, ενώ για όσους αντιδρούσαν οι εντολές ήταν να αποβληθούν από το γήπεδο. Οσοι εντοπιστούν για δεύτερη φορά να καπνίζουν θα τους κρατείται η ταυτότητα μέλους και θα οδηγούνται στην αρμόδια πειθαρχική επιτροπή.

«Δεν πρόκειται για τιμωρία των καπνιστών, αλλά για την προστασία του πιο πολύτιμου αγαθού των ανθρώπων, της υγείας τους», είχε εξηγήσει στον Τύπο ο διευθυντής σε θέματα υγείας της Μπαρτσελόνα Τζόρντι Μονές όταν ξεκινούσε η καμπάνια για την «άκαπνη Μπαρτσελόνα» πέρυσι τον Μάρτιο.

«Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με την υγεία τους, όχι όμως και με των άλλων. Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα το κάπνισμα και για τους παθητικούς καπνιστές. Για το 9% των θανάτων σε όλο τον κόσμο ευθύνεται το τσιγάρο, ενώ στην Καταλωνία κάθε μέρα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του εξαιτίας του», είχε τονίσει ο Μονές.

Η UEFA αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει το κάπνισμα στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες του Euro, ενώ η τάση δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια θα απαγορευτεί σε όλους τους αθλητικούς χώρους.

Σε ρυθμό προπόνησης η Μπαρτσελόνα νίκησε για τη φάση των 16 του Κυπέλλου 4-0 την Οσασούνα, με τους Φάμπρεγας και Μέσι να σημειώνουν από δύο υπέροχα γκολ. Ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη και αν η Μπάρτσα προκριθεί θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ, αν η Βασίλισσα ξεπεράσει τη Μάλαγα.

Σύμφωνα με έρευνα εταιρείας συμβούλων, στη Βραζιλία η αξία των παικτών της Μπάρτσα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των παικτών της Εθνικής Βραζιλίας (611 εκατ. έναντι 442 εκατ. ευρώ).