ΝΤΟΝΕΤΣΚ «Ελλάς ολέ- ολέ, δεν σταματώ να τραγουδώ ποτέ». Το σύνθημα που ακούστηκε για πρώτη φορά στο Εuro 2004, σε εκείνο το υπέροχο καλοκαίρι στην Πορτογαλία, θα ακουστεί σε λίγους μήνες και στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Με το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, η καλύτερη Εθνική στην προκριματική φάση του Μουντιάλ, πήρε με το σπαθί της τη νίκη- εισιτήριο (1-0) για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη από 11 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου 2010, βάζοντας στο… ψυγείο τους ήδη «παγωμένους» Ουκρανούς.

Το 100ό παιχνίδι του στον πάγκο της Εθνικής ήταν γούρικο και για τον Ότο Ρεχάγκελ, αφού πέτυχε έναν ακόμη ανεκπλήρωτο στόχο της καριέρας του: Τη συμμετοχή του σε ένα Μουντιάλ.

Η ελληνική ομάδα κράτησε τα καλύτερα για το τελευταίο της παιχνίδι σε αυτήν την περιπέτειά της στην προκριματική φάση. Έχασε την απευθείας πρόκριση στη Νότια Αφρική ύστερα από δύο ήττες με την Ελβετία και ισάριθμα άσχημα (αγωνιστικά) παιχνίδια, αλλά χτες στο παγωμένο Ντόνετσκ αποζημίωσε όλους όσους πιστεύουν σε αυτή. Αυτούς που βρέθηκαν δίπλα της όταν πατούσε στην κορυφή της Ευρώπης, αυτούς που ξεχύθηκαν στους δρόμους όταν κατέκτησε το Εuro, αυτούς που ήδη κάνουν όνειρα για τη Νότια Αφρική. Φτιαγμένη από ατσάλι, η Εθνική έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα, θυμίζοντας την ομάδα της Πορτογαλίας. Αμύνθηκε με υποδειγματικό τρόπο, είχε σύμμαχο (όπου της χρειάστηκε) την τύχη και πέτυχε αυτό, που μετά το 0-0 του περασμένου Σαββάτου στο ΟΑΚΑ έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολο: Την εκτός έδρας νίκη, εκεί που όλοι την είχαν ξεγραμμένη.

Η αλήθεια είναι πως τόσο καλό παιχνίδι από την Εθνική είχαμε να το δούμε από την Κωνσταντινούπολη, το 2007, όταν νικούσε (με γκολ του Γιάννη Αμανατίδη που δυστυχώς μάλλον χάνει το Μουντιάλ) την Τουρκία και εξασφάλιζε τη συμμετοχή της στην τελική φάση του Εuro 2008. Η Εθνική χτες ήταν – επιτέλους- ομάδα, με όλη τη σημασία της λέξης. Κυριάρχησε στη μεσαία γραμμή και την άμυνα, έκλεισε τους διαδρόμους προς την εστία του Αλέξανδρου Τζόρβα ενώ χτύπησε στις αντεπιθέσεις. Σε μια από αυτές, από υπέροχη κάθετη πάσα του Γιώργου Σαμαρά στο 29ο λεπτό, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με άψογο αριστερό πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Πιάτοφ, βάζοντας με αυτό το γκολ τη σφραγίδα στο εισιτήριο για το Μουντιάλ.

Για να δικαιωθεί ο Κώστας Κατσουράνης που φώναζε τον τελευταίο καιρό πως «το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει την πολυτέλεια να λέει «όχι» στη συμμετοχή του σε μια μεγάλη διοργάνωση». Οι ποδοσφαιριστές του Ότο Ρεχάγκελ έκαναν χτες την υπέρβαση. Περιόρισαν τους Ουκρανούς μακριά από την εστία του Τζόρβα (χτες ήταν υπέροχος και έδειξε πως δικαίως θεωρείται ο διάδοχος του Αντώνη Νικοπολίδη), είχε πολύ καλή λειτουργία στη μεσαία γραμμή, οι παίκτες ήταν βγαλμένοι από την ταινία «300», του Λεωνίδα, και τα έδωσαν όλα. Είχαν απαράμιλλο πάθος. Κυνηγούσαν διαρκώς την μπάλα όπου κι αν βρισκόταν. Σε κάθε Ουκρανό που βρισκόταν στην επίθεση, δίπλα του υπήρχαν δύο ή και τρεις παίκτες που μαρκάριζαν. Είχαν δύναμη, πάθος, πείσμα, πίστη στον στόχο, κατάλληλες τοποθετήσεις ενώ, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τη συγκινητική προσπάθεια των Πλιάτσικα και Μόρα, που αγωνίστηκαν τραυματίες στα τελευταία 10-15 λεπτά. Αλλά ούτε και την ψυχή του Παπασταθόπουλου ο οποίος τραυματίστηκε στο πρώτο μέρος, βγήκε για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ξαναμπήκε γιατί δεν ήθελε να χάσει ένα τέτοιο ματς αλλά δεν τα κατάφερε και αποχώρησε.

ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ ΕΘΝΙΚΗ

Ναι, αυτή ήταν Εθνική ομάδα. Και σε αυτήν αξίζουν όλα τα μπράβο και τα συγχαρητήρια. Σε όλους τους διεθνείς και τον Ότο Ρεχάγκελ. Γιατί δεν είναι μόνο η νίκη και η πρόκριση στο Μουντιάλ που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Είναι οι παίκτες που κέρδισε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε αυτήν την προκριματική φάση. Στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό, αν αναλογιστούμε την λειψανδρία που υπάρχει στο ποδόσφαιρό μας. Μετράμε λοιπόν; Τζόρβας, Μόρας, Παπασταθόπουλος, Σπυρόπουλος, Σαλπιγγίδης, Γκέκας, Πλιάτσικας, Σαμαράς αλλά και οι τραυματίες Τοροσίδης και Αβραάμ Παπαδόπουλος που δεν ήταν στην αποστολή.

Διαιτητής: Ολεγκάριο Μπενκερένσα (Πορτογάλος).

Κίτρινες: Γιαρμολένκο (Ουκρανία)/ Κατσουράνης, Βύντρα, Κυργιάκος (Ελλάδα).

Ουκρανία:Πιάτοφ, Κόμπιν, Κατσέριντι, Κούτσερ, Ρακίτσκι, Τίμοστσουκ, Μίχαλικ (65΄ Γκάι), Αλίεφ (56΄ Σελέζνοφ), Γιαρμολένκο (69΄ Σέφτσουκ), Σεφτσένκο, Μιλέφσκι.

Ελλάδα:Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (29΄ λ.τρ. Πλιάτσικας), Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Καραγκούνης, Σαμαράς (63΄ Γκέκας), Χαριστέας (71΄ Τζιόλης).

Ουκρανία – Ελλάδα 0-1

}}

}}

Τώρα που περάσαμε, ας είμαστε ενωμένοι

«Δεν μπορώ να εξωτερικεύσω τα συναισθήματά μου. Δεν έχω καταλάβει τι έχουμε καταφέρει. Είναι ένα όνειρο ζωής. Το καλοκαίρι θα είμαστε στο Μουντιάλ. Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι όχι μόνο εμείς οι παίκτες αλλά όλοι». Αυτό τόνισε μετά το τέλος του αγώνα ο Βαγγέλης Μόρας, ο οποίος αναφερόμενος στον τραυματισμό του επεσήμανε: «Ήταν ό,τι χειρότερο, δεν θα ήθελα να είχα πρόβλημα στο γόνατο. Δεν ήξερα τι να σκεφτώ, αν θα έπρεπε να βγω ή να μείνω να βοηθήσω. Θα το έκανε ο καθένας αυτό που έκανα, ειδικά σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Εύχομαι να μην είναι κάτι σοβαρό γιατί δεν θέλω να μείνω εκτός». Ο Βαγγέλης Μόρας δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου ύστερα από αυτήν την επιτυχία. «Δεν νομίζω ότι η επιτυχία της Εθνικής θα μπορεί να βελτιώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αφού δεν άλλαξε όταν πήρε το Ευρωπαϊκό, δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάτι τώρα».

«Μας υποτιμήσατε άλλη μία φορά», τόνισε ο Γιώργος Καραγκούνης. Και συνέχισε: «Πεισμώσαμε. Δεν μας πίστευε κανένας και μέσα στο παιχνίδι είχαμε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Ήρθαμε για να δώσουμε ό,τι έχουμε, κάτι που άλλες φορές δεν το δείχναμε».

«Αυτό που πετύχαμε είναι κάτι απερίγραπτο. Είναι μια μεγάλη διοργάνωση και είμαστε όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι που θα πάμε σε αυτή», είπε ο Φάνης Γκέκας.

«Δεν περιγράφεται με λέξεις αυτό που καταφέραμε», επεσήμανε ο Γιώργος Σαμαράς.

Στις 4 Δεκεμβρίου η κλήρωση

Στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Κέιπ Τάουν θα γίνουν γνωστοί οι αντίπαλοι της εθνικής μας ομάδας στην τελική φάση του 19ου παγκοσμίου κυπέλλου, στις 4 Δεκεμβρίου. Από τις 32 φιναλίστ η διοργανώτρια Νότια Αφρική και επτά ακόμα ομάδες που θα ξεχωρίσουν με βάση τα αποτελέσματά τους στις προηγούμενες διοργανώσεις και τη θέση τους στην ειδική βαθμολογία της FΙFΑ θα τεθούν επικεφαλής ομίλων.

Για τις υπόλοιπες ομάδες τα κριτήρια θα είναι κυρίως γεωγραφικά για να μην κληρωθούν από την ίδια ήπειρο περισσότερες από δύο ομάδες. Έτσι, η Ελλάδα θα τοποθετηθεί στο ίδιο γκρουπ με τις υπόλοιπες εκπροσώπους της Ευρώπης.