Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας επιβεβαίωσε ότι όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τον προσεχή Μάρτιο θα ξεκινήσει η αποστολή Chang’e 4.

Πρόκειται για φιλόδοξη αποστολή εξερεύνησης αλλά και εκτέλεσης μελετών και πειραμάτων στην αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Η αποστολή θα έχει δύο φάσεις. Αρχικά θα εκτοξευθεί δορυφόρος που θα εγκατασταθεί σε απόσταση 60 χιλιάδων χλμ. πάνω από την αθέατη πλευρά της Σελήνης.

Ο δορυφόρος αυτός θα λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου, αλλά και σταθμός επικοινωνίας με τη Γη, της συσκευής προσεδάφισης και ρομπότ εξερεύνησης που θα σταλούν στην επιφάνεια της αθέατης πλευράς της Σελήνης αμέσως μετά την εγκατάσταση του δορυφόρου.

Στο«Λεκανοπέδιο-Aitken»

Το ρομπότ θα βρίσκεται μέσα στη συσκευή και θα βγει όταν αυτή προσεδαφιστεί. Η συσκευή θα περιέχει επίσης διάφορα όργανα μελέτης και ανάλυσης

Ανάμεσα σε αυτά και σύστημα που θα εξετάσει το πώς θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν φυτά και το πώς θα μπορούσαν να ζήσουν έντομα στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου.

Η συσκευή θα προσεδαφιστεί σε γιγάντια κοιλάδα κοντά στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, το επονομαζόμενο «Λεκανοπέδιο-Aitken».

Αν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει προσεδάφιση και εξερεύνηση της περιοχής από ανθρώπινο δημιούργημα.

Την ίδια περιοχή μάλιστα έχει επιλέξει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος για τη δημιουργία αποικίας στη Σελήνη.

Η Κίνα σχεδιάζει ήδη την επόμενη αποστολή στη Σελήνη που θα έχει ως στόχο τη συλλογή πετρωμάτων και δείγματος εδάφους και τη μεταφορά τους στη Γη για ενδελεχή εξέταση.

Θεόδωρος Λαΐνας