Eπιστροφή στις νίκες (0-2) για τον Παναθηναϊκό απέναντι στη Βέροια, που είχε τις ευκαιρίες να κάνει τη ζημιά στους «πράσινους». Η χθεσινή νίκη στο δημοτικό στάδιο της Βέροιας είναι σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας για τον Παναθηναϊκό, που αυτήν τη φορά ξεπέρασε ανώδυνα το εμπόδιο μιας νεοφώτιστης ομάδας του πρωταθλήματος και απέχει 5 βαθμούς από την ΑΕΚ. Το αρνητικό για την ομάδα του Ζοζέ Πεσέιρο ήταν ότι έδειξε τα ίδια συμπτώματα με τον αγώνα της προηγούμενης αγωνιστικής στην Τρίπολη, χωρίς σωστή ανάπτυξη από τα πλάγια και το κέντρο και χωρίς καθαρό μυαλό, αφού ακόμη και χωρίς πίεση έγιναν πολλά λάθη (περισσότερα οι Βύντρα, Μόρις, Νίλσον). Οι αλλαγές του Πορτογάλου προπονητή στο δεύτερο ημίχρονο, ο Αντρέας Ίβανσιτς, ο Ελίνι Δημούτσος και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, αποδείχτηκαν χρυσές, καθώς από αυτούς ήρθαν και τα δύο γκολ. Ο Αυστριακός χαφ, που αντικατέστησε τον Σεμπάστιαν Ρομέρο στο 46΄, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα στο 49΄, με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή «έγραψε» το 0-1. Και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων μετά από σέντρα από δεξιά του Δημούτσου, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 0-2. Ο Πεσέιρο είχε στην 11άδα τρία νέα πρόσωπα (Γκούμας, Ρομέρο, Εν Ντόι), ενώ με μια προπόνηση (Σαββάτου) έβαλε τον Καραγκούνη βασικό, ο οποίος ήθελε πολύ να αγωνιστεί.

ΜΟΙΡΑΙΟΣ Ο ΕΡΕΡΑ

Μετά το 0-1 η Βέροια ανέβασε την απόδοσή της και απείλησε τον Παναθηναϊκό με ισοφάριση! Και δεν ήταν μία ούτε δύο οι ευκαιρίες με τις οποίες θα μπορούσε να είχε σκοράρει, αν φυσικά ήταν πιο αποτελεσματικοί οι ποδοσφαιριστές της στην τελική προσπάθεια και δεν υπήρχε (κάποιες φορές) ο Μάλαρτζ. Στο 56΄ η Βέροια έχασε διπλή ευκαιρία με τον Μπικόφσκι (κεφαλιά απέκρουσε ο Μάλαρτζ) και τον Σαμαρά (γυριστό σουτ κατέληξε άουτ). Στο 57΄ ο Παπαδόπουλος επιχείρισε δυνατό σουτ (άουτ), ενώ στο επόμενο λεπτό απάντησε ο Μπικόφσι, το σουτ του οποίου είχε την ίδια κατάληξη. Στο 59΄ ο Νίλσον έχασε από τα μάτια του τον Ερέρα που μετά από σέντρα έπιασε μονοκόμματο σουτ, που ήταν όμως άστοχο. Στο 72΄ ο Ίβανσιτς εκμεταλλεύτηκε κόντρα του Σαλπιγγίδη με τον Σαμαρά, όμως το σουτ που πραγματοποίησε από τη μεγάλη περιοχή ήταν χλιαρό και μπλόκαρε ο Τέρολ. Στο 81΄ από εξαιρετική προσπάθεια του Κόλτσου από αριστερά και σέντρα, ο Χοσέ Ερέρα αφύλακτος στην καρδιά της «πράσινης» άμυνας, με πλασέ έστειλε την μπάλα άουτ! Ο Παναθηναϊκός μετά το 0-2 στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων έχασε καλή ευκαιρία με τον Παπαδόπουλο (κεφαλιά).

ΜΕ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Παναθηναϊκός έδειξε στο πρώτο ημίχρονο την αγωνιστική εικόνα της… Τρίπολης με καλή κυκλοφορία της μπάλας, αλλά τίποτα παραπάνω: με μια λέξη «ακίνδυνος». Σε 45 λεπτά οι «πράσινοι» δεν απείλησαν την αντίπαλη εστία, με εξαίρεση κάποια απευθείας χτυπήματα φάουλ πολλά μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή. Χωρίς παιχνίδι από τα πλάγια και κάθετες πάσες, οι επιθετικοί Νταμέ Εν Ντόι και Δημήτρης Παπαδόπουλος ήταν αποκομμένοι και δεν κατάφεραν να γίνουν αισθητοί στους αντίπαλους αμυντικούς. Απουσίασαν τα δυνατά σουτ, ακόμη και οι ατομικές ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφέρουν κάτι θετικό. Ο Ζοζέ Πεσέιρο φώναζε συνεχώς στους παίκτες του να ανέβουν πιο ψηλά και ειδικά στους ακραίους αμυντικούς, όμως οι εντολές του δεν εισακούστηκαν, ενώ έγιναν και πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις.

