Μία νέα επιστημονική μελέτη υποστηρίζει πως η κατανάλωση ορισμένων σακχάρων μπορεί να μειώσει δραστικά τις γνωστικές μας επιδόσεις.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η λήψη γλυκόζης στον ανθρώπινο εγκέφαλο βελτιώνοντας αισθητά τη μνήμη.

Ωστόσο, η κατανάλωση άλλων σακχάρων, όπως η φρουκτόζη και η σακχαρόζη, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago στη Νέα Ζηλανδία, αποφάσισαν να εξετάσουν πώς τα συνηθισμένα σάκχαρα επηρέασαν τις ικανότητες των 49 ατόμων να εκτελούν γνωστικά καθήκοντα.

Τρία κοινά διαιτητικά σάκχαρα δοκιμάστηκαν έναντι ενός πλακούντος γλυκαντικού, σουκραλόζης.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε απλούς χρόνους απόκρισης, αριθμητικές και Stroop παρεμβολές.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες, που έλαβαν γλυκόζη και σακχαρόζη παρουσίασαν χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτούς που έλαβαν φρουκτόζη και το εικονικό φάρμακο.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Mei Peng, λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου του Otago, συζήτησε τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να μας επηρεάσει καθημερινά.

«Είμαι συναρπασμένος από το πώς οι αισθήσεις μας επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας και επηρεάζουν την καθημερινότητά μας», δήλωσε ο Peng. «Ειδικότερα, πώς η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι εγκέφαλοί μας».

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το «κώμα ζάχαρης» – όσον αφορά στη γλυκόζη – είναι πράγματι ένα πραγματικό φαινόμενο, όπου τα επίπεδα προσοχής, φαίνεται να μειώνονται μετά την κατανάλωση ζάχαρης που περιέχει γλυκόζη».