Οπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε το πράσινο φως για να καλλιεργηθεί, σε πειραματικό στάδιο αρχικά, ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ελαιοκράμβρη η οποία έχει τροποποιηθεί γενετικά για να περιέχει υψηλά επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι είναι ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ελαιοκράμβη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λάδι εξαιρετικής ποιότητας, αποτελεί την πιο σημαντική πηγή εδώδιμου λαδιού για τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Το λάδι που εξάγεται από την ελαιοκράμβη χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή μαργαρίνης, σαπουνιών, χρωμάτων, φαρμάκων, πλαστικών, λιπαντικών ή ως συστατικό μείγματος σε ορυκτά λάδια.

Μετά την εξαγωγή του λαδιού τα υπολείμματα της καλλιέργειας (πίτα), λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες (10-45%) χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.

Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς της σε έλαια και της διαθεσιμότητας της απαραίτητης τεχνογνωσίας, η ελαιοκράμβη αποτελεί την κύρια πηγή παραγωγής βιοντίζελ στην ΕΕ. Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις επειδή το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζεται να εκδώσει μια απόφαση για το αν θα επιτρέψει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στην Ευρώπη και αν αυτά θα υπόκεινται στις ίδιες νομοθεσίες και κανόνες με τα συμβατικά φυτά. Ασκείται κριτική ότι η Βρετανία θέλησε να προκαταβάλει ή ακόμη και να ποδηγετήσει την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Η απάντηση όσων θεωρούν σωστή την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι η γενετική τροποποίηση που έχει γίνει στην ελαιοκάμβρη έγινε με τις νέες μεθόδους «κοπτοραπτικής» του DNA από το DNA του ίδιου του φυτού και δεν έχει χρησιμοποιηθεί DNA από κάποιο άλλο φυτό. Επειδή οι τεχνικές αυτές είναι πολύ πρόσφατες δεν υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης, ένα παραθυράκι των νόμων που εκμεταλλεύτηκαν οι θιασώτες αυτής της ιδέας.

Επιπλέον η συγκεκριμένη καλλιέργεια θεωρείται εξαιρετικά σημαντική επειδή έχει να κάνει με την δημιουργία τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-3 λιπαρά κύρια πηγή της οποίας είναι τα ψάρια τα οποία όμως αρχίζουν πλέον να εξαφανίζονται εξαιτίας της υπεραλίευσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης ελαιοκράμβρης θα γίνει στον ερευνητικό κέντρο Rothamsted στην περιοχή Χερτφορντσάιρ στη νότιο Αγγλία. Να σημειωθεί ότι γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες ελαιοκράμβρης καλλιεργούνται εδώ και χρόνια στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.