Ο Πορτογάλος προπονητής βλέποντας τον Γιώργο Καραγκούνη να παίρνει κανονικά μέρος στην προχθεσινή προπόνηση, αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει, κάτι που ήθελε πολύ ο έμπειρος ποδοσφαιριστής. Ο «Κάρα» δεν κατάφερε να διακριθεί στον βαρύ αγωνιστικό χώρο της Βέροιας και από το 25΄ έπιανε το πόδι του και έδειχνε να μην πατάει καλά στο γήπεδο. Η αλλαγή δεν έγινε στο ημίχρονο, αφού έδειξε ότι μπορεί να συνεχίσει, ενώ στο 45΄ ένα απευθείας κτύπημα φάουλ που έκανε ο διεθνής μεσοεπιθετικός κατέληξε ψηλά άουτ! Έπειτα από συζήτηση που έγινε στα αποδυτήρια, ο αρχηγός συνέχισε για να αντικατασταθεί στο 67΄ από τον Δημούτσο, που βοήθησε πολύ στη δεξιά πλευρά (εκεί είχε μετακινηθεί ο Κάρα μετά την είσοδο του αριστεροπόδαρου Ίβανσιτς).

Η Βέροια δίνοντας έμφαση στην άμυνά της και με πρέσινγκ στο κέντρο, αλλά και σχετικά ψηλά στην άμυνα των «πρασίνων», κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Βρέθηκε μάλιστα πιο κοντά στο γκολ με τον Ζουλίνιο στο 34΄. Ο 23χρονος Βραζιλιάνος έπιασε δυνατό σουτ με φάλτσο και ακολούθησε εντυπωσιακή απόκρουση από τον Μάλαρτζ. Η Βέροια ήταν πιο δυνατή από τον Παναθηναϊκό στα άκρα και πέρασε αρκετές σέντρες (χωρίς επιτυχία όμως) τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά. Στο 41΄ ο Μπικόφσκι βρέθηκε σχεδόν τετ-α-τετ με τον Μάλαρτζ, όμως ήταν σε θέση οφσάιντ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Εν Ντόι ζήτησε πέναλτι σε μια μονομαχία με τον Αλεξίου μέσα στην περιοχή (αλληλοσπρώχτηκαν). Ο Βασσάρας έδειξε αυστηρή κίτρινη κάρτα στον Νίλσον, όμως δεν έκανε κάποιο σοβαρό λάθος.

«Το σημαντικό είναι να νικάς»


Aπόλυτα ικανοποιημένος από τη νίκη και τους τρεις βαθμούς εμφανίστηκε ο Πεσέιρο, που επεσήμανε ότι η ουσία είναι το σημαντικότερο και πολλές φορές επικρατεί της απόδοσης: «Κερδίσαμε σήμερα, παρ΄ ότι δεν παίξαμε καλά. Σαφώς όμως προσπαθήσαμε περισσότερο. Αυτό που έχει σημασία είναι οι τρεις βαθμοί, που είναι πολύτιμοι για την ομάδα. Το σημαντικό είναι να νικάς, κι ας μην παίζεις πάντοτε καλά».

Σε ερώτηση γιατί ο ΠΑΟ δεν είχε

ΕΙΠΕ:

Η Βέροια έκανε τόσες ευκαιρίες, όσες δεν είχαν κάνει οι αντίπαλοί μας σε όσα ματς παίξαμε μέχρι τώρα!

ούτε μία ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο, απάντησε: «Μπορώ να μιλάω αρκετή ώρα για αυτό και να το αναλύσω. Σίγουρα ήθελα να πάμε καλύτερα, αλλά για το γεγονός ότι δεν είχαμε ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο, πιστεύω, έπαιξε ρόλο το ότι αργήσαμε να προσαρμοστούμε στον αγωνιστικό χώρο».

Για τον Γιώργο Καραγκούνη, που χρησιμοποιήθηκε αν και δεν ήταν 100% έτοιμος, είπε: «Ο Καραγκούνης είπε ότι μπορεί να παίξει και να συνεχίσει. Τον ρωτήσαμε και στην ανάπαυλα του ημιχρόνου». Ο Πορτογάλος προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε με καλά λόγια για τη Βέροια: «Μου άρεσε η Βέροια ως ομάδα. Δημιούργησε ευκαιρίες για γκολ, παρά το γεγονός ότι δεν δεχθήκαμε κάποιο τέρμα. Πάντα αυτές οι ομάδες προσπαθούν για κάτι παραπάνω. Η Βέροια έκανε τόσες ευκαιρίες, όσες δεν είχαν κάνει οι αντίπαλοί μας σε όσα ματς παίξαμε μέχρι τώρα! Ομάδες με ποιότητα κερδίζουν καμια φορά και χωρίς να παίξουν καλή μπάλα».

Για το ματς με την Αμπερντίν και την παρουσία του «κατασκόπου» της σκωτσέζικης ομάδας στην εξέδρα, σε συνδυασμό με το αν έκρυψε κάτι, υπογράμμισε: «Είναι καλό είναι που μας είδαν. Κι εμείς τους είδαμε στην έδρα τους. Από αύριο θα σκεφτούμε την Αμπερντίν, γιατί μέχρι τώρα το μυαλό μας ήταν στη Βέροια».

Ο ΝΤΟΣΤΑΝΙΤΣ

Ο Ράτκο Ντόστανιτς, που έκανε ντεμπούτο στον πάγκο της Βέροιας, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στον ΠΑΟ για τη νίκη. Ξέραμε ότι θα παίζαμε εναντίον μιας μεγάλης και δυνατής ομάδας, αλλά οφείλω να δώσω συγχαρητήρια και στα παιδιά μου. Έδωσαν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Δεν είχα πολύ χρόνο για να αξιολογήσω τους παίκτες και τις δυνατότητές τους, αλλά νομίζω ότι δημιουργήσαμε περισσότερες ευκαιρίες από τον Παναθηναϊκό. Το ματς πιστεύω ότι κρίθηκε στο 0-1 και όταν χάσαμε την ευκαιρία με τον Ερέρα. Δεν είμαι ευχαριστημένος από το σκορ. Την επόμενη εβδομάδα θα έχω καλύτερη εικόνα και θα γνωρίζω περισσότερα για το δυναμικό της ομάδας. Λυπάμαι που χάσαμε αυτό το παιχνίδι, γιατί προσπαθήσαμε και μας έμεινε η πίκρα».

Ο ΣΚΩΤΣΕΖΟΣ

Ο κατάσκοπος της Αμπερντίν, την οποία αντιμετωπίζουν οι «πράσινοι» την Πέμπτη στη Λεωφόρο, Σ. Κλαρκ είπε: «Ο ΠΑΟ έχει δυνατή ομάδα, καλό τερματοφύλακα, επιθετικούς και αμυντικούς. Θα είναι δύσκολο ματς για εμάς. Επιτυχημένες οι δύο αλλαγές για τον προπονητή, με τους παίκτες που πέτυχαν τα γκολ».

«Ζωγράφισε» ο Αυστριακός


«Η αυστριακή άνοιξη» φιλοξενείται από αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όμως για τον Παναθηναϊκό ο Αντρέας Ίβανσιτς την έφερε χθες στη Βέροια! Ο αρχηγός της Εθνικής Αυστρίας μπορεί να μην είναι ζωγράφος σαν τους Κλιμτ, Σίλε, Κόκοσκα και η Σούπερ Λίγκα να μη θυμίζει έκθεση, όμως είναι γεγονός πως το έργο νίκης που υπέγραψε στη Βέροια έχει τη δική του αισθητική… Ο Αντρέας Ίβανσιτς πήρε στο 46΄ τη θέση του Σεμπάστιαν Ρομέρο και τρία λεπτά μετά, με φαρμακερό αριστερό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει, Τέρολ. Ο Αυστριακός έδωσε πνοή στην αριστερή πλευρά των «πρασίνων», ήταν μαχητικός βοηθώντας ακόμη και στην άμυνα, ενώ κατάφερε να βγάλει κάποιες από τις εξαιρετικές σέντρες, που πέρυσι του είχαν δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι του ΠΑΟ.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ…

Σίγουρα ο Πεσέιρο θα έχει μετανιώσει που δεν τον είχε χρησιμοποιήσει στην Τρίπολη την προηγούμενη αγωνιστική (είχε σηκωθεί μόνο για ζέσταμα).

Η αγωνιστική άνοδος του Αντρέας Ίβανσιτς, ο οποίος έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του, φάνηκε και στα ματς με την Εθνική Αυστρίας την περίοδο της διακοπής του πρωταθλήματος, ενώ με το γκολ που πέτυχε έστειλε και μήνυμα… 11άδας στον προπονητή του.

Τραυματίστηκε


Ενοχλήσεις στους προσαγωγούς ένιωσε χθες ο Γιώργος Καραγκούνης και σήμερα αναμένεται να υποβληθεί σε εξετάσεις. Να σημειώσουμε ότι ο «Κάρα» είχε τραυματιστεί στον αστράγαλο στο παιχνίδι της Εθνικής με την Τουρκία. Οι συζητήσεις για τα πριμ στον ΠΑΟ αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα μεταξύ του Βέλιτς και των αρχηγών των πρασίνων.

●●●Αναστάτωση προκλήθηκε έξω από το γήπεδο της Βέροιας, όταν προσπάθησαν περίπου 200 οπαδοί του Παναθηναϊκού να μπουν σε κερκίδα που είχαν εισιτήρια φίλοι των γηπεδούχων. Η Αστυνομία τούς σταμάτησε και τους απομόνωσε σε άλλο σημείο της κερκίδας